ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní ekonomické otázky a ekonomické teorie
Advertisements

Úvod do ekonomické teorie
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Trh a jeho zákonitosti.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES Hospodářský proces je koloběh hospodářských činností. Zahrnuje fáze: Výroba Rozdělování Směna Spotřeba Zdroj obr. Wikimedia Commons.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Ekonomická gramotnost
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Základní ekonomické pojmy
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A2 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Úvod do ekonomické teorie Ing. Vojtěch Jindra
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní ekonomické pojmy
Základní ekonomické pojmy Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ZAKLADNI.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A12 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořenílistopad.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Činitelé uspokojující potřeby:  Statky.
Seminář 1. Předmět ekonomie
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_712 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: VF : b) přírodní zdroje.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Statky a služby Základní ekonomické pojmy Čím uspokojujeme potřeby? Službami a statky. Co je to statek? Hmotná i nehmotná věc sloužící k uspokojení potřeb.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Trh práce. Nabídka pracovních sil v naší republice je v krátkém časovém horizontu (v rámci roku, několika málo let) relativně neměnná. Poptávka po pracovních.
Název školy:Střední škola dopravy, obchodu a služeb Autor: Lenka Komárková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky Číslo projektu:CZ /
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Digitální učební materiál
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Výrobní faktory CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
DUM - Digitální Učební Materiál
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY

Pojmy Ekonomie, ekonomika, mikroekonomie, makroekonomie, základní ekonomické otázky, spotřeba,statek, služba, výroba, výrobní faktory. Přednáška

Kredity Příspěvky k diskusi: „Je potřeba znát základní ekonomické pojmy k pochopení ekonomiky.“ 10 kreditů Příspěvek k tématu: Na praktickém příkladě vysvětli vybraný ekonomický pojem. 5 kreditů Prezentace: Vyber si příklad firmy a na ni a jejím zaměření vysvětli základní ekonomické pojmy . 14 kreditů

Škoda Auto vyrábí osobní automobily ve třech modelových řadách: Superb, Octavia a Fabia, které jsou na světovém automobilovém trhu vážnými konkurenty ve své třídě. 80% naší produkce nachází odbyt v 73 zemích světa. Automobilka se 10 % podílí na exportu České republiky a je nedílnou součástí jejího hospodářství. S 21.291 zaměstnanci je mladoboleslavská automobilka jedním z největších zaměstnavatelů v České republice. Průměrný věk zaměstnanců Škoda Auto je 38 let, průměrná doba zaměstnání ve firmě potom 11,8 roku.  

Myšlenková mapa Základní ekonomické pojmy mikroekonomie Ekonomie makroekonomie Ekonomické pojmy Statek ekonomika Výrobní faktory Služba hospodářství hospodaření hospodárnost práce Spotřeba Výroba přírodní zdroje zbytnosti Potřeba kapitál podle uspokojování povahy času podnikatelství subjektu 5

Co a kolik se bude vyrábět? Ekonomie „Je to věda o nejobecnějších souvislostech v ekonomickém životě společnosti viděných v jejich celku“1 Co a kolik se bude vyrábět? Jak a s jakým rozdělením zdrojů se bude vyrábět? Pro koho je výsledný produkt ?

Firma - jsou to jednotky, ve kterých je organizováno podnikání Mikroekonomie: „Je to část ekonomie, která popisuje chování subjektů na trzích. Středem jeho zájmu je spotřebitel a firma.“2 Spotřebitel – jsou to jednotlivci, kteří svůj důchod (mzda, plat, stipendium, starobní důchod) vydávají na nákupy spotřebních statků Firma - jsou to jednotky, ve kterých je organizováno podnikání Škoda Auto Ten, kdo chce koupit od Škoda Auto vozidlo

Makroekonomie: „Zabývá se chováním ekonomiky jako celku, tj. procesy týkající se celé ekonomiky – ekonomickým vzestupem země, krizovými poklesy, inflací v zemi, nezaměstnanosti.“3 Jak má jeho produkce vliv na HDP, zaměstnanost, inflaci a objem zahraničního obchodu má vliv

Ekonomika „Oblast společenské praxe, zahrnující především výrobu statků a služeb, jejich rozdělování, směnu a spotřebu.“4 Uplatnění ekonomických teorií v praxi této firmy

hospodářství - probíhající hospodářský proces (výroba, rozdělování, směna, spotřeba) Výroba je činnost, při které člověk přetváří přírodu ve statky a služby.

Směna je proces, ve kterém nabízející (výrobci, obchodníci) hledají kupce (poptávající) na své zboží a služby, aby realizovali svůj zisk.

Rozdělováním získávají svůj podíl na výrobě její účastníci

Spotřeba je procesem uspokojení potřeb.

hospodářství - probíhající hospodářský proces hospodářství - probíhající hospodářský proces (výroba, rozdělování, směna, spotřeba) Rozdělováním získávají svůj podíl na výrobě její účastníci Směna je proces, ve kterém nabízející (výrobci, obchodníci) hledají kupce (poptávající) na své zboží a služby, aby realizovali svůj zisk. Výroba je činnost, při které člověk přetváří přírodu ve statky a služby. Spotřeba je procesem uspokojení potřeb.

hospodaření – činnosti jež s chodem ekonomiky souvisejí (plánování, organizování, výroba, zásobování, prodej, financování)

hospodárnost – účelnost využití vstupních zdrojů hospodárnost – účelnost využití vstupních zdrojů v porovnání s dosaženými výsledky

Statek „Užitečný produkt lidské práce nebo přírody, který uspokojuje potřeby jako věc.“5 volné statky vzácné statky Podle dostupnosti: spotřební statky kapitálové statky Podle zpracování:

Služba „Cizí činnost, která uspokojuje lidské potřeby svým průběhem.“6 věcné služby - cizí činnosti, které se týkají věcí osobní služby cizí činnosti, které se týkají člověka

Spotřeba Užití statků a služeb k uspokojování lidských potřeb .

Výroba Je to činnost, při které člověk přetváří přírodu ve statky a služby.

Výrobní faktory Slouží pro výrobu statků a prostřednictvím směny přináší svému majiteli důchod (přínos) a tvoří je zdroje, které jsou potřebné pro výrobu statků nebo k poskytování služeb Lidské zdroje – práce Přírodní zdroje – půda Kapitál Podnikatelství

Práce Je cílevědomá lidská činnost, pomocí, které člověk získává statky i služby, člověk je nositelem pracovní síly. Cena placená za použití práce je mzda.

Přírodní zdroje Nerostné bohatství (uhlí, ropa, zemní plyn) Přírodní síly (vítr, sluneční energie) Půda (pěstování zemědělských plodin) – cena placená za použití půdy se nazývá renta

Reálný (hmotný) kapitál výroba Reálný (hmotný) kapitál vlastní kapitál cizí kapitál Finanční kapitál

Podnikatelství Označuje řídící a organizační schopnosti nezbytné k tomu, aby většina podniků produkovala statky a služby. zisk

Použité zdroje Citace: Sojka, M. Ekonomie pro střední školy: Fortuna, Praha 2003. s. 6. Tamtéž. s. 7. Tamtéž. S. 7 Eichler, B., Ryska, R., Svoboda, V. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: Fortuna, Praha 1995. s. 63. Eichler, B., Ryska, R., Svoboda, V. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: Fortuna, Praha 1995. s. 62. Srovnej: Sojka, M. Ekonomie pro střední školy: Fortuna, Praha 2003. s. 20 Použitá literatura: Eichler, B., Ryska, R., Svoboda, V. Základy státoprávní teorie, ekonomie a ekonomiky, neformální logiky: Fortuna, Praha 1995. Odmaturuj ze společenských věd: Didaktis, Brno 2003. Sojka, M. Ekonomie pro střední školy: Fortuna, Praha 2003.