Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů."— Transkript prezentace:

1 Internet

2 je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. společným cílem všech lidí využívajících Internet je bezproblémová komunikace (výměna dat). Nejznámější službou poskytovanou v rámci Internetu je WWW (kombinace textu, grafiky a multimédií propojených hypertextovými odkazy) a e-mail (elektronická pošta), avšak nalezneme v něm i desítky dalších. Laici někdy spojují pojmy WWW a Internet, i když WWW je jen jednou z mnoha služeb, které na Internetu nalezneme.

3 Služby Internetu Mezi základní služby Internetu patří: WWW – systém webových stránek zobrazovaných pomocí webového prohlížeče běžně používá protokol HTTP pro zabezpečený přenos používá protokol HTTPS E-mail – elektronická pošta pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP

4 Služby Internetu Instant messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli využívá nejrůznější protokoly aplikace se někdy jmenují stejně, jako protokol (ICQ, Jabber, …) VoIP – telefonování pomocí Internetu SIP - Session Initiation Protocol - protokol pro inicializaci relací Skype – proprietární protokol FTP – přenos souborů služba se jmenuje stejně, jako protokol pro přenos souborů se využívá též protokol HTTP DNS – domény (systém jmen počítačů pro snadnější zapamatování) využívá stejnojmenný protokol

5 Služba World Wide Web Je jednou ze služeb, které se nejvíce podílely na rozvoji Internetu Vznikla již v roce 1989 v Cernu s cílem vytvořit mechanismus pro sdílení a zveřejňování informací týkajících se výzkumných projektů. Její využití ale výrazně překročilo akademickou oblast a stalo se základním kamenem, na kterém je dnešní Internet vystavěn. Princip jejího fungování je založen na principu dotaz – odpověď. Funkci klienta, vznášejícího dotazy, zastává webový prohlížeč (browser), webový server přijímá a vyřizuje požadavky klientů, případně informuje o vzniklých chybách.

6 Služba World Wide Web Služba www je založena na třech základních technologiích: 1. HTTP – hypertext transfer protocol - protokol pro komunikaci mezi klientem a serverem 2. URL – uniform resource locator slouží k přesné specifikaci umístění zdroje informací 3. HTML – hypertext markup language značkovací jazyk používaný pro tvorbu a formátování požadovaných dokumentů (webových stránek) – více informací o HTML v modulu Grafika a webdesign

7 IP adresa je v informatice číslo (např. 192.168.0.2), které jednoznačně identifikuje síťové rozhraní v počítačové síti, která používá IP (internetový protokol). IP adresa slouží k rozlišení síťových rozhraní připojených k počítačové síti. IP je protokol, pomocí kterého spolu komunikují všechna zařízení v Internetu. pro běžné uživatele počítačových sítí je obtížné pamatovat si číselné adresy, existuje služba která umožňuje používat snadněji zapamatovatelná doménová jména počítačů, která jsou automaticky převáděna na IP adresy.

8 Způsoby připojení k internetu Zprostředkovatele připojení k internetu označujeme Internet service provider (ISP). ADSL - tento způsob připojení k Internetu je založen na důkladném využití kabelů původně určených pro klasické telefony. tento způsob připojení k Internetu je založen na důkladném využití kabelů původně určených pro klasické telefony. velkým problémem ADSL je nestabilita rychlostí. Kabelové připojení velkou výhodou kabelového připojení k Internetu jsou kvalitnější kabely Nevýhodou je však omezená dostupnost

9 Způsoby připojení k internetu Optické připojení optika je extrémně rychlá a také extrémně drahá WiFi bezdrátové připojení má jednu velkou nevýhodu. Je totiž závislé na aktuálních venkovních podmínkách. velmi závisí na počasí a rušení. Může se stát, že připojení nefunguje, když prší nebo je mlha.


Stáhnout ppt "Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů."

Podobné prezentace


Reklamy Google