Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah e-mailové zprávy Téma: Obsah e-mailové zprávy pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno: květen 2012 Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2181 Anotace: Žáci se formou prezentace učí jak správně napsat e-mailovou zprávu. Informace vyhledávají a ověřují si je po výkladu na wikipedii a internetu. Prezentaci využívám nejdříve k výkladu učiva po jednotlivých snímcích, při opakování učiva spustím celou prezentaci.

2 E-mail Elektronická pošta, zkráceně e-mail (nyní bez spojovníku email), je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.

3 Naučíme se, jak správně napsat e-mailovou zprávu, jak si přečíst došlou zprávu i zprávu smazat.

4 Již víme, že e-mailové služby se poprvé rozšířily mezi veřejnost až díky vzniku jedné z prvních volných e-mailových služeb Hotmail v roce 1996.

5 Obsah e-mailové zprávy Internetové e-mailové zprávy se skládají ze dvou hlavních částí: Hlavička – předmět zprávy, odesílatel, příjemce a jiné informace o e-mailu Tělo – Samotná zpráva, obyčejně obsahuje na konci blok s podpisem. Tělo e-mailu začíná zpravidla pozdravem.

6 Hlavičky obvykle obsahují alespoň 4 pole: 1. 1. Od (From): e-mailová adresa (popř. i jméno) odesílatele zprávy (zpravidla vyplňuje program automaticky) 2. 2. Komu (To): e-mailová adresa (popř. i jméno) příjemce zprávy, adresátů může být více současně (vyplňuje odesílatel) 3. 3. Předmět (Subject): stručný popis obsahu zprávy (vyplňuje odesílatel, nepovinně) 4. 4. Datum (Date): místní datum a čas odeslání zprávy (vyplňuje program automaticky)

7 E-mailová adresa Každý uživatel musí mít pro příjem zpráv svoji e-mailovou adresu, která identifikuje jeho elektronickou poštovní schránku. zrlk@seznam.cz

8 Ta je fyzicky umístěna na nějakém internetovém serveru, populární jsou zejména servery, které nabízejí e-mailovou schránku zdarma a s webovým rozhraním (např. Centrum.cz, GMail, Seznam.cz).

9 Pro odesílání zpráv není vlastní e-mailová adresa nutná, typickým příkladem jsou elektronické pohlednice, bez vlastní e-mailové adresy lze přes webové rozhraní zasílat. také klasické e-mailové zprávy i s přílohou.

10 Soukromí a šifrování Bez osobních bezpečnostních opatření e-mail nezaručuje soukromí, protože: e-mailové zprávy všeobecně nejsou šifrované; e-mailové zprávy musí projít cizími počítači v síti předtím, než dosáhnou cílový počítač, což znamená, že je relativně jednoduché je cestou zachytit a přečíst si cizí zprávu;

11 většina poskytovatelů internetového připojení (Internet service provider) ukládá na své servery kopie vašich e-mailových zpráv předtím, než je doručí. Tyto zálohy můžou zůstat na serveru až několik měsíců, a to i v případě, že si je ve své schránce vymažete.

12 Nežádoucí zprávy Užitečnost a použitelnost elektronické pošty ohrožují dva fenomény, spam a e-mailové červy.

13 Spam Spam je nevyžádaná reklamní pošta. Týká se především různých služeb, inzerátů, formulářů, atd.)

14 E-mailové červy a viry E-mailové červy a viry používají elektronickou poštu k tomu, aby se mohly šířit do ostatních zranitelných počítačů. Screenshot e-mailové zprávy zaslané červem I Love You z roku 2000.

15 Zdroje : Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů: http://cs.wikipedia.org/wiki/E-mail http://cs.wikipedia.org/wiki/Internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Email-spam-sample.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LoveLetter_virus_e-mail_screenshot.gif


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy."

Podobné prezentace


Reklamy Google