Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT – na emoce zaměřená terapie
Advertisements

Vůle, motivace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov09 Autor Mgr.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pozornost Sternberg, R.J.(2002). Kognitivní psychologie. Praha: Portál, s Plháková, A. (2003). Učebnice obecné psychologie. Praha: Academia, s.
PSYCHICKÉ JEVY.
10. Motivace.
Motivace.
Firma a nejistota Aplikace rozhodování v podmínkách rizika a nejistoty na firmu Teorie firmy.
Vymezení, funkce, zdroje
Taktická příprava Michal Lehnert.
Psychohygiena seniora
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Přístupy k osobnosti Škola:
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Systémy pro podporu managementu 2
PER – Burgetová Zuzana.  Jak vybrat vedoucího týmu.  Profil vedoucího týmu  Složení týmu  Co vede ke špičkovému výkonu týmu  Rozdíl mezi skupinou.
M YŠLENÍ =sociálně podmíněný psychický proces, při kterém jsou zpracovávány a využívány informace =nejsložitější kognitivní proces =vnitřní mentální děj.
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Řídící činnost učitele/trenéra
Teorie motivace Adéla Furiková.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Témata kognitivní psychologie
Psychologické aspekty zdraví
Teorie vzdělávání dospělých
ROZHODOVÁNÍ Osnova: 1. Východiska
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy Jan Tvrdík C4B.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Pedagogická diagnostika
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Fáze motorického učení fázeÚroveň zvládnutí poh. dovednosti Vnější projevyProcesy v CNSMentální aktivita I. Seznámení Velmi nízkáGeneralizace (souhyby,
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Sociologie pro SPP/SPR
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Teorie vzdělávání dospělých
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
VNÍMÁNÍ A PŘÍSTUPNOST PROSTŘEDÍ
Principy inovace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Psychologie v obezitologii
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Sociální psychologie – CŽV 2012
Nevědomí.
Témata kognitivní psychologie
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Základní filozofické otázky
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Psychická regulace Personal Systems Interaction (PSI) teorie J. Kuhla

Dle disertace T. Kohoutka, 2014

2 SYSTÉMY NIŽŠÍ ÚROVNĚ, KTERÉ POSKYTUJÍ MENTÁLNÍ REPREZENTACE PRO SYSTÉMY VYŠŠÍ object recognition system (OR) –systém rozpoznávání objektů je-li aktivován pomocí negativního afektivního stavu → projeví se zkreslení v rozpoznávání vyznačující se zvýšenou citlivostí na zvláštní, neočekávané, nechtěné (discrepancy-sensitive attention bias) z OR se tvoří reprezentace pro EM (zkušenost o nových věcech- odlišných od toho, co už znám) behavior output control (intuitive behavior control) IBC elementární systém kontroly konkrétních akcí jednání („autopilot“) na základě reprezentací vzniklých tady tvoří IM své abstrakce

2 VYŠŠÍ SYSTÉMY SPOJENÉ SREPREZENTACÍ JÁ, S NAŠIMI CÍLI A ZÁMĚRY

Modulační hypotézy 1) kladné emoce a odpovídající aktivace systému odměn tlumí plánovité, analytické myšlení a razí cestu intuitivnímu usměrňování chování; 2) negativní emoce a odpovídající aktivace systému trestů tlumí funkci cítění a aktivují funkci vnímání.

Volní regulace jednání: sebekontrola a seberegulace Metafora seberegulace jako „vnitřní demokracie“ se opírá o možnost projevů svobodné vůle (tak jak ji běžně chápeme) i o představu, že v mysli člověka může probíhat jakási obdoba „voleb“, jejichž výsledek není předem jasný a může se při další příležitosti změnit. Seberegulace je proces implicitní, takže na její zautomatizování je třeba dlouhý čas – na rozdíl od sebekontroly ji nelze „nařídit“

Volní regulace jednání: sebekontrola a seberegulace Sebekontrolu lze analogicky přirovnat k „vnitřní diktatuře“. Nastupuje, pokud není možné sestupně regulovat negativní afekt prostřednictvím aktivace EM. Tím dochází k zablokování jednak kognitivních zdrojů EM k nacházení neobvyklých řešení, jednak zdrojů sebemotivace, které rovněž závisejí na přístupu k self (self-access). Záměr je od počátku neměnný, k hodnocení vzhledem k preferencím ani k modifikacím nedochází – podobně jako za podmínek diktatury.

Sebeaktualizace Sebeaktualizace vyžaduje vysokou míru integrace komplementárních procesů. Předpokládá schopnost přecházet mezi pozitivními a negativními afekty, yvolávanými různými objekty a situacemi.Má dvě hlavní složky: –A. seberozvoj (self-development) – např. integrace nových zkušeností do koherentního systému sebereprezentací –B. účinnou vůli (volitional efficiency), schopnost nastolování a realizace vlastních záměrů.

Sebeaktualizace Integrace nových zkušeností předpokládá schopnost zaznamenat změny, učit se a poučit se, současně si ale uchovat přístup k self jako koherentnímu systému sebereprezentací. Jde tedy především o působení negativních emocí a jejich regulaci; „základem seberozvoje je kapacita pro změnu emocí, jako například schopnost přecházet mezi pozitivními a negativními vlastnosti objektu, osobní zkušenosti nebo cíle na bázi relevantních sebereprezentací (tj. sebeřízená,emoční dialektika‘)“.