Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ukázka zpracování referátu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ukázka zpracování referátu."— Transkript prezentace:

1 Ukázka zpracování referátu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 ZADÁNÍ REFERÁTU – KAREL IV. A JEHO ROLE V ČESKÝCH DĚJINÁCH.

3 POSTUP KROK ZA KROKEM  URČIT HLAVNÍ OTÁZKU:
Jak jsem pochopila zadání?  Mým úkolem bude charakterizovat Karla IV a popsat jeho působení v českých zemích.

4  VYHLEDAT POTŘEBNÉ INFORMACE:
Učebnice dějepisu – podívám se na základní údaje. Internet – rychle si najdu další informace z různých stránek a encyklopedií. Knihovna – půjčím si literaturu o Karlovi IV a českých dějinách ve středověku  přečtu si kapitoly o vládě Karla IV. v českých zemích.

5  Při studiu informací si dělám poznámky, materiály si můžu ofotit a důležité pasáže zvýraznit.

6  PRACOVAT S INFORMACEMI:
Různé zdroje porovnávám a dávám pozor, aby si neodporovaly  např. různá data u jedné události. Získané informace si roztřídím  zajímá mě jen působení Karla IV. v českých zemích  nemusím tedy uvádět podrobnosti o jeho dětství nebo o zahraniční politice.

7  NAPSAT VLASTNÍ TEXT: Začnu tím, že si napíšu osnovu: Úvod – proč jsem si toto téma vybrala, co chci v referátu sdělit, základní životopisné údaje, kdo byl, kdy se narodil, kdo byli jeho rodiče, jak souvisí s českými dějinami. Stať – vlastní působení Karla IV. v českých zemích, co zde vykonal, jaké řešil problémy. Závěr – shrnu to nejdůležitější, uvedu svůj názor, zda byl dobrý nebo špatný panovník, proč byl významný.

8 Pro přehlednost si udělám myšlenkovou mapu.

9 Myšlenková mapa mi pomůže ujasnit si strukturu referátu  jak na sebe jednotlivé údaje navazují, jaké informace budou v úvodu, ve stati a v závěru.

10 Postupně formuluji text referátu:
Používám vlastní slova. Dávám pozor na pravopis. Vytvořený text si pozorně pročtu, abych opravila nejasné formulace a chyby. Připojím portrét Karla IV. a několik fotografií. Upravím formální podobu referátu. Na závěr uvedu všechny informační zdroje, dodržím předepsanou formu zápisu. Nezapomenu uvést svoje jméno.

11

12

13

14 DĚKUJI ZA POZORNOST. HODNĚ ŠTĚSTÍ PŘI PSANÍ REFERÁTŮ.


Stáhnout ppt "Ukázka zpracování referátu."

Podobné prezentace


Reklamy Google