Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy V informatice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy V informatice."— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy V informatice

2 Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník: ICT, 1. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Úvod do předmětu ICT Sada číslo: ICT-21A Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 02 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-21A-02 Téma vzdělávacího materiálu: Základní pojmy ICT Druh učebního materiálu: Prezentace Autor: Ing. Daniel Benna Anotace: Jsou vysvětlovány základní pojmy používané v informatice Metodické poznámky: Materiál je vhodný pro všechny obory Datum vytvoření: Ověření ve výuce:

3 Informace zraková, sluchová, hmatová, čichová, chuťová.
Každá zpráva, která putuje od odesílatele k příjemci. Ovlivňuje rozhodování a chování příjemce. Informace může být zraková, sluchová, hmatová, čichová, chuťová.

4 Informatika Vědní obor o získávání, přenosu a zpracování informací.
V současnosti je však pojem informatika chápán jako věda o počítačích, jelikož ke zpracování informací se dnes používá výhradně výpočetní technika.

5 Data Surovina, z níž se tvoří informace.
Na počítači jsou uložena ve formě posloupnosti bitů, nazýváme je soubory. Co je to bit?

6 Počítač Stroj, který zpracovává digitální data, data ve formě 0 a 1.

7 Hardware Veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače.
Laicky řečeno: vše na co si můžeme sáhnout. Složenina dvou anglických slov: Hard - tvrdý Ware – zboží.

8 Software Programové vybavení počítače + data. Programy:
systémové programy, aplikační programy.

9 Firmware Firmware je malý softwarový program, který řídí funkce a činnost produktů řízených mikročipovým procesorem. Např.: digitální fotoaparát satelitní přijímač televize router, …

10 Soubor Pojmenovaná uspořádaná množina dat uložená na nějakém datovém médiu: pevný disk, CD, DVD, flash disk. Vlastnosti souboru: název, velikost, typ, vlastník, časové informace.

11 Adresář (složka) Je místo v rámci adresářové struktury, do které se mohou ukládat soubory, či další adresáře. V jednom adresáři nemůžou existovat dva soubory téhož jména. Kořenový adresář nejvyšší adresář v adresářové hierarchii, nazývaný též ROOT (čti rút).

12 Periferie Vstup a výstup dat do/z počítače Vstupní Výstupní
klávesnice, myš, scanner, mikrofon… Výstupní tiskárna, monitor, reproduktor … Vstup - výstupní DVD vypalovačka, dotykový display, multifunkční zařízení

13 Internet Celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují. Počet připojených uživatelů na konci roku 2012 bylo více než

14 WWW World Wide Web zkráceně web
světová rozsáhlá síť, neboli celosvětová síť je tím myšlena soustava propojených hypertextových  dokumentů není to totéž jako internet!!!

15 Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Daniel Benna.


Stáhnout ppt "Základní pojmy V informatice."

Podobné prezentace


Reklamy Google