Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A."— Transkript prezentace:

1 KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A

2 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Poslechněte si příběh o Sikkalském království.
Co si myslíte o životě v Sikkalském království z toho, co jste prozatím slyšeli? Jaký je podle vás život v království teď? Změnil se v něčem váš názor? Myslíte si, že se v Sikkalském království vládne spravedlivě? Proč ano, proč ne?

3 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Rozdělte se do dvojic.
Ještě jednou si v klidu pročtěte příběh, který jste slyšeli. Ve dvojici se zamyslete, jaké jsou podle vás výhody a nevýhody života v Sikkalském království. Zapište na papír.

4 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Představte si nyní, že jste experty na společenská zřízení, kteří se na konferenci mají vyjadřovat k formě vlády v Sikkalském království. Vy, kteří jste ve skupině A, dejte dohromady argumenty, proč by měl nadále v Sikkalském království vládnout král. Vy, kteří jste ve skupině B, dejte dohromady argumenty, proč by měl v Sikkalském království vládnout lid.

5 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Vyslechněte argumenty druhé strany, klaďte otázky, argumentujte proti druhé straně. Mluví pouze ten, kdo má v ruce „mikrofon“. Které argumenty byly podle vás přesvědčivější a proč? Na jakou stranu by ses přesunul/a, kdybys měl/a opravdu vyjádřit svůj názor?

6 KDO NESE ODPOVĚDNOST? MONARCHIE DIKTATURA
Pokuste se nalézt v příběhu o Sikkalském království některé rysy, které jsou typické pro monarchii a které pro diktaturu.

7 KDO NESE ODPOVĚDNOST? DEMOKRACIE
Navrhněte ve dvojici, co by se mělo v Sikkalském království změnit, aby se stalo demokracií. Jak bychom nyní společně definovali jednotlivé tři druhy vlády?

8 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Jak bychom nyní společně definovali jednotlivé tři druhy vlády? Představte si, že na chvíli v každé z takových společností žijete. Pokuste se sdělit alespoň jednu výhodu a jednu nevýhody života v MONARCHII, DIKTATUŘE, DEMOKRACII.

9 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Jaký je systém vlády v naší zemi?
Nalézáte v něm někdy některé z prvků Sikkalského království? V jakých situacích? Jaké země současného světa znáte, v nichž nacházíme monarchii, diktaturu?Nebo nalézáte někdy u nás projevy monarchie, diktatury? Byla naše země vždy demokracií, čím byla jiným v historii?

10 KDO NESE ODPOVĚDNOST? Kdy jsi ty sám/sama naposledy využil/a výhody toho, že žiješ v demokratické zemi? Napadají vás nějaké zásadní slabiny demokracie?...na tuto otázku budeme hledat odpověď v příští lekci


Stáhnout ppt "KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A."

Podobné prezentace


Reklamy Google