Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační systémy, formáty souborů pro 4.ročník ZŠ, vytvořeno: duben 2012 Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2181 Anotace: Žáci se formou prezentace seznamují s pojmy operační systémy a formáty souborů. Prezentaci využívám nejdříve k výkladu učiva po jednotlivých snímcích, při opakování učiva spustím celou prezentaci.

2 Operační systémy Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Je to ten nejdůležitější program v počítači. Ovlivňuje všechny ostatní programy, které jsou v počítači nainstalovány.

3 Operační systém umožní, že vidíte na monitoru šipku, která se posunuje podle toho, jak na stole pohnete myší.

4 Když stiskneš klávesu s písmenem M, zobrazí se na monitoru písmeno M. To umožňuje také operační systém.

5 Chcete začít hrát počítačovou hru? Operační systém si pamatuje, kde je v počítači uložena, kde má zvuky, obrázky atd. To vše si pamatuje operační systém, vy jen hrajete hru.

6 Bez operačního systému by se nemohl na počítači spustit žádný program ani by jste s ním nemohli pracovat.

7 Operační systém Windows, je nejpoužívanějším operačním systémem na světě. Microsoft Windows je v informatice označení pro několik operačních systémů, které jsou na osobních počítačích nejrozšířenější.

8

9 Možná znáte operační systém Linux

10 Formáty souborů Formát souboru (neboli typ souboru) obvykle určuje význam dat v elektronickém souboru. Neboť na záznamová media, například pevný disk, mohou být ukládány jen bity, laicky řečeno jedničky nebo nuly, musí být počítač schopen na ně a zpět převést informaci.

11 Pevný disk Vnitřek disku: blíže lze vidět čtecí a zápisovou hlavu s ramenem, ve vzdálenější části je patrný kotouč horní plotny s hřídelí hnacího motoru ve středu

12 Existuje množství různých formátů, přizpůsobených pro ukládání různých typů informace. Často existuje více formátů pro reprezentaci jednoho typu dat. Je sice možné některé programy přimět, aby otevřely soubor cizího formátu, ale obvykle se pak zobrazí jen jako změť znaků.

13 Formát souboru je považován za obchodní tajemství, a proto není zveřejněn. Toto je případ formátů sady Microsoft Office. Vývojáři projektu nikdy dokumentaci nenapsali. Soubor označuje v informatice pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém datovém médiu (viz např. pevný disk, disketa, CD, Flash disk).

14 Soubor může být například dopis, obrázek nebo fotografie ve vašem počítači. Lze říci, že soubor je ucelená informace označená jedním jménem s příponou. Příklad pojmenování souborů : dopis.doc – dokument textového editoru Word tabulka.xls – dokument tabulkového procesoru Excel

15 Zdroje : Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů: http://cs.wikipedia.org/wiki/Opera%C4%8Dn%C3%AD_syst%C3%A9m http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lasermouse.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Microsoft_Keyboard.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PS_Controller.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Windows_XP_wordmark.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux http://cs.wikipedia.org/wiki/Form%C3%A1t_souboru http://cs.wikipedia.org/wiki/Pevn%C3%BD_disk http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační."

Podobné prezentace


Reklamy Google