Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy."— Transkript prezentace:

1

2

3

4 e-mail Elektronická pošta, zkráceně e-mail (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. E-mailové služby se poprvé rozšířily mezi veřejnost až díky vzniku jedné z prvních volných e- mailových služeb Hotmail v roce 1996. Tu po jejím celosvětovém úspěchu zakoupila firma Microsoft a později vznikly i další nyní známé služby. E-mail je ve skutečnosti starší než internet. Některé staré e-mailové systémy byly rozhodujícím nástrojem při tvorbě internetu.

5 Obsah e-mailové zprávy Internetové e-mailové zprávy se skládají ze dvou hlavních částí: Hlavička Hlavička – předmět zprávy, odesílatel, příjemce a jiné informace o e-mailu Tělo Tělo – samotná zpráva, obyčejně obsahuje na konci blok s podpisem. Tělo e-mailu začíná zpravidla pozdravem. K e-mailu je možné přikládat přílohy i obrázky a jiné soubory. Bez problémů bývá doručování menších souborů typu dokumentu.

6 Hlavičky obvykle obsahují alespoň 4 pole: Od (From): Od (From): e-mailová adresa (popř. i jméno) odesílatele zprávy (zpravidla vyplňuje program automaticky) Komu (To): Komu (To): e-mailová adresa (popř. i jméno) příjemce zprávy, adresátů může být více současně (vyplňuje odesílatel) Předmět (Subject): Předmět (Subject): stručný popis obsahu zprávy (vyplňuje odesílatel, nepovinně) Datum (Date): Datum (Date): místní datum a čas odeslání zprávy (vyplňuje program automaticky)

7 E-mailová adresa Každý uživatel musí mít pro příjem zpráv svoji e- mailovou adresu, která identifikuje jeho elektronickou poštovní schránku. Ta je fyzicky umístěna na nějakém internetovém serveru, populární jsou zejména servery, které nabízejí e-mailovou schránku zdarma a s webovým rozhraním: např. Centrum.cz, GMail, Seznam.cz Pro odesílání zpráv není vlastní e-mailová adresa nutná, typickým příkladem jsou elektronické pohlednice, bez vlastní e-mailové adresy lze přes webové rozhraní zasílat také klasické e-mailové zprávy i s přílohou: např. Sendik.cz

8 Nežádoucí zprávy 1) spam Užitečnost a použitelnost elektronické pošty ohrožují dva fenomény: 1) spam 2) e-mailoví červi 1)Spam a hoaxy Spam je nevyžádaná reklamní pošta. Nízké náklady na odeslání zprávy umožňují spammerům odeslat stovky miliónů elektronických zpráv denně pomocí laciného internetového připojení. Stovky aktivních spammerů způsobují přetížení počítačů v internetu, které takto dostávají desítky či stovky nevyžádaných e-mailů denně.

9 Dalším typem e-mailových zpráv jsou takzvané hoaxy. Tak se nazývají bludné a zplanělé zprávy kolující po internetu. 2) E-mailoví červi E-mailoví červi a viry používají elektronickou poštu k tomu, aby se mohli šířit do ostatních zranitelných počítačů.

10 Obrana před nežádoucími zprávami Vliv těchto dvou faktorů způsobuje, že uživatelé dostávají více nevyžádané pošty, což snižuje použitelnost e-mailu. Množství technologických iniciativ se snaží zmírnit dopad spamových útoků. V současné době existuje také mnoho programů (ať jsou to samostatné aplikace, součásti e-mailových klientů, nebo programy na serverech), které jsou schopny na bázi různých kritérií alespoň část spamu odfiltrovat. Programy pro bezpečnou e-mailovou komunikaci: Např.Enigmail Tor Safetica Free

11 NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 17.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/E-mail Obrázky Galerie Microsoft Office – klipart NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 17.3.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AROBAZE.png


Stáhnout ppt "Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy."

Podobné prezentace


Reklamy Google