Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika Ročník 3.3. Datum vytvoření10. 11. 2012 Anotace Výklad nové látky -seznámení s jednotlivými typy škodlivých kódů -prezentace Metodický pokynprezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

2 TYPY ŠKODLIVÝCH KÓDŮ

3 NOVÉ ŠKODLIVÉ KÓDY postupem času vznikají díky rostoucímu využití informačních technologií v nejrůznějších oblastech lidské činnosti nové typy škodlivých kódů, příkladem může být např. internetové bankovnictví, nakupování na internetu, komunikace pomocí sociálních sítí, rostoucí využití smartphonů, smart TV, palubní počítače v automobilech, kromě škodlivých kódů se objevují i nové podvodné techniky postavené na textových zprávách.

4 ŠKODLIVÉ KÓDY DĚLÍME PODLE RŮZNÝCH HLEDISEK škodlivé kódy rozlišujeme podle způsobu šíření nebo podle toho, jakou škodlivou činností působí, k šíření škodlivých kódů je ve většině případech velmi důležitý hostitel, takovým může být třeba příloha v emailové zprávě, soubor (nejrůznější programy) umístěný na serveru, k dalším možnostem patří ve velké míře používané flash disky.

5 POČÍTAČOVÉ VIRY šíří se díky hostitelskému souboru, počítačové viry se umí bez cizího přičinění rozmnožit a následně díky hostitelským souborům rozeslat na další počítače, ke svému šíření používají třeba elektronickou poštu.

6 TROJSKÉ KONĚ stejně jako počítačové viry, potřebují trojské koně ke svému šíření hostitelské soubory, na rozdíl od nich si však nezajišťují další šíření, už podle názvu je vidět, jak se liší od ostatních škodlivých kódů, stejně jako při dobývání města Trója, se trojské koně přichytí k nějakému souboru (třeba počítačová hra, grafický nástroj na úpravu fotek, spořič obrazovky,…) a nepozorovaně se dostanou do počítače nic netušícího klienta.

7 SÍŤOVÍ ČERVI jejich výhodou je, že nepotřebují ke svému šíření hostitele, díky tomu se stávají velmi nebezpeční, přestože mažeme všechny nevyžádané zprávy, z internetu nestahujeme všelijaké soubory nebo nechodíme na podezřelé stránky, tedy děláme z pohledu bezpečnosti maximum, může náš počítač navštívit právě červ a ohrožovat tak bezpečí našich dat.

8 SPYWARE český překlad termínu spyware je špionážní škodlivé kódy, jejich cílem je získat nejrůznější důležité údaje o klientovi, takovýmto údajům se také říká citlivé údaje – k nim patří zejména přihlašovací údaje k různým internetovým službám nebo kódy platebních karet, získané údaje jsou následně odeslány svému majiteli, samozřejmě bez vědomí uživatele, činnost těchto kódů nemusí být vždy škodlivá, sem patří zejména získání údajů třeba o navštěvovaných internetových stránkách – určitě se najde někdo, koho zajímají vaše zájmy nebo potřeby z důvodu cílené reklamy.

9 ADWARE v současnosti se tento typ škodlivých kódů už zdaleka nevyskytuje, jeho cílem bylo zajistit vyskakování oken v internetových prohlížečích, v nich se objevovala zejména reklama nebo nevhodný obsah, jehož úkolem bylo citelně zpomalit chod počítače díky velkému množství otevřených oken, současné internetové prohlížeče mají standardně vyskakování oken zablokováno.

10 ROOTKIT říká vám něco termín mimikry, stejně jako bezbranní živočichové se dokáží ukrýt před antivirovými programy i speciální škodlivé kódy, důvod je nasnadě, přežít a dál páchat škodlivou činnost.

11 KEYLOGGER viděli jste někdy při psaní hesla stisknuté znaky, potřebujete na dálku zjistit, jak se uživatel internetového bankovnictví přihlašuje ke svému účtu, tak právě z těchto důvodů je tady keylogger, program, který dokáže přečíst vše, co na klávesnici napíšete a pak odeslat svému autorovi.

12 BOTNET Botnetem rozumíme skupinu napadených počítačů škodlivým kódem (robot), díky nim se pořádají hromadné útoky na různé důležité servery, to může způsobit ohrožení nejen daného serveru, ale i zatížení internetových linek, škodlivý kód je rozmístěn na tisíce počítačů, odkud pak třeba v konkrétní čas začnou útočit na vybraný server, ten může díky tomu „spadnout“, stejně tak se může šířit i spam.

13 SPAM český překlad termínu spam je nevyžádaná zpráva, jejím cílem je rozesílat hromadně reklamu, obtěžovat zákazníky, zahlcovat internetové linky, v současnosti její objem neustále klesá, zřejmě díky stále lepším antispamovým nástrojům, díky spamu se šíří mnoho škodlivých kódů nebo reklama, šíření spamu je v současnosti trestné a může být za něj udělen i peněžitý trest.

14 HOAX poplašná zpráva, šířící se pomocí emailu nebo sociálním sítím, jejichž obliba neustále roste, udělal si z vás už někdo díky internetu legraci, nalítli jste na nějaký reálně vyhlížející vtípek, dostali jste email, nabádající k velmi rychlému nákupu benzínu z důvodu skokového zdražení, tak právě s tímto účelem jsou rozesílány hoaxy.


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0028 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika."

Podobné prezentace


Reklamy Google