Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOAX,PHISHING,SPYWARE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOAX,PHISHING,SPYWARE."— Transkript prezentace:

1 HOAX,PHISHING,SPYWARE

2 HOAX Hoax označuje podvod,mystifikaci nebo také žertovnou klamnou zprávu Zpráva uživatele varuje před virem,prosí o pomoc,informuje o nebezpečí,snaží se pobavit apod. Většinou hoax žádá o rozeslání mezi přátele aby se co nejvíce šířil,je někdy označován jako řetězový .

3 OCHRANA PROTI HOAXU Pokud dostanete takovýto ,kontaktujte odesílatele a pokuste se ho poučit o zbytečnosti zprávy. Hoax můžete rozeznat tak,že pokud zpráva obsahuje výzvu k dalšímu šíření,je to s největší pravděpodobností Hoax.

4 PHISHING Je to podvodná technika používaná na internetu k získaní citlivých údajů(hesla,čísla kreditních karet apod.) Principem Phishingu je rozesílání ových zpráv atd.,které často vyzývají adresáta k zadání osobních údajů na falešnou stránku.Útočník poté získá potřebné údaje.

5 BOJ S PHISINGEM Uživatelská úroveň – osvěta a dodržování bezpečnostních pravidel. Softwarová úroveň – specializované nástroje,které útoky detektují a upozorňují na ně. Organizace – Odstraňují stránky s útoky.Některé státy ž vytvořili specializovanou legislativu zaměřenou na phising.

6 SPYWARE Je to program,který využívá internetové stránky k odesílání dat z počítače bez vědomí uživatele. Někteří autoři spyware se hájí že využívají přehled navštívených webových stránek k reklamě. Existují ale i spyware odesílající hesla a čísla kreditních karet.

7 DRUHY SPYWARU-VIRU Adware - obtěžují při práci na počítači reklamou.
Browser helper object - dll knihovna, která umožňuje programátorům změnit a sledovat Internet Explorer. Hijacker - mění domovskou stránku. Dialers - přesměrovává telefonní linku na drahé telefonní tarify. Key Loggers - sleduje každý pohyb na klávesnici, některé druhy odesílají uživatelova hesla. Miscellaneous - je to směs spyware. Remote Administration - umožní vzdálenému uživateli ovládat PC.

8 OCHRANA PROTI SPYWARU Neprohlížet webové stránky s podezřelým obsahem (pornografie, warez) Při surfování používat bezpečnější webový prohlížeč. Používat antispywarové programy. Provádět aktualizace systému. Používat firewall. Neinstalovat podezřelé programy.


Stáhnout ppt "HOAX,PHISHING,SPYWARE."

Podobné prezentace


Reklamy Google