Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorka: Jaroslava Suchá Zdroj: Wikipedie, obrázky-Klipart
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
Státy a jejich seskupení
 Stát je institucí, která má moc vládnout, soudit a vytvá ř et zákony spole č nosti. Stát je vymezen Státní moc (výkonnou, zákonodárnou a soudní Stálým.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
STÁT A PRÁVO.
VY_32_INOVACE_29-08 Stát vznik státu.
Stát Občanská výchova.
STÁT, NÁROD.
Česká republika Demokratický stát.
Teorie státu - pokračování
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Demokracie a její hodnoty
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ÚSTAVA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
I.2. Státní suverenita, legalita a legitimita
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dopravní situace 4 křižovatka Růžová – U Parku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Teorie státu.
Demokracie Seminář politologie.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Občanská práva a povinnosti
Právní základy státu.
Státověda.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: l. ročník oborů Technické lyceum,
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Listina základních lidských práv a svobod
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Stát Definice, funkce, typy.
Občanská práva a povinnosti
Ukázka zpracování referátu.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU – SLOŽKY STÁTNÍ MOCI
Práva a povinnosti osob
Práva a svobody a veřejná moc
Mezinárodní standardizace přípravy průvodců CR
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Práva a povinnosti osob
Práva a povinnosti osob
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Právo a spravedlnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Stát a národ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Co je to stát Stát je instituce (či organizace) disponující mocí vládnout, soudit a vytvářet zákony společnosti (státu). Stát je vymezen státní mocí, státním lidem (státním občanstvím) a státním územím. Svrchovaný stát není podřízen žádné jiné (státní) moci a to jak vnější, tak vnitřní. Stát zahrnuje ozbrojené síly, státní aparát (byrokracii), soudy a bezpečnostní sbory (policii).

Typy státu A) Podle územního členění – unitární stát – federace – konfederace B) Podle státního zřízení – republika – monarchie C) Podle formy vlády – totalitní stát – demokratický stát

Vznik státu Dějiny zaznamenaly nejrůznější způsoby vzniku států působením vnitřních i vnějších sil. Existuje několik základních teorií, jak stát vznikl: nábožensko teleologická – stát existuje jako produkt boží vůle a dle jeho přikázání je každý povinen ho uznávat a podřizovat se mu. Toto učení patří k nejstarším. teorie moci – představuje stát jako vládu silného nad slabým a současně prohlašuje tento stav za přirozený

teorie etická – usiluje o to dokázat, že stát je mravně nutný teorie psychologická – lze sem zařadit všechny, kdo prohlašují stát za produkt ducha národa, výtvor přírody, dějinný akt, psychické vlastnosti či biopsychické instinkty, a na tomto základě ho zdůvodní teorie společenské smlouvy – Učení o vzniku státu a práva ze smluvní dohody mezi lidmi. V přirozeném stavu vládla buď neomezená svoboda jednotlivců, nebo anarchie a boj všech proti všem. Aby si zajistili osobní bezpečnost, soukromé vlastnictví a jiná přirozená práva člověka, vzdali se lidé části své svobody ve prospěch státu. Prvotní ideje společenské smlouvy se objevily již ve starověku (staročínský filozof Mo-Ti). Největšího rozkvětu dosáhla teorie společenské smlouvy v 17. a 18. století. (T. Hobbes, J. Locke)

Funkce státu Vnitřní - bezpečnostní - právní - ekonomická - sociální - kulturní Vnější - diplomacie - regulace zahraničního obchodu - ochrana území před napadením

Národ Národ je společenství lidí, které má zpravidla společný jazyk, hlásící se ke stejným národním tradicím a zájmům, které integruje pocit národní spolupatřičnosti. Existence národa je dána buď vlastním státem, nebo federativním či autonomním statusem v rámci vícenárodního státu. Jsou i národy, kterým potřebné atributy chybí, jako například Kurdové.

Úkoly: Stát a národ Žáci budou pracovat ve skupinách. K vypracování úkolu mohou použít internet i literaturu. Například článek „De-facto státy“ v Geografických rozhledech 4, roku 2013. Dále lze použít vyhledávače jako třeba Google či internetovou encyklopedii Wikipedie. Použité zdroje vždy uvedou. a) Volba prezidenta a vlády - Co vše musí být splněno, aby vznikl nový stát? - Navrhněte státní symboly pro svůj nový stát. b) Nejmladší státy světa - Které tři státy jsou nejmladší? - Kdy vznikly, kde se nachází, hl. město, úřední jazyk, oficiální náboženství, obyvatelstvo, vlajka.

c) První státy - Kde vznikaly první státy. - Které státy to byly c) První státy - Kde vznikaly první státy? - Které státy to byly? - Proč vznikaly právě tam? d) Národy bez vlastního státu - Existuje národ, který nemá vlastní stát? (pokud ano, jmenujte nejznámější) e) Izrael - Historie vzniku, politická současnost. S ohledem na složitost a měnící se situaci ve světě, nabízí některé otázky prostor k diskuzi, například vznik nových států, které jsou uznány jen některými z ostatních států, národy či skupiny obyvatel usilující o vznik vlastního státu atd.

Použité zdroje a literatura VALENTA, Milan. Občanská nauka pro střední odborná učiliště. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2002, 139 s. ISBN 80-723-5180-X. VALENTA, Milan a Oldřich MULLER. Občanská nauka pro střední odborné školy. 1. vyd. Praha: SPN – pedagogické nakladatelství, 2002, 176 s. ISBN 80-7235-179-6.