Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek."— Transkript prezentace:

1

2  nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek jsou nízké pořizovací i provozní náklady a možnost jejich pravidelných aktualizací  uživatel má možnost prohlížet dokumenty, vyhledávat data a přepínat mezi jednotlivými prostředky internetu pomocí sítě World Wide Web

3  informační systém, který zobrazuje informace v textu  kliknutím na odkaz (může být ve formě textu, obrázku nebo např. videa) nás daný link odkáže přesně na zdroj uváděných informací  umožňuje snadné publikování, údržbu a vyhledávání informací

4  způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy  je to internetový systém elektronické pošty založený na protokolu SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) a softwaru typu MTA (Mail Transfer Agent) jako např. Sendmail  zajišťuje doručení pošty pomocí přímého spojení mezi odesílatelem a adresátem (zpráva je doručena do tzv. poštovní schránky adresáta)

5  dovoluje posílat nejen zprávy, ale také další soubory (texty, obrázky, programy) mezi počítači připojenými k této síti.  adresa uživatele obsahuje: - jméno - zavináč - internetová doména (=jméno serveru, na kterém je e-mailová schránka fyzicky umístěna – např. seznam.cz)  každý uživatel e-mailu má na serveru vyhrazený prostor (schránku), kam mu přichází zprávy  velikost schránky může být limitovaná nebo neomezená.

6  jedná se o počítačový program, který slouží k přijímání či odesílání elektronické pošty  stahuje poštu přes protokol POP3 na lokální disk či přistupuje vzdáleně k poště skrze IMAP a umožňuje uživateli manipulaci s ní  poštu pak umožňuje odesílat nejčastěji skrze protokol SMTP  pomocí programu můžeme spravovat poštovní zprávy nebo kontakty či filtrovat nevyžádanou poštu  např. Windows integrovaný MS Outlook Express

7  online (přímá, živá) komunikace mezi uživatel  využívá nejrůznější protokoly, aplikace se někdy jmenují stejně, jako protokol (ICQ, Jabber, …)  internetová služba, umožňující svým uživatelům sledovat, kteří jejich přátelé jsou právě připojeni, a dle potřeby jim posílat zprávy, chatovat, přeposílat soubory mezi uživateli a i jinak komunikovat  zrychluje komunikaci a umožňuje snadnou spolupráci mezi více lidmi.

8  je to propojená skupina lidí, kteří se navzájem ovlivňují. Sociální síť se tvoří na základě zájmů, rodinných vazeb nebo z jakýchkoliv jiných důvodů  její členové navzájem komunikují jinak, než přímým kontaktem a činí tak ze sociálních, profesních, vzdělávacích či jiných důvodů  pomocí sociálních sítí se prostřednictvím Internetu sdružují lidé, kteří by se jinak fyzicky nemohli setkat  v současné době prožívají sociální sítě rychlý rozvoj a patří mezi ně například Facebook.com, Twitter.com, Instagram.com…

9  jde o technologii umožňující přenos digitalizovaného hlasu v těle paketů počítačové sítě. Využívá se pro telefonování prostřednictvím Internetu, intranetu nebo jakéhokoliv jiného datového spojení  je to velmi ekonomický způsob komunikace, protože dnes telefonování po Internetu vychází daleko levněji než telefonování klasické. Za dálkový hovor uskutečněný pomocí internetu třeba i na druhou stranu zeměkoule nezaplatíme nic (tedy jen to, co normálně zaplatíme za přístup k Internetu)

10  Daniela Kašpárková 4.B


Stáhnout ppt " nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek."

Podobné prezentace


Reklamy Google