Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Advertisements

Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet2
Webové nástroje, komunikace
Proč chránit data v počítači
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Aktuální trendy bezpečnostních hrozeb v informatice a telekomunikacích
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Internet.
Nebezpečí na Internetu
Ochrana počítače Jak ochránit počítač Jaké programy používat
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Dej si pozor ať tě taky někdo neuloví Když vás někdo šikanuje volejte:  Policie -158  Městská policie -156  Celostátní bezpečnostní linka -112.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Kyberšikana Radka Blažková.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Kyberšikana.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Počítačová bezpečnost
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
8. ročník PRÁCE S INTERNETEM. Všechny www stránky jsou napsány kódem HTML – HyperText Markup Language. Prohlížeč tento kód přeloží a výsledek zobrazí.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Elektronická pošta.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transkript prezentace:

Projekt „ Vzdělávání dotykem“ CZ.1.07/1.3.00/51.0031 POČÍTAČOVÁ KRIMINALITA A KYBERŠIKANA Autor: PhDr. Jan Černý

Struktura semináře Kybernetická kriminalita současnosti Bezpečné hledání informací Rizika sdílení informací Nástroje pro zlepšování informační bezpečnosti Praktická cvičení

Kybernetická kriminalita současnosti

Základní pojmy Internet Globální systém propojených počítačových sítí, které využívají pro komunikaci protokol TCP/IP. V současné době se v této síti sítí nachází miliardy zařízeních z privátní, veřejné, akademické, firemní a vládní sféry. Internet poskytuje řadu informačních zdrojů a služeb, aplikací a dokumentů spojených zejména s prostředím WWW (World Wide Web). V rámci internetu je WWW systém propojených hypertextových dokumentů tvořících webové stránky. Ty mohou vedle textu obsahovat obrazové dokumenty, audiovizuální dokumenty a jiná multimédia a jsou propojené hyperlinky (odkazy). Základem pro komunikaci dat z webového prostředí slouží protokol HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Základním modelem komunikace je potom vztah klient-server.

Základní pojmy Kyberprostor Kybernetická kriminalita Označení pro virtuální svět propojených počítačových zařízení a sítí. Kybernetická kriminalita Jedná se o kriminální činnost spojenou s využitím počítači, nebo telekomunikační sítě v podobě útoku proti jedinci, skupině či státu.

Typologie on-line kriminality

Spam Nevyžádané zprávy, které jsou nejčastěji distribuovány pomocí elektronické pošty, dále pak zejména v rámci sociálních médií, newsgroups, on-line her, blogů, chatovacích platforem a mobilních telefonů. Spam ve většině případů obsahuje: Obchodní nabídky od firem bez registrace u Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Reklamní sdělení Podvodné nabídky z Nigérie či dalších zejména afrických států Podvodné loterie

Hoax Šíření poplašných zpráv Hoax se dělí dle serveru Hoax.cz následovně: Popis nebezpečí (viru) Ničivé účinky viru Důvěryhodné zdroje varují Výzva k dalšímu rozeslání Popis jiného nereálného nebezpečí Petice a výzvy Pyramidové hry a různé nabídky na snadné výdělky Řetězové dopisy štěstí Žertovné zprávy

Hacking Neoprávněný průnik do konkrétního informačního systému provedený zvnějšku, zpravidla ze vzdáleného počítače. Pachatelé se zpravidla nepřipojují k objektu útoku (počítači) přímo, ale přes jeden i více internetových serverů v různých částech světa. Cílem takového postupu je podstatné snížení možnosti identifikace skutečného umístění počítače, který byl při útoku užit. Jednotlivé případy takových incidentů se liší zejména podle své motivace (vzrušení, zábava, msta, zvědavost, hmotný zisk).

Cracking Činnost spojená se šířením nelegálního software. Jedná se překonávání ochrany počítačových programů s cílem změnit jejich funkcionalitu, či eliminovat náklady spojené s plným využitím daného software. Příklad crackingu: Generátor sériových čísel

Malware Počítačové programy, které jsou schopny kopírovat sama sebe a způsobovat v počítači, případně v počítačovém systému nějaké škody. Jsou schopny se šířit i po počítačové síti. Druhy „špatných programů“: Bootviry Souborové viry Multipartitní viry Makroviry Trojské koně a červi

Cybersquatting Kriminální činnost spojená s doménovými jmény. Nelegální obchodníci nakupují domény známých firem či ochranných známek a následně je nabízejí k odprodeji za astronomické částky. Obrana: WIPO.int

Sniffing Odposlouchávání komunikace Browser sniffing Zachycování hesel. Získávání obchodních tajemství. Získávání e-mailových zpráv v plném znění. Browser sniffing Hrozba především pro osoby s nízkou počítačovou gramotností. Získávání osobních údajů poškozené osoby prostřednictvím webové aplikace v internetových prohlížečích. Následný prodej osobních údajů.

Kyberšikana (cyberbullying) Druh šikany, při které se využívají elektronické prostředky (mobilní telefony, e-maily, sociální média, …). Nejčastěji se jedná o zasílání urážlivých, obtěžujících a útočných zpráv s cílem dehonestovat oběť, popř. podpořit vlastní šikanu v reálném světě. Pachatelé využívají síťového efektu (př. upload videa na YouTube a následné sdílení s velkou komunitou lidí)

Časté formy kyberšikany Fyzické napadení oběti spojené s natáčením videozáznamu. Vyvedení oběti z rovnováhy spojené s natáčením videozáznamu. Provokování a napadání uživatelů v diskuzních fórech. Pomlouvání prostřednictvím internetu a mobilních telefonů. Odhalování cizích tajemství. Vydírání s pomocí informačních a komunikačních technologií.

Phishing Phishing = rybaření Podstatou této metody je zcizování digitální identity uživatele, jeho přihlašovacích jmen, hesel, čísel bankovních karet a účtu apod. za účelem jejich následného zneužití (výběr hotovosti z konta, neoprávněný přístup k datům atd.). Pachatel vytvoří podvodné zprávy, šířené většinou elektronickou poštou, jež se snaží zmíněné údaje z uživatele vylákat. Zprávy mohou být maskovány tak, aby co nejvíce imitovaly důvěryhodného odesílatele.

On-line zneužívání dětí Sexuální zneužívání dětí. Komerční sexuální zneužívání dětí Dětská prostituce Dětská pornografie Obchod s dětmi. Dokumenty, z kterých vychází EU pro boj se zneužíváním dětí: Úmluva o tom, kterak potírat rozšiřování necudných publikací (1910) vyhlášena pod č. 116/1912, Úmluva o potlačování obchodu s necudnými publikacemi a jejich rozšiřování (1923), Čl. 34 Úmluvy o právech dítěte (1989), Úmluva o zákazu a okamžitých opatřeních k odstranění nejhorších forem dětské práce (1999) a rámcové rozhodnutí Rady Evropské unie č.2007/68/VV o boji proti pohlavnímu vykořisťování dětí a dětské pornografii, Úmluva o počítačové kriminalitě

Kyberterorismus Nejdestruktivnější forma kybernetické kriminality Definice (D. E. Denning) Kyberterorismus je konvergencí terorismu a kyberprostoru obecně chápaný jako nezákonný útok nebo nebezpečí útoku proti počítačům, počítačovým sítím a informacím v nich skladovaných v případě, že útok je konán za účelem zastrašit nebo donutit vládu nebo obyvatele k podporování sociálních nebo politických cílů. Kybernetický terorismus si klade za cíl především kolaps infrastruktury.

PhDr. Jan Černý jan13cerny@gmail.com Děkuji za pozornost. PhDr. Jan Černý jan13cerny@gmail.com Vzdělávání dotykem CZ.1.07/1.3.00/51.0031