Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje."— Transkript prezentace:

1 INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA

2 Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje jako „síť sítí“. Jednotlivé počítače mezi sebou komunikují pomocí síťových protokolů TCP/IP. Společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat).

3 Historie internetu Původně vojenský projekt, který měl zajistit spolehlivou komunikaci i při vypuknutí jaderné války Vznikl v roce 1969 a říkalo se mu ARPANET Do ČR se svobodný internet dostal až v roce 1990

4 Co je to protokol? Soubor závazných pravidel komunikace. Pokud chtějí počítače mezi sebou komunikovat, tak musí mluvit stejným jazykem. Jinak by si nerozuměly. Příklad: Podobná pravidla jako počítače mají i lidé. Lidé spolu mluví pomocí rodného jazyku, kterým je čeština. Když se bavíme např. ve škole v češtině, tak si rozumíme. Ale pokud by se s námi chtěl bavit člověk španělsky, tak se nedomluvíme. Protokol zajištuje, aby počítače v síti mluvily stejným jazykem, kterým se dorozumí.

5 Protokol TCP/IP TCP – zajištuje přenos dat IP – zajištuje správnou adresaci a doručení pomocí IP adres Jak TCP/IP protokol pracuje si ukážeme na následujícím příkladu. Když bychom chtěli poslat poštou dopis, tak musíme vědět JAK dopis poslat a KOMU. TCP tedy bude dopisní obálka a IP korespondenční adresa. IP adresa je adresa složená ze čtyř číslic. Obsahuje ji každý počítač připojený do sítě. IP adresa se dá snadno změnit a opravit uživatelem. Příklad IP adresy 192.168.1.1 MAC adresa je uložena na každé síťové kartě a je jedinečná. To znamená že na celém internetu nemohou být dvě stejné MAC adresy. Tato adresa nedá změnit. Je to jako rodné číslo u člověka. Příklad MAC adresy: 01:23:45:67:89:ab

6 Služby internetu Nejznámější služby jsou WWW a Email Nejznámější službou poskytovanou v rámci Internetu je WWW (kombinace textu, grafiky a multimédií propojených hypertextovými odkazy) Pozor: www není označení internetu! E-mail (elektronická pošta)

7 Služba WWW Díky této službě si můžeme brouzdat po webových stránkách. Každá stránka má svoji webovou adresu. Ta musí mít předepsaný tvar. http://www.zshornikova.cz Webová adresa obsahuje: Komunikační protokol Doménové jméno Národní doména Dnes je také možný zápis i zkrácenou webovou adresou: zshornikova.cz

8 E-mail Elektronická pošta, zkráceně e-mail je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Jedna z nejstarších síťových služeb vůbec. Služba vyžaduje přítomnost emailového serveru a klienta Emailové servery jsou: seznam, google.cz, volny.cz, email.cz, tiscali.cz a další. Každý klient musí mít založenou emailovou adresu. Je jedinečná, tzn. nemohou existovat dvě stejné. ucitel@zshornikova.cz

9 CO BYCHOM MĚLI UMĚT


Stáhnout ppt "INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje."

Podobné prezentace


Reklamy Google