Komunitní plánování sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Centrum komunitní práce, poradenská organizace Ústí nad Labem
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ VE MĚSTĚ UHERSKÝ BROD
2.komunitní plán sociálních a navazujících služeb v Zábřehu na období
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Veřejné projednání návrhu 2
1 Sociální integrace v Libereckém kraji grantové schéma v rámci Společného regionálního operačního programu.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Motto: „Cílem je nedělat věci správně, ale dělat správné věci“
Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu – lidé po ukončení povinné školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením Zadavatel:
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Středisko integrace menšin Opava Husova
 Komunitní plánování sociálních služeb je metoda, kterou lze na úrovni obcí a nebo krajů plánovat sociální služby tak, aby odpovídaly místním specifikům.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Plánování sociálních služeb metodou komunitního plánování Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Ministerstvem pro místní rozvoj.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
1 Rozvoj obcí, měst a regionů Komunitní plánování.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
Komunitní plánování sociálních služeb ve Zlíně Veřejné setkání s občany Zlín, dne
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDÍCÍ SKUPINY Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Strategie regionu, obce
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Komunitní plánování sociálních služeb Děčín
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Plánování sociálních služeb krajů
Klíčové aktivity projektu
KOMUNITNÍ PLÁN PÉČE Benešov nad Ploučnicí
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Komunitní plánování sociálních služeb Jana Žáčková

Fáze tvorby KP 1. fáze S čím je třeba začít? zformování prvotní pracovní skupiny způsob oslovení a přizvání dalších účastníků plán pro získání politické podpory ze strany obce informační strategie

Fáze tvorby KP 2. fáze Vytvoření řídící struktury pro KP zapojení všech účastníků procesu vytvoření organizační a řídící struktury pro zpracování KP stanovení pravidel jednání řídící struktury

Fáze tvorby KP 3. fáze Porozumění problémům v komunitě představení cílů, zájmů a potřeb všech účastníků provedení analýzy potřeb a zhodnocení existujících zdrojů zhodnocení silných a slabých stránek existujícího systému sociálních služeb vyjmenování příležitostí a rizik a nastínění trendů pro rozvoj sociálních služeb

Fáze tvorby KP 4. fáze Návrh rozvoje sociálních služeb cíl, kterého má být dosaženo a priority překážky, které bude nutné překonat regionální i nadregionální zdroje, kterých lze využít

Fáze tvorby KP 5. fáze Strategie rozvoje sociálních služeb plán postupných kroků a úkolů k dosažení stanovených cílů a priorit systém sledování realizace KP zpracování konečné verze KP předložení textu KP k připomínkování veřejnosti schválení KP zastupitelstvem

Fáze tvorby KP 6. fáze Od plánování k provádění uskutečňování plánu informování veřejnosti o uskutečňování KP průběžné vyhledávání a zapojování nových partnerů nástroje umožňující provést změny v původním KP

Postup Zjišťování zdrojů pro plánovaní a zajišťováni soc. služeb Vytváření organizačních struktur pro PSS Informování a zapojování veřejnosti do procesu PSS Popis aktuální sociální situace v obci, regionu Zjišťování potřeb uživatelů soc. služeb vč. uživatelských výzkumů Odstraňování překážek při zapojování účastníků do PSS Postup od vize k plánu rozvoje soc. služeb Vyhodnocování efektivity plánu soc. služeb

Komunitní plánování v MSK

Obyvatelé MSK

Obyvatelé MSK

Aktéři KPSS

Sociální služby v MSK

Podpora obcí

Podpora obcí

Komunitní plánování sociálních služeb v Opavě Ukázka některých profitů

Podpora informovanosti o sociálních službách výměna informací v rámci setkávání členů koordinační a pracovních skupin znalost zástupců institucí informační letáky o pomoci nabízené organizacemi rok Katalog sociálních služeb v Opavě vydání aktualizovaného katalogu sociálních služeb Mapa sociálních služeb Den sociálních služeb

Potřeby uživatelů sociálních služeb cyklická analýza mapující a vyhodnocující požadavky mapování poptávky po nových službách Studie zjišťující potřebnost denního stacionáře pro cílovou skupinu - lidé po ukončení školní docházky s tělesným a kombinovaným postižením (prosinec 2009) Dotazník - potřebnost odlehčovací služby (září 2009) Analýza seniorské populace na území statutárního města Opavy (prosinec 2010)

Podpora krizového bydlení rekonstrukce Domova pro matky s dětmi noclehárna pro ženy bezbariérovost a rozšíření Azylového domu Samaritán (vše Armáda spásy ČR)

Podpora programu minimalizace dopadů užívání drog pracovní pozice terénního pracovníka - streetworkera (KKC „Pod slunečníkem“) terénní práce - OPEN HOUSE (v obl. pro dospělé ukončil činnost, pro děti terénní programy fungují dále)

Pomoc rodinám s dětmi navýšení úvazku pozice terénního sociálního pracovníka pro romské rodiny (SMO) Poradenské středisko EUROTOPIA Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi terénní pracovník včasné péče pro romské matky s dětmi (EUROTOPIA) Pomoc pěstounským rodinám (ELIM) dobrovolnictví

Pomoc seniorům rozšíření prostor a péče ve stávajícím denním stacionáři (Charita Opava) zřízení odlehčovací služby (Domov Bílá Opava) rozvoj dobrovolnické činnost v pobytových službách pro seniory (ELIM Opava) Vila Vančurova

Jiné zvýšení zaměstnanosti pro osoby znevýhodněné na trhu veřejně prospěšné práce Dživipen- terénní program pro národnostní menšiny

Použité informační zdroje http://www.kpss.cz http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/assets/socialni_oblast/sprss_2015-2020_1.pdf Interní výzkumné zprávy FVP a AUGUR Consulting, s.r.o. http://www.opava-city.cz/cs/obcan-socialni-veci-komunitni-planovani/komunitni-plany

…děkuji za pozornost Mgr. Jana Žáčková Metodička PRSS pro MSK jana.zackova@fvp.slu.cz