Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU"— Transkript prezentace:

1 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská 112 Označení materiálu 7/HK/IKT/2/10 Tematický okruh Internet - bezpečnost Cílová skupina Žáci studijního oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení Předmět/ročník Informační a komunikační technologie/1. ročník Autor, datum vytvoření Radek Hanka, leden 2013 Anotace Výukový učební materiál je zaměřen na seznámení se s nejčastějšími bezpečnostními hrozbami při práci s internetem. Klíčová slova Internet, mallware, server, útok, data Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Bezpečnostní rizika internetu

3 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU vysvětlení pojmu
Práce s internetem má svá bezpečnostní rizika. Hlavními cíli narušení bezpečnosti jsou: získání soukromých či neveřejných dat získání obsahu komunikace převzetí vlády nad počítačem či celou sítí vyřazení serveru z činnosti.

4 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU typy hrozeb
Nejčastějšími formami bezpečnostních hrozeb při práci s internetem jsou: počítačové viry počítačové červy trojské koně spyware keyloggery Všechny tyto výše zmíněné druhy bezpečnostních hrozeb patří do softwaru nazývaného MALLWARE.

5 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU počítačové viry
Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele Takový program se tedy chová obdobně jako biologický virus, který se šíří vkládáním svého kódu do živých buněk. V souladu s touto analogií se někdy procesu šíření viru říká nakažení či infekce a napadenému souboru hostitel.

6 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU počítačové červy
Počítačový červ je v informatice specifický počítačový program, který je schopen automatického rozesílání kopií sebe sama na jiné počítače. Poté, co infikuje systém, převezme kontrolu nad prostředky zodpovědnými za síťovou komunikaci a využívá je ke svému vlastnímu šíření.

7 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU trojský kůň
Trojský kůň je uživateli skrytá škodlivá část programu nebo aplikace s funkcí, se kterou uživatel nesouhlasí. Trojský kůň může být samostatný program, který se tváří užitečně – například hra, spořič obrazovky nebo nějaký jednoduchý nástroj. Někdy se trojský kůň vydává za program k odstraňování škodlivého softwaru.

8 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU spyware
Spyware je program, který využívá internetu k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele. Spyware představuje z hlediska bezpečnosti dat velkou hrozbu, protože odesílá různé informace (historii navštívených stránek, hesla) z vašeho počítače určenému uživateli, který tyto informace dále zpracovává.

9 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU keylogger
Keylogger (někdy také Keystroke Logger) je software, který snímá stisky jednotlivých kláves Keylogger neohrožuje přímo počítač, ale slouží ke zjišťování hesel jiných lidí. Některé z nich bývají v operačním systému Microsoft Windows proti svému zničení chráněny pomocí Archivace a Skrytí souborů, takže je není možné pomocí Průzkumníku najít (je nutné použít vyhledávání).

10 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU ochrana proti mallware
Základním bezpečnostním opatřením ochrany před mallware je použití kvalitního bezpečnostního nástroje, který se většinou nazývá ANTIVIRUS. Antivirus chrání počítač nejen před počítačovými viry, ale i před ostatními druhy mallwaru.

11 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU antivirové aplikace
Nejúčinnějšími a nejpoužívanějšími druhy antivirových programů jsou: NOD32 Avast Norton Security AVG Kaspersky Microsoft Security Essentials

12 BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU další bezpečnostní opatření
Používání kvalitního antivirového programu samo o sobě ještě neposkytuje úplnou ochranu před bezpečnostními riziky internetu. Je potřeba ještě dodržovat tyto zásady: průběžně aktualizovat počítač a jeho operační systém používat bezpečná hesla (alespoň 10 znaků a kombinovat písmena s čísly) neotevírat a nestahovat neznámé či podezřelé soubory

13 INTERNETOVÉ PROHLÍŽEČE úlohy k procvičení
1.) Za jakými účely bývá narušena bezpečnost při práci s internetem? 2.) Co je to MALLWARE? 3.) Vyjmenuj pět základních bezpečnostních hrozeb, které spadají do MALLWARE. 4.) Jak se nazývá aplikace, které chrání uživatele před MALLWARE? Uveď alespoň tři příklady. 5.) Používáš aplikaci, která tě chrání před MALWARE? Pokud ano, uveď její název.

14 POUŽITÉ ZDROJE AUTOR NEUVEDEN jpg (1590×1195) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU"

Podobné prezentace


Reklamy Google