Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Složení počítače a základní pojmy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Složení počítače a základní pojmy"— Transkript prezentace:

1

2 Složení počítače a základní pojmy
Autor: Ing. Jiřina Ovčarová 2011

3 Počítač není jen to, co můžeme vidět!
Aby fungoval, musí mít oboje: SOFTWARE HARDWARE Fyzické vybavení počítače Programové vybavení počítače Software je myšlenka převedená do složitého kódu. Ovládá práci počítače. Bez nainstalovaného softwaru by ani nejmodernější a nejlepší počítač nedokázal fungovat. Hardware je všechno, na co si můžeme sáhnout. Monitor, myš, klávesnice, reproduktory, tiskárna, počítač samotný, ale také všechny součástky ukryté uvnitř.

4 HARDWARE Počítač Periferní zařízení
Ukrývá uvnitř nejdůležitější součástky jako procesor, paměť RAM, harddisk, sběrnice, obrazovou, zvukovou a síťovou kartu. Periferní zařízení jsou zařízení připojená k počítači zvenku.

5 Periferní zařízení počítače
Vstupní zařízení Výstupní zařízení Zařízení, kterými ovládáme počítač, nebo kterými počítači dodáváme informace. Zařízení, kterými počítač poskytuje informace nám.

6 Přenosná paměťová zařízení
Magnetická paměť počítače. Na HardDisk se ukládají nejen data (textové dokumenty, hudba, fotografie, videa), ale hlavně veškerý Software. HardDisk Paměť, do které se zapisují všechny právě běžící programy a otevřené dokumenty. Při vypnutí nebo restartování počítače se vymaže. Paměť RAM Data (dokumenty, hudba, video, programy) jsou opticky zapsaná na nosič. Záznam na tomto typu media není příliš trvanlivý. CD nebo DVD Přenosná paměťová zařízení Externí disky, USBstick (tzv. fleška), MP3, datové karty fotoaparátů a kamer ….. Pracují na principu elektromagnetismu.

7 BIOS – základní program
Software Programové vybavení počítače BIOS – základní program Zasahování do biosu přenechme vždy odborníkům! Základní uživatelské rozhraní – nejčastěji Windows v různých variantách (Vista, XP, Windows 7 apod.) Některé počítače ale využívají bezplatný systém LINUX. Operační systém Ostatní Software - Microsoft Office – kancelářské programy např. Word, - grafické editory (práce s obrázkem) např. Photofiltre, - antivirové programy např. ESET NOD 32, Norton, AVG… - různé výukové programy, hry, přehrávače videí, programy pro práci v internetovém prostředí, komunikační programy……….. Počítačové viry Škodlivé a nebezpečné programy, které se do počítače mohou dostat nejčastěji z infikovaných internetových stránek. Mohou poškodit programy, nebo také bez našeho vědomí odesílat údaje o činnosti na počítači, našich heslech, navštívených stránkách (např. Trójský kůň……..).

8


Stáhnout ppt "Složení počítače a základní pojmy"

Podobné prezentace


Reklamy Google