Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tématický okruh: Organická chemie Téma: Aldehydy, ketony – karbonylové sloučeniny Anotace: Prezentace slouží žákům jako osnova probíraného učiva. Obsahuje základní údaje k tématu – funkční skupiny, charakteristika aldehydů a ketonů, přehled zástupců, vlastnosti a užití. Text slouží i jako zápis do sešitu. K prezentaci je možno využít i pracovní list karbonylové sloučeniny. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Majerčáková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
ALDEHYDY, KETONY KARBONYLOVÉ SLOUČENINY

3 Karbonylové sloučeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují aldehydovou skupinu

4 ALDEHYDY aldehydová skupina – kyslík je vázán dvojnou vazbou na konci řetězce uhlovodíku koncovka k názvu uhlovodíku - al

5 methanal (formaldehyd) HCHO
vlastnosti: bezbarvý, štiplavě páchnoucí plyn toxický, rozpustný ve vodě při dlouhodobém působení má karcinogenní účinky užití: surovina pro výrobu plastů dezinfekční a konzervační prostředek V laboratoři se používá jeho vodná roztok „formalín“.

6 ethanal (acetaldehyd) CH3CHO vlastnosti: štiplavě páchnoucí kapalina
užití: výroba plastů a kyseliny ethanové (octové) Vznik aldehydů oxidací alkoholů methanol → methanol ethanol → ethanol

7 KETONY ketonová skupina – kyslík je vázán dvojnou vazbou na uhlík v řetězci koncovka – on propanol (aceton) CH3COCH3 vlastnosti: hořlavá kapalina jeho páry se vzduchem po zapálení vybuchují toxický užití: rozpouštědlo k výrobě plastů

8 Zdroje: Přehled chemie pro základní školy: Doc. RNDr. Hana Čtrnáctková, CSc., Prof. Ing. Karel Kolář, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, vydalo v Praze roku 2006 SPN – pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN Přehled středoškolské chemie – Prof. RNDr. Jiří Vacík, DrSc., Doc. RNDr. Jana Barthová, CSc., Prof. RNDr. Josef Pacák, DrSc., Doc., RNDr. Bohuslav Strauch, CSc., PaedDr. Miloslava Svobodová, RNDr. František Zemánek, SPN Praha 1995, ISBN Základy praktické chemie 2 – doc. RNDr. Pavel Beneš, CSc., PhDr. Václav Pumpr, CSc., doc. RNDr. Jiří Banýr, CSc., nakladatelství Fortuna, 2000, ISBN


Stáhnout ppt "Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google