Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Ing. Stanislava Správková
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
Představení projektu CZ.1.04/3.1.03/ Individuální vzdělávání poskytovatelů sociálních služeb v oblasti zavádění standardů kvality, strategického.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Vyjednávání potřebnosti sociálních služeb
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Závěrečná konference k projektu
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro ORP Veselí nad Moravou Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Rámec procesu komunitního plánování v obcích z pohledu Zlínského kraje.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Jak na transformaci aneb ‘Co jsme se naučili’
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Ing. Stanislava Správková
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Klíčové aktivity projektu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Mgr. Jana Chovancová vedoucí Odboru sociálních věcí Zlínského kraje Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Osnova Cíle projektu Představení aktivit projektu Organizační zajištění Zahraniční spolupráce Harmonogram aktivit Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Základní údaje Období realizace 1/2015 – 4/2016 Celkové náklady Z toho spolufinancování Zlínským krajem - 1 149 977 Kč Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Cíle projektu Nastavení opatření pro Zlínský kraj, která přispějí k předcházení umísťování dětí do institucionální péče. Vytvoření komplexního plánu transformace pobytové péče o děti ve 3 pobytových zařízeních pro děti. Snížení počtu dětí žijících v institucionální péči (v zařízeních, kde budou zpracovávány transformační plány). Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Na koho je projekt zaměřen Ohrožené děti Služby pro ohrožené rodiny a děti, zařízení pro děti, orgány sociálně právní ochrany dětí Odborná veřejnost Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Jak na to půjdeme transformační plány zařízení analýza regionu analýza potřeb rodin s ohroženými dětmi analýza ponenciálu zařízení koncepční teze =  předcházet umisťování dětí do zařízení transformační plány zařízení 10/2015 – 4/2016 7– 8 /2015 4 – 7 /2015 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

2. Aktivity projektu - analytická část zmapování sítě služeb v systémech (školské, sociální, zdravotní, komunitní 2. Aktivity projektu - analytická část Dodavatel : Sociofactor s.r.o. Proč ? S kým ? Co? zmapování sítě služeb v systémech (školské, sociální, zdravotní, komunitní) poskytovatelé sociálních služeb školská zařízení zdravotnická zařízení, organizace pověřené výkonem sociálně právní ochrany dětí další subjekty poskytující služby pro rodiny s ohroženými dětmi popis dostupných služeb ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností Analýza regionu popis potřeb a celkové situace dětí ve Zlínském kraji, které byly odebrány z rodiny nebo jim odebrání z rodiny hrozí silné a slabé stránky v oblasti péče o ohrožené děti zmapování konkrétních případů vedoucích k odebrání dítěte z rodiny Analýza potřeb dětí a rodin Orgány sociálně právní ochrany děti Ústavní zařízení pro děti podklad pro zpracování transformačních plánů a zařazení zařízení s potenciálem transformace s největším potenciálem transformace dokument členěný do 14 části obsahující analýzy jednotlivých 14 zařízení 14 zařízení zřizovaných Zlínským kraje Analýza potenciálu zařízení Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

2. Aktivity projektu - koncepční část Dodavatel : Sociofactor s.r.o. Koncepční teze jsou podkladem pro formulaci opatření jejichž naplnění bude cílem transformačních plánů zpracovávaných zapojenými zařízeními a východiskem pro další koncepční činnost a plánování rozvoje služeb pro rodiny a ohrožené děti na úrovni Zlínského kraje. shrnutí a interpretaci výsledků předchozích provedených analýz SWOT analýza území ve vztahu k péči o ohrožené děti koncept opatření směřujících k : k předcházení umisťování dětí (do 3 let a nad 3 roky) do pobytových zařízení a rozvoji služeb ve vztahu ke zjištěným potřebám ohrožených dětí a rodin ve Zlínském kraji, s akcentem k slabým stránkám péče o ohrožené děti v jednotlivých správních obvodech obcí s rozšířenou působnosti vyhodnocení možné míry zapojení stávajících pobytových zařízení do nově definované sítě služeb, orientační stanovení možné cílové skupiny transformované služby, určení jednoho školského zařízení s potenciálem rozvoje (transformace služeb). Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

2. Aktivity projektu - realizační část Zpracování transformačních plánů Dětské centrum Zlín, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, p. o. Kojenecké a dětské centrum Valašské Meziříčí, zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc, p. o. ? Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

2. Aktivity projektu - realizační část Zpracování transformačních plánů Cílem zjišťování je formulace potřeb konkrétních dětí a rodin a zjištění perspektivy stávajících dětí v zařízení, popis kroků, které jsou k naplnění cíle v individuálních případech dětí nezbytné, co k naplnění je možno použít z hlediska možností dítěte. Vyhodnocení dětí v zařízení bude probíhat s podporou podporovatele. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

2. Aktivity projektu - realizační část Zpracování transformačních plánů Transformační tým zařízení (3 pracovníci + externista) Metodika zpracování transformačního plánu Podpora konzultantů a supervizorů Účast na zahraniční stáži Reflexe expertního týmu vedoucí TT (pracovník zařízení) pracovník zařízení podporovatel (externí spolupracovník) Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

3. Organizační zajištění Projektový manažer Ing. Martin Prusenovský Finanční manažer Ing.Roman Krajíček Odborný koordinátor Mgr. Jana Chovancová Koordinátor zahraničních aktivit Barbora Martinková , M.Sc. Projektový tým Expertní tým Tým podporovatelů vedoucí expertního týmu Mgr. Helena Miklová Expert na potřeby dětí Bc.Silvie Derková expert ambulantní a terénní služby pro rodiny s dětmi Vera Bechyňová, Dis./ Mgr.Martina Konvrzková metodik transformace Mgr. Veronika Hofrová projektový asistent Mgr. Petr Vrána Metodik transformace podporovatel zařízení 1 podporovatel zařízení 2 podporovatel zařízení 3 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

4. Podpůrné aktivity Zahraniční spolupráce Spolupráce se zahraničním expertem Cíl: sdílení zkušeností a přenos dobré praxe při nastavování strategie dalšího rozvoje systému péče o ohrožené děti ve Zlínském kraji Spolupracující expert: Drs. Bas Stuurwold, vyučující na Hanze Univerzita Groningen, zabývá oblastí péče o ohrožené děti a podílí na změnách v oblasti sociálně-právní ochrany, která nyní v Nizozemí probíhá. V rámci projektu Mezinárodní spolupráce v oblasti sociálně-právní ochrany dětí ve Zlínském kraji plnil roli koordinátora aktivit na straně Nizozemí. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

4. Podpůrné aktivity Zahraniční spolupráce Spolupráce se zahraničním expertem Dvě zahraniční stáže: Cíl první zahraniční stáže seznámit se s principy, způsobem zajišťování a financováním služeb pro ohrožené děti a rodiny; získat poznatky o různých formách služeb pro ohrožené děti a rodiny; získat zkušenosti z transformačních procesů se zaměřením na přijetí relevantních opatření a zhodnocením jejich dopadů na úrovní státní, provinční, municipalit. Cíl druhé zahraniční stáže seznámit se principy transformačního procesu se zaměřením na potřeby dětí žijících mimo rodinu; získat informace o transformačním procesu konkrétního zařízení; získat poznatky o různých formách služeb pro ohrožené děti a rodiny. Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

4. Podpůrné aktivity Zahraniční spolupráce Spolupráce se zahraničním expertem Role experta v ČR – konzultace k : Přijetí závěrů z analytické části projektu a nastavení opatření k vedoucí ke snížení počtu dětí umísťovaných do pobytových zařízení, k předcházení umísťování dětí a rozvoji potřebných služeb. Reflexe vytvořených transformačních plánů zařízení. Cílem konzultace bude poskytnutí zpětné vazby k opatřením, která definují zařízení pro svůj další rozvoj služeb pro ohrožené děti v kontextu koncepčních tezí Zlínského kraje Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

4. Podpůrné aktivity Komunikační strategie Cíl: přenos informací o  průběhu a výstupech aktivit projektu, informování dotčených subjektů, odborné veřejnosti Zahajovací konference Workshop pro management pobytových zařízení pro děti Zlínského kraje Termín: 26.5.2015 Seminář k výstupům veřejné zakázky Analýzy projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Termín: 30.9.2015 Seminář k zpracování transformačních plánů Termín: 10/2015 Závěrečná konference Termín: 4/2016 Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

5. Celkový harmonogram 4/2015 5/2015 6/2015 7/2015 8/2015 9/2015 10/2015 11/2015 12/2015 1/2016 2/2016 3/2016 4/2016 Analytická část Koncepční část Realizační část Podpora zahraničního experta Aktivity komunikační strategie Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.

Mgr. Jana Chovancová vedoucí Odboru sociálních věcí Zlínského kraje Děkuji za pozornost Mgr. Jana Chovancová vedoucí Odboru sociálních věcí Zlínského kraje Financováno z EHP a Norských fondů 2009-2014 v rámci projektu Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji, reg. č. EHP-CZ04-OV-1-004-01-2014.