Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.,. Vznik zákona •Na tento zákon jsme všichni čekali víc jak 10 let •Přináší veliké změny do sociální práce.
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Nový Prostor po 10 letech v Praze Pražské setkání lidí se zážitkem chudoby , Poslanecká sněmovna PČR.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
ohroženým domácím násilím
Dopady světové finanční krize na rozvojové země Science Café 7. června 2012 Ondřej Horký ???
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
SOS dětské vesničky.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
3. jednání PS bydlení Brno Téma: Ukončování / prevence bezdomovectví jednotlivců 27. května 2015.
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Ukončování bezdomovectví rodin a pilot rapid rehousing ve městě Brně Dr.phil Štěpán Ripka, Ph.D. Platforma pro sociální bydlení.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
13. jednání PS bydlení Brno Téma: Novinky v oblasti bydlení a výhled na nadcházející období 24. května 2016.
Zkušenosti a dobrá praxe MěÚSS Jirkov. Pracovní poměr Veřejně prospěšné práce Dobrovolnická činnost.
Náčrt řešení problematiky ubytoven: inspirace ze zahraničí Štěpán Ripka, Ph. D. Platforma pro sociální bydlení
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Koncepce Sociálního bydlení „ZKUŠENOSTI Z PRAXE“ Praha
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Rozsah, podoby a řešení bytové nouze v ČR Štěpán Ripka Platforma pro sociální bydlení.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Podpora sociálních služeb, komunitního života a sociálního bydlení
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Vybrané trendy v řešení bytové nouze v zahraničí
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Sociálně vyloučení jako cílová skupina terénních sociálních služeb
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Krizová pomoc.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Katharine Gale, Katharine Gale Consulting a Focus Strategies
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
metodik služeb Podpory bydlení
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Rodičovství biologické a pěstounské
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Ukončování bezdomovectví rodin: Nový systémový přístup Město Brno, Česká republika 21. května 2015 Katharine Gale 1

Přehled Kdo je Katharine Gale a proč je tady? Proč myslíme, že je možné ukončit bezdomovectví rodin? Rapid rehousing: co to je a jak to funguje? Problematizace hodnocení a predikce výsledků Cesta k systémovému přístupu k ukončování bezdomovectví

Katharine Gale Dvacetiletá zkušenost s bydlením a bezdomovectvím v USA V současnosti – konzultace pro místní i státní správu a neziskový sektor Původně se zabývala bydlením na úrovni lokální správy Pracovala jako policy ředitelka pro bezdomovectví rodin americké Meziresortní komise pro bezdomovectví (2013)

Je možné si představit konec bezdomovectví rodin? Statistika z USA –49 miliónů lidí žije v chudobě (!) – lidí bez domova v jeden okamžik –Neexistuje nárokový příspěvek na bydlení – pouze 1 ze 4 způsobilých žadatelů jej získá. –Velmi nízké sociální dávky, jež jsou navíc časově omezené. –Odhadovaný nedostatek 10 miliónů dostupných bytů.

Tradiční přístup Nejprve jsme poskytovali rodinám s dětmi dočasné ubytování (azylové ubytování). Později přibylo přechodné bydlení (transitional housing) –Delší pobyty v dočasném bydlení –Více služeb (nejvyžadovanějších) –Rodiny nakonec musely najít vlastní bydlení –Následně jen malá nebo žádná podpora zaměřená na udržení bydlení –Rodiny vystěhovávány pokud nedodržovaly pravidla Programy dohromady nefungovaly Bezdomovectví rodin se nadále rozrůstalo

Konec bezdomovectví rodin Výzkum našich přístupů: Rodiny, jež pobývaly dlouho v ubytování a přechodném bydlení (15 – 20 %) nevypadaly odlišně od rodin, jež byly jejich krátkodobými uživateli (75 – 80 %). Velmi malá skupina rodin (2 – 8 %), jež vypadaly odlišně od ostatních s velkými bariérami; většinou v programech a mimo ně. Zdroj: Testing a Typology of Family Homelessness Based on Patterns of Public Shelter Utilization in Four U.S. Jurisdictions: Implications for Policy and Program Planning, Dennis P. Culhane et al. 2007

Konec bezdomovectví rodin Jsou rodiny bez domova odlišné? Jako celek se velmi podobají jiným nízkopříjmovým rodinám. Podobných problémů je řada: nízká vzdělanostní úroveň, sporadické pracovní historie, domácí násilí, zdravotní a psychiatrické problémy. V některých ohledech jsou odlišné: mladší matky s mladšími dětmi, ještě nižší příjmy, vyšší podíl Afroameričanů a Nativních Američanů, existují určité důkazy o vyšší míře užívání návykových látek*, vykazují horší zdravotní stav než jiní, typicky ale vykazují přístup ke zdravotní péči.

Konec bezdomovectví rodin Pochopení tří věcí: Naše programy udržovaly rodiny mimo bydlení. Když rodiny mají bydlení, nejsou již bezdomovci. Lepší šance rodin řešit jiné problémy související s bezdomovectvím (nebo způsobené bezdomovectvím), když mají bydlení.

Konec bezdomovectví rodin Některé komunity se ptaly: měly bychom něco dělat jinak? Používat bydlení, jež máme v komunitě. Poskytovat podporu rodinám, aby získaly bydlení a byly dobrými nájemníky. Přechod rodin ke komunitním službám. Měření výsledků. Uvedení nové myšlenky: Rapid rehousing (nebo rapid exit)

Co je podstatné na přístupu rapid rehousing Podpora rodinám v nalezení/udržení bydlení Dočasná finanční podpora – někdy navázaná na dlouhodobější poskytování dávek Vztah s pronajímateli s cílem zajištění a udržení jejich participace Provázání s dalšími službami v komunitě Dovednost řízení flexibilního programu Partnerství s klienty

Výzkum zaměřený na Rapid Rehousing

999 Průměrný podíl získání bydlení – Rodiny Source: Data from 14 Continuums in seven states that prepared Evaluators for NAEH Performance Improvement Clinics in Azylové ubytování Přechodné bydlení Rapid rehousing

12 Průměrné roční náklady na zařazení do programu a na Housing Exit Zdroj: Data from 14 Continuums in seven states that prepared Homeless System Evaluators for NAEH Performance Improvement Clinics in

Výzkum zaměřený na rapid rehousing Podíl rodin, jež se opět staly bezdomovci poklesl Filadelfijská studie ukázala, že 14 % lidí, jimž bylo rychle poskytnuto bydlení, se stalo opět bezdomovci (v případě lidí, kde nebyl využit tento přístup, šlo o 39 %). Studie realizovaná ve státu Georgia ukázala, že pokud NEBYLO rodinám rychle poskytnuto bydlení, vrátily se 4,7 krát pravděpodobněji opět do situace bezdomovectví (podobné výsledky jako ve Filadelfii.)

Co jsme se naučili S přístupem rapid rehousing můžeme při typických amerických cenách úspěšně zabydlet 5 krát více rodin než s přechodným bydlením (a s lepšími výsledky).

K čemu hodnocení? Hodnocení je kritické: potřeba znalosti klientovy relevantní historie, současných plánů a tužeb. Porozumění bariérám v získání bydlení má vést k podpoře, nikoliv k jejímu odmítnutí. Vyvinutí realistického přístupu k nalezení pronajímatelů a bytových situací. Schopnost navázat klienty na podporu v komunitě. Ale: Hodnocení nepomůže odhadnout, jak dlouho bude rodina potřebovat pomoc. Uspěje mnoho rodin, u kterých bychom to nečekali; nejsme schopni to předvídat.

Jádro: Změna v perspektivě Udržování rodin v přechodném ubytování je nákladnější a méně efektivní. Některé rodiny potřebují jen bydlení; není třeba je „napravovat“. Zajištění bydlení pomáhá těm, co potřebují větší pomoc, aby mohli dosáhnout dalších změn. Poskytnutí podpory, jakou rodiny chtějí. Spolupráce s poskytovatelem služeb není cíl; cílem je bydlení. Pronajímatel je také klient. Pomozme mu, aby dostal, co potřebují.

Systémový přístup Rychlé zachycení rodin brzy poté, co ztratí bydlení. Rychlé navrácení rodin do bydlení, pokud možno v komunitě. Poskytnutí flexibilní potřebné podpory k udržení bydlení. Použití dočasného ubytování jen krátkodobě (po dobu hledání bydlení).

Systémový přístup Pracovat společně napříč celou komunitou – ne „moji klienti“, ale „naši klienti“ Pouze jeden pořadník a prioritizace rodin s většími potřebami: „Screen in", ne vyloučení Měření výsledků a následné úpravy přístupu: Kolik rodin získalo bydlení? Jak rychle je získaly? Staly se opět bezdomovci? Jaké byly náklady na 1 rodinu?

Systémový přístup Funguje to? I přes recesi se v období od roku 2010 do roku 2014 snížilo bezdomovectví rodin o 9 %. Komunity, jež využívaly primárně tento přístup, vykazovaly větší úspěšnost – snížil se počet lidí na pořadnících čekajících na dočasné ubytování a snížil se počet rodin zakoušejících bezdomovectví. Trenton, New Jersey – snížení o 70% Houston, TX– snížení o 39 % Winston – Salem, Severní Karolína – uzavřeno několik ubytoven pro rodiny Montgomery County, PA – v roce 2014 zabydleno 2,5 X více rodin než v roce 2013.

Systémový přístup

Více informací National Alliance to End Homelessness US Interagency Council –Tools for Action –Program Profiles Homeless Resource Exchange Já :)