Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/6 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické a magnetické jevy Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí s elektrickým polem a siločárami, pomocí kterých ho znázorňujeme. Žák se naučí znázorňovat jednotlivé druhy elektrických polí. Klíčová slova: Elektrické pole, siločáry elektrického pole, radiální pole, zakřivené radiální pole, homogenní pole. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 8. ročníku Datum vzniku DUM:

2 Siločáry elektrického pole
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

3 Kolem každého elektricky nabitého tělesa existuje elektrické pole.
Prostor, ve kterém se projevuje působení elektrické síly se nazývá elektrické pole. Siločáry elektrického pole jsou myšlené čáry, kterými znázorňujeme tvar a směr elektrického pole. Směr siločar je podle dohody od kladně nabitého tělesa k záporně nabitému tělesu.

4 Velikost elektrického pole závisí na vzdálenosti od tělesa, na vlastnostech prostředí kolem tělesa a na velikosti náboje tělesa. Směr elektrického pole je směr působící síly na náboj, který se nachází v daném elektrickém poli. Existují tři základní tvary elektrického pole: - Radiální pole – všechny siločáry jsou přímky, které prochází jedním bodem - Zakřivené radiální pole - Homogenní pole – všechny siločáry jsou vzájemně rovnoběžné přímky

5 Radiální pole bodového náboje
Siločáry záporně nabitého elektrického náboje Siločáry kladně nabitého elektrického náboje - +

6 Radiální pole dvou nesouhlasně nabitých nábojů
- +

7 Radiální pole dvou souhlasně nabitých nábojů
+

8 Siločáry homogenního elektrického pole
Mezi dvěma nesouhlasně nabitými rovnoběžnými deskami existuje stejnorodé elektrické pole, které znázorňujeme pomocí rovnoběžných přímek, které jsou od sebe stejně vzdálené.

9 Znázornění síly , kterou působí elektrické pole mezi deskami na částici s kladným elektrickým nábojem. + - + + +

10 Znázornění síly , kterou působí elektrické pole mezi deskami na částici se záporným elektrickým nábojem. + - - - -

11 Otázky a úkoly: 1. Co existuje kolem každého elektricky nabitého tělesa? Elektrické pole 2. Co je to elektrické pole? Prostor, ve kterém se projevuje působení elektrické síly. 3. Co jsou to siločáry? Myšlené čáry, kterými znázorňujeme tvar a směr elektrického pole. 4. Jaký je směr elektrických siločar? Podle dohody od kladně nabitého tělesa k záporně nabitému tělesu. 5. Na čem závisí velikost elektrického pole? Na vzdálenosti od tělesa, na vlastnostech prostředí kolem tělesa a na velikosti náboje tělesa.

12 Použité zdroje: PAJS. wikimedia: siločáry záporného náboje [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: PAJS. wikimedia: siločáry kladného náboje [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: PAJS. wikimedia: siločáry různých nábojů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: PAJS. wikimedia: siločáry stejných nábojů [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW:


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Siločáry elektrického pole"

Podobné prezentace


Reklamy Google