Kakao.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Advertisements

Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Čokoláda.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Obor: 29–54-H/01 Cukrář Předmět: Suroviny Ročník: III.
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Ročník: III.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
Výrobky z kynutých těst
Kypřící prostředky.
Jakost potravin.
Káva.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
Koření.
ČAJ o Čaj je zpracovaná nadzemní část rostlin – listy, plody, květy Rozdělení čaje 1. Čaj pravý – černý, zelený, žlutý, bílý, matcha 2. Čaj ovocný.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Výroba rafinovaných rostlinných olejů  Z olejnatých semen nebo plodů čištění čištění drcení drcení klimatizace –úprava teploty a vlhkosti klimatizace.
Škroby. Charakteristika škrobů Škrob je z chemického hlediska polysacharid složený z mnoha molekul glukóz. Škroby vznikají v rostlinách jako produkt fotosyntetické.
KAKAO, ČOKOLÁDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Čokoláda a čokoládové cukrovinky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Technika obsluhy – Výroba bílého vína Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 – inovace.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
Mléko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potravinářské zbožíznalství
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Výroba dezertních hmot 3
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Výroba instantních prášků 2
JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Kakao

Charakteristika kakaových bobů Kakaové boby jsou semena kakaových plodů kakaovníku pravého. Původ: Střední Amerika Kakaovník potřebuje dobrou půdu, dostatek vláhy a teplotu 25 až 28°C /sklizeň po celý rok/. Dorůstá do výšky 4 až 6 metrů, listy jsou zašpičatělé /d 30 cm, š 10 cm/. Plody jsou podlouhlé a váží asi 500 g. Uvnitř jsou uložena semena /boby/ 30 až 50 ks.

Odrůdy kakaových bobů Criollo – v plodu cca 40 jader vejčitého tvaru na řezu jsou bílá až červenobílá. Chuť je slabě nahořklá a jemně aromatická. Používá se k výrobě jemných druhů čokolád /mléčné a smetanové/.

Forastero – semena jsou plochá, mají tvrdou a silnou slupku, na řezu jsou purpurová a hnědá. Chuť trpká a nahořklá. Trinitario – odrůda vznikla křížením obou předchozích, má světle fialovou dužinu, jasně červená jádra.

Kakao rozdělujeme podle druhů směsí: Silné druhy – Accra, St. Lucia, Para, Trinidad, Grenada Jemné druhy – Caracas, Mauritius, Jáva, Madras, Jamajka

Úprava kakaových bobů fermentací Zralé plody se rozřezávají a zbavují dužiny. Semena , která se z plodu vyjmou, se podrobují fermentaci. Fermentace – kvašení cukerné dužiny, která je na semenech vyjmutých z plodů. Fermentace se účastní řada mikroorganismů – kvasinek a bakterií.

Postup: Boby se navrší na hromadu, pokryjí se banánovými listy a nechají se fermentovat. Modernější způsob – boby se uloží do fermentačních dřevěných nádob s děrovaným dnem. Doba fermentace 2 – 7 dnů.

Složení kakaových bobů Fermentované kakaové boby obsahují: Vodu Tuk Bílkoviny Sacharidy Polyfenolové látky Organické kyseliny,extrakční látky, vlákninu, teobromin, pentosany

Důležitou součástí bobů je: kakaové máslo, teobromin, polyfenolové látky, organické kyseliny, extrakční látky.

Kakaové máslo Značná trvanlivost Je odolné a stálé vůči vzduchu, vlhkosti a zvýšené teplotě. Může se dlouho skladovat /chránit před slunečními paprsky/. Je důležité při výrobě čokolád.

Teobromin Řadí se do alkaloidů. V malých dávkách působí povzbudivě na činnost srdce. Je to bílý krystalický prášek hořké chuti.

Polyfenolové látky Způsobují trpkou a svíravou chuť kakaových bobů Jejich oxidací vznikají látky hnědočerveně zbarvené /flobafeny/. Množství v kakaových bobech – 3 až 6%.

Organické kyseliny Kyselina octová Kyselina vinná Kyselina jablečná Kyselina šťavelová

Výroba základní kakaové hmoty Třídění kakaových bobů Pražení Drcení a mletí /kakaová drť – hmota/ Preparace /zlepšují se chuťové vlastnosti kakaové hmoty, tmavší zabarvení/. /učebnice str. 191/

Výroba kakaového prášku Kakaový prášek – rozemleté výlisky z kakaové hmoty. Získají se lisováním na hydraulických lisech při výrobě kakaového másla. Vychlazené výlisky se drtí na menší kousky, které se v rotačních mlýnech jemně melou. Kakaový prášek má být jemně mletý, aby se po uvaření nápoje co nejpomaleji usazoval.

Instantní kakao Připravuje se mlhovým rozprašováním do sušících komor /podobně jako káva/. Extrakt je připraven z kakaového prášku.

Instantní polotovary Granko – 80% cukru, 20% kakao s příchutí, rychlorozpustné. Instar kakao - /jako granko/ je bez granulí, není ochucen. Cola Cao – obohaený čokoládový nápoj s vitamíny. Nesqvick - kakaový nápoj v prášku / cukr, kakao, lecitin, vanilin, skořice/.

Použití kakaového prášku Příprava nápojů V CV jako chuťová přísada při výrobě šlehaných hmot, tukových těst, máslových a tukových krémů K přípravě smetanových náplní Při výrobě zmrzlin

Skladování kakaového prášku Teplota 20°C Relativní vlhkost 70% Skladiště má být čisté, prosté hmyzu, větratelné. Kakao se neskladuje s potravinami, které by mohly ovlivnit jeho vůni a chuť. Doba skladování – 6 měsíců.