Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_159

2 Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny:
Jméno autora: Ing. Klára Šírová Třída/ročník: III. Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Chemické vzdělávání Tematická oblast: Chemie kolem nás Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Karbonylové sloučeniny - zástupci Klíčová slova: karbonylové sloučeniny Druh učebního materiálu: prezentace

3 Zástupci aldehydů Formaldehyd HCHO (methanal)
Je to bezbarvý plyn, má štiplavý zápach, dráždí dýchací cesty. Má leptavé účinky na pokožku. Jeho páry patří mezi karcinogeny. Je dobře rozpustný ve vodě. Jeho 40% roztok se nazývá formalín (používá se např. ke konzervaci tkáňových preparátů ve zvěrolékařství). Je základní surovinou pro výrobu fenolformaldehydových pryskyřic (např. bakelitu) Acetaldehyd CH3CHO (ethanal) Vyrábí se adicí vody na acetylen. Je to těkavá kapalina, pronikavého zápachu. Je dobře rozpustný ve vodě. Má stejné účinky na živé organismy jako formaldehyd, ale je méně dráždivý. Jeho cyklický trimer – paraldehyd má uspávací účinky. Cyklický tetramer – metaldehyd je součástí tuhého lihu do vařičů. Acetaldehyd se používá k výrobě kyseliny octové, léčiv, voňavek, syntetického kaučuku atd.

4 Benzaldehyd Je to nejdůležitější aromatický aldehyd. V přírodě je obsažen v semenech mandloně, pecek broskví, meruněk a švestek. Je to kapalina hořkomandlové vůně. Je špatně rozpustný ve vodě. Vyrábí se oxidací toluenu vzdušným kyslíkem. Používá se při výrobě barviv, léčiv a voňavek. Stáním na vzduchu se oxiduje na pevnou kyselinu benzoovou. Akrolein H2C=CH-CHO Je to bezbarvá kapalina. Nepříjemně páchne. Silně dráždí dýchací cesty. Ve větších koncentracích může způsobit otravu. Připravuje se zahříváním glycerolu. Vzniká také při pálení tuků. Používá se v organických syntézách.

5 Citral (lemonal) Je obsažen v olejích mnoha rostlin (citronová tráva, citrusy). Má dva izomery – geranial a neral. Má citronovou vůni. Používá se jako ochucovadlo a aromatická složka v parfumerii. Cinnamaldehyd Nachází se ve skořici. Používá se jako ochucovadlo. Vanilin Nachází se ve vanilce. Dá se připravit také uměle. Přírodní má lepší chuť. Používá se jako ochucovadlo a aromatická přísada do kosmetiky.

6 Zástupci ketonů (propanon, dimethylketon) Aceton
Je to těkavá, hořlavá, toxická kapalina. Páry se vzduchem tvoří výbušnou směs. Je dobře rozpustný ve vodě. Používá se jako rozpouštědlo, při výrobě plastů a ve farmaceutickém průmyslu. Jeho deriváty chloraceton a bromaceton jsou slzotvorné látky. Cyklohexanon Je to olejovitá kapalina. Vyrábí se oxidací cyklohexanolu nebo cyklohexanu. Voní po mátě peprné. Používá se na výrobu syntetických vláken (silon).

7 Procvičování Uveďte vlastnosti formaldehydu.
Je to bezbarvý plyn, má štiplavý zápach, dráždí dýchací cesty. Má leptavé účinky na pokožku. Jeho páry patří mezi karcinogeny. Je dobře rozpustný ve vodě. Napište vzorec benzaldehydu K čemu se používá cyklohexanon? Používá se na výrobu syntetických vláken (silon).

8 V čem se nachází cinnamaldehyd?
Nachází se ve skořici. Čím je nebezpečný akrolein? Silně dráždí dýchací cesty. Ve větších koncentracích může způsobit otravu. K čemu se používá aceton? Používá se jako rozpouštědlo, při výrobě plastů a ve farmaceutickém průmyslu. Uveďte jiný název lemonalu. citral

9 Použitá literatura KOTLÍK, Bohumír a Květoslava RŮŽIČKOVÁ. Chemie v kostce II.: Pro střední školy. 2. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1997. PEČOVÁ, Danuše. Organická chemie. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. HONZA, Jaroslav a Aleš MAREČEK. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 3. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google