PROPOJME SE ZŠ VRANÉ NAD VLTAVOU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Personální řízení v malých podnicích
Přínosy dobrovolnictví v ochraně životního prostředí RNDr
Ekologická výchova v Zoo Ostrava
Aby se mu lépe vedlo… ?…Dobrovodskému potoku
Den Země – svátek planety
PT – obecná charakteristika
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Program Ekoškola je mezinárodní vzdělávací program, který v České republice organizuje sdružení Tereza. Jeho cílem je, aby žáci zlepšili prostředí ve.
EVVO - magické slovo. Co to je EVVO ? E NVIRONMENTÁLNÍ V ZDĚLÁVANÍ V ÝCHOVA a O SVĚTA ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA je výchova týkající se životního prostředí.
Základní škola Merklín, okres Plzeň - jih
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Environmentální Vzdělávání a výchova.
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Myšlenkové základy skautingu
Bratrská jednota baptistů
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
H R Á T K Y S P Ř Í R O D O U. Gymnázium Rýmařov připravilo zábavnou soutěž s ekologickou tematikou plnou zajímavých úkolů pro třídy všech škol v našem.
Kompetence žáka – absolventa Ing. Dana Juchelková
DUCHOVNÍ ŽIVOT. MŮŽEŠ UDĚLAT COKOLIV, ALE MUSÍŠ VĚDĚT PROČ… …do světa vedou tisíce cest.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Ekokodex.
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Sára Motyčková 9.B 2015/2016 Název úkolu: Životní prostředí - Jak se vám žije ve Veselí nad Moravou? Číslo úkolu: 28 Zadání úkolu: Vytvoř a následně zpracuj.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji přírodovědných vědomostí o vodních plochách a zvířatech žijících u nich. AutorMgr. Zdeňka.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Sdružení Krajina ve spolupráci se ZOO Jihlava a Mokřady - ochrana a management srdečně zvou na Setkání organizací zapojujících se do péče o přírodu v sobotu.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Projekt Jihlava Zdravé město.  město Jihlava je členem Národní sítě Zdravých měst ČR od června 2007  politikem zodpovědným za PZM a MA21 je náměstkyně.
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
DEN ZEMĚ
Žákovský parlament – I. stupeň
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Víš, proč se naší zemi říká Modrá planeta?
PROJEKT MÁLOTŘÍDKY SPOLEČNĚ
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Základní škola Heřmanův Městec
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Ekologie obce Nahošice
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Žákovský parlament 1.stupeň
Média - jak s nimi a jak na ně?
Sebepoznání a sebepojetí
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Spotřebitelské vzdělávání dětí a mládeže Poznatky z praxe
Transkript prezentace:

PROPOJME SE ZŠ VRANÉ NAD VLTAVOU aktivity uskutečněné školou a jejími žáky v posledních letech a mající vztah k naší obci v rámci různých projektů

ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA VENKOVSKÁ ZŠ - CCA 300 ŽÁKŮ DLOUHODOBÁ TRADICE ZAPOJENÍ DO MEZINÁRODNÍCH I ČESKÝCH PROJEKTŮ A PROGRAMŮ MODRÉ Z NEBE OZÓN GLOBE ENO – 1. ŠKOLA V ČR ŽIVÁ VODA PRO OBEC - ADOPCE AFRIKA V SOUČASNOSTI (OD ROKU 2005) EKOŠKOLA – ZATÍM 3 TITULY DLOUHODOBĚ SE SNAŽÍME O PŘESAH NAŠICH AKTIVIT SMĚREM DO OBCE – V PREZENTACI UVEDU NĚKOLIK PŘÍKLADŮ

PRAVIDLA, KTERÝMI SE CHCEME ŘÍDIT A KTERÁ CHCEME PŘEDÁVAT I DO SVÉHO OKOLÍ BUĎME ODPOVĚDNÍ HOSPODÁŘI A NEJEN UŽIVATELÉ NAŠE POPTÁVKA BY NEMĚLA BÝT VYŠŠÍ NEŽ NAŠE NABÍDKA PRAVIDLO 3 R – REDUCE, REUSE, RECYCLE SNAŽME SE POZNÁVAT SVĚT KOLEM SEBE A ZAJÍMAT SE O NĚJ ČÍM VÍC JSME ZÁVISLÍ NA VĚCECH KOLEM SEBE, TÍM JSME SLABŠÍ PLANETU MÁME PŮJČENOU, MUSÍME SE O NI STARAT, ABYCHOM JI VRÁTILI V POŘÁDKU

MYŠLENKY, KTERÉ NÁS ZAUJALY A KTERÝMI SE SNAŽÍME ŘÍDIT „Dej mi sílu unésti všechno, co změnit nemám sil, odvahu, abych to nač stačím, na tomto světě pozměnil. A také moudrost, abych znal a od sebe to rozeznal.„ JAN SKÁCEL Ať už si myslíte, že něco dokážete, nebo si myslíte, že to nedokážete, v obou případech máte pravdu. HENRY FORD

HISTORICKÁ VZPOMÍNKA V R HISTORICKÁ VZPOMÍNKA V R. 1987 VZNIKL VE ŠKOLE PŘÍRODOVĚDNÝ ODDÍL NEZMAŘI, Z JEHO ODCHOVANCŮ ZO ČSOP ZVONEČEK + CENTRUM EKOLOGICKÉ VÝCHOVY ZVONEČEK DNES: PRAKTICKÁ OCHRANA PŘÍRODY – PÉČE O CCA 13 LOKALIT MATEŘSKÉ CENTRUM INFORMAČNÍ CENTRUM VZDĚLÁVACÍ AKCE PRO DĚTI I DOSPĚLÉ HAPPENINGOVÉ AKCE PODPORA FAIR TRADE A DOMÁCÍCH PĚSTITELŮ (FARMÁŘSKÉ BEDÝNKY A TRHY) SPOLUPRÁCE SE ŠKOLOU – SPOLEČNÉ AKCE, NAPOSLEDY NAPŘ. ZÁCHRANA ŽAB PŘI TAHU; VYUŽÍVÁNÍ VYBAVENÍ A PROSTOR, NĚKTEŘÍ ŽÁCI SE STÁVAJÍ ČLENY ZVONEČKU ČASTO SE NAJDE NĚKDO ZE ŠKOLY, KDO ŘADY ČLENŮ ZVONEČKU POSÍLÍ NEBO POMÁHÁ ALESPOŇ EXTERNĚ

LIFE TO WATER, COMMUNITIES TO LIFE PROJEKT LIFE TO WATER, COMMUNITIES TO LIFE ŽIVÁ VODA PRO OBEC CÍLEM BYLO DÁT LIDI V OBCI DOHROMADY A SPOLEČNĚ VYŘEŠIT VYBRANÝ PROBLÉM S VODOU – V NAŠEM PŘÍPADĚ NEFUNKČNÍ ČISTIČKU V SOUSEDNÍ OBCI A NEPITNOU VODU VE STARÉ ŠKOLE

ŘEŠITELSKÝ TÝM + VÝZKUMY

PREZENTACE RODIČŮM, JEDNÁNÍ NA ÚŘADĚ + VÝZKUMY

VÝSLEDKY PROJEKTU PŘISPĚL K REKONSTRUKCI KRITIZOVANÉ ČOV DO BUDOVY 1. STUPNĚ BYL PŘIVEDEN VODOVOD DĚTI POCHOPILY, ŽE MÁ SMYSL SE O VĚCI ZAJÍMAT A PROBLÉMY ŘEŠIT DĚTI PROKÁZALY VĚTŠÍ VÝDRŽ NEŽ VĚTŠINA DOSPĚLÝCH NEPODAŘILO SE VYTVOŘIT TRVALE FUNGUJÍCÍ TÝM

PROJEKT VODA SPOJUJE NAŠE TÉMA – ŽIVOT S ŘEKOU VÝZKUM ŽIVOTA S VLTAVOU V MINULOSTI A V SOUČASNOSTI + NÁMĚTY NA ZMĚNU CHOVÁNÍ BROŽURA, VÝSTAVA PRO VEŘEJNOST, REPREZENTACE ČR VE SLOVINSKU

TÉMATA, KTERÁ NÁS ZAJÍMALA

ZPĚTNÁ VAZBA OD OBČANŮ OBCE JEDNA Z OTÁZEK: Myslíte si, že může nějaká informace z naší práce změnit váš pohled na řeku a jak? Myslím si, že je zde překvapivé množství chráněných živočichů= více si váži řeky a jejího přínosu pro život u nás v České republice a pomáhat ji chránit. Nemyslím si, že by změnila zásadně mé chování či postoje. V běžném životě se snažím chovat tak, abych co nejméně ovlivňovala přírodu negativně. S přísunem nových informací možná uvidím téma z jiného úhlu pohledu a své názory na tuto problematiku přehodnotím, doladím. Jde zejména o zamyšlení nad používáním čisticích prostředků. Zda používám ty, které nejméně škodí. Napadá mě např. nepožívat pitnou vodu na splachování WC v souvislosti s šetřením vodních zdrojů.

Dočetl jsem se o úspěchu 7. třídy s materiálem o Vltavě Dočetl jsem se o úspěchu 7. třídy s materiálem o Vltavě. Nejsem velký příznivec „vědeckých“ prací a tabulky nemám rád a proto jsem byl velmi zvědav na tuto práci. A musím napsat, že jsem ji přečetl jedním dechem! Žiju ve Vraném již dlouho a o historii se zajímám, ale stejně jsem se dozvěděl hodně nových informací. Pro mě - laika, je ta práce zajímavě a přitom srozumitelně podaná. Krásné jsou i fotografie. Myslím, že tohle je přesně ten způsob, jaký by mohl alespoň trochu ovlivnit a změnit chování některých z nás k přírodě. Až budu příště kupovat tablety do myčky, zaměřím se na jejich chemické složení. Část o invazivní květeně, budu více dávat pozor v okolí. Myslím, že změnil. Nově získané informace mě donutily zamyslet se nad tím, jak je jednoduché podlehnout iluzi, že když vedle něčeho žiji, znamená to, že jsem dostatečně informovaná o současné situaci a o problémech dané lokality a vlastně svého životního prostředí.

SÁZÍME STROMY NA VHODNÁ MÍSTA PO OBCI SÁZÍME STROMY V LESE MNOHO LET, ČASTO V RÁMCI PATRONÁTU DEVÁŤÁKŮ NAD PRVŇÁKY

MAPOVALI JSME ČERNÉ SKLÁDKY A POMÁHALI PŘI JEJICH LIKVIDACI POMÁHÁME UKLÍZET NAŠI OBEC, ZAPOJUJEME SE DO ÚKLIDOVÝCH AKCÍ CLEAN UP THE WORLD, MAPOVALI JSME ČERNÉ SKLÁDKY A POMÁHALI PŘI JEJICH LIKVIDACI

VZDĚLÁVÁME VEŘEJNOST - VÝSTAVY PRO VEŘEJNOST – PŘÍRODA KOLEM NÁS; PROMĚNY OBCE; UDRŽITELNÝ ŽIVOT, EKOSTOPA A FAIR TRADE; OBALY, ODPADY A NAKUPOVÁNÍ; …

ZÁCHRANA ŠKEBLÍ A VELEVRUBŮ PŘI OPRAVĚ A VYPOUŠTĚNÍ PŘEHRADY

MĚNIT SAMI SEBE – HRAJEME HRU SAMI SE SVOU LENOSTÍ A LHOSTEJNOSTÍ SNAŽÍME SE MĚNIT SAMI SEBE – HRAJEME HRU SAMI SE SVOU LENOSTÍ A LHOSTEJNOSTÍ MĚNIT SVÉ SPOLUŽÁKY MĚNIT SVÉ RODIČE MĚNIT VEŘEJNOST MĚNIT SVĚT KOLEM SEBE