Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Závěry zahraničního výzkumu Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Následné péče o mladé lidi odcházející z náhradní péče v České republice   Situační analýza Jan Folda (editor), Oldřich Matoušek, Hana Pazlarová, Anna.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Farní charita Litomyšl
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů NRP v ČR po novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí v reflexi pracovníků NNO Projekt.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Rodinné právo II Milana Reichlová.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
Náhradní rodinná péče -NRP
Individuální projekt OP LZZ Systémová podpora procesů transformace systému péče o rodiny a děti Pardubice, 25. října 2012 PhDr. Miloslav Macela ředitel.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
„Šance pro děti v ohrožení na Vysočině.“ Příspěvek na konferenci Třebíč, dne 14.října 2014.
Transformace a sjednocení systému péče o ohrožené děti Ministerstvo práce a sociálních věcí Barbara Resnerová Služby pro rodiny Potřeby a možnosti podpory.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociálně právní ochrana dětí Historický vývoj SPO (chudinská péče, sirotčí pokladny, okresní komise pro péči o mládež …) Současná úprava – zákon č. 359/1999.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MUDr. František Schneiberg
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Jitka Altmanová vedoucí Centra podpory náhradní rodinné péče.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Rodinná politika Sociální politika II.
Ing. Stanislava Správková
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015

Rekapitulace změn Nový občanský zákoník, novela zákona o sociálně- právní ochraně dětí Posílení šance zajistit ohroženým dětem potřebnou péči v (náhradním) rodinném prostředí Ukotvení nároku pěstounských rodin na odbornou podporu a pomoc (prevence předčasného ukončování této péče) Vznik systému služeb na podporu výkonu náhradní rodinné péče

1. Podpora rodin Klíčové opatření v systému: podpora rodin Garantované nároky dětí a rodin na odbornou pomoc Změna přístupu (tradiční vs. humanistický) Nejen sociální dávky, ale i jiné formy pomoci Síť služeb a odborné pomoci rodinám

Příčiny odchodu dítěte z rodiny Nedostatečné rodičovské kompetence, nezvládání základních úkonů při chodu domácnosti a péči o dítě Chudoba, zadluženost, ztráta bydlení Zdravotní stav rodiče nebo dítěte… ► Známé i nové výzvy pro sociální systém ČR

Sociálně vyloučené lokality v ČR.

2. Podpora náhradní rodinné péče Primárním klientem systému náhradní rodinné péče je dítě, podle jeho potřeb musí být nastaven Diferenciace příbuzenské a nepříbuzenské péče „Specializace“ péče Definice rolí jednotlivých aktérů při zajišťování pomoci náhradním rodinám (orgány veřejné správy, poskytovatelé služeb, náhradní rodiče)

„Specializace“ náhradní rodinné péče Krátkodobá pěstounská péče Dlouhodobá pěstounská péče Krizová pěstounská péče Respitní pěstounská péče Terapeutická („specializovaná“) pěstounská péče Sdílená pěstounská péče (nezletilé matky s malými dětmi) Podpůrná pěstounská péče („komunitní pěstounství“)

Pojetí „specializace“ náhradní rodinné péče Vyhodnocování potřeb dětí Příprava náhradních rodičů Další vzdělávání náhradních rodičů Podpora ze strany odborných služeb („doprovázení“) Kategorizace hmotného zabezpečení Hodnocení kvality poskytované péče

Stanovení odpovědnosti Posílení role obcí (soustředění rozhodující nástrojů sociální práce na úroveň obcí) Sociální politika není jen záležitostí „státu“, jde o přístup, který byl praxí překonán (není funkční) Komunitní plánování, podpora aktivit nestátního sektoru Rozlišování role orgánu veřejné správy a poskytovatele služeb Spolupráce na místní úrovni

Legislativní změny Novelizace stávajících právních předpisů? Nová komplexní právní úprava a změny souvisejících předpisů? Připravovaný zákon o sociálních pracovních (profesní) Stačí jen metodická podpora? Jaké jsou zdroje pro řešení?

Struktura výdajů v systému péče o ohrožené děti.

Průměrné náklady různých typů intervencí. Typ intervence Průměrné náklady Kč/měsíc/dítě Ústavní výchova ve školském zařízení, v tom Dětský domov Dětský domov se školou Výchovný ústav Diagnostický ústav Ústavní péče v dětském domově pro děti do 3 let věku Ústavní péče v domově pro osoby se zdravotním postižením Pobyt dítěte v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Náhradní rodinná péče Terénní práce s rodinou6 780

. Děkuji za pozornost