Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Advertisements

Byl nositel Nobelovy ceny
Návštěva BRITISH COUNCIL
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování a řízení kariéry
Vývoj teorií řízení. Vědecké průmyslové řízení Hospodárná příprava a následné provádění výrobních a obslužných procesů A.W. Taylor, H.L. Gant, A.B. Gilbreth,
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_14_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Historické etapy vývoje managementu
PREZENTACE Henry Gantt
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
Lyndall Urwick.  Narodil se 3. března 1891 jako jediné dítě Sira Henriho Urwicka a jeho ženy Annis.  Nastoupil do firmy vyrábějící rukavice, kde byl.
Frank a Lilian Gilbrethovi
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Projekt OP RLZ 0207 „Pracujeme chytřeji“ – chytré praktiky firem a jejich filmování Petr Dostál - UTB ve Zlíně.
MANAGEMENT CONSULTANCY MANAŽERSKÉ PORADENSTVÍ PROCES PŘÍPRAVY EVROPSKÉ NORMY.
( ) americký sociolog dožil se 100 let.
Jeden z nejvýznamnějších a nejvlivnějších lidí světového marketingu.
NOKIA POHLEDY DVOU STOLETÍ. Společenský řád ve společnosti n Míra rozvoje a společenský řád –racionalita –iracionální základ n Soutěživost –individuální.
(1892 – 1993). - narozen 1892 v Osace v Japonsku se odstěhoval do USA - roku 1920 získal titul Ph.D na Columbijské univerzitě se stal prezidentem.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Antonín Dvořák a jeho život
OSN (United Nations Organization)
Brno International Business School Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA.
Řízení personální činnosti personálním útvarem
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
Douglas McGregor (1906 – 1964).
(13. duben 1948 – 3. září 2008). Jeden z nejvlivnějších světových autorů v oboru podnikového managementu a průkopník významných manažerských inovací 2.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Nobelova cena Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VZNIK.
Definice managementu.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji 29. – OSTRAVICE Komercializace výsledků výzkumu a vývoje (marketing.
13. dubna září JEDEN Z NEJVLIVNĚJŠÍCH SVĚTOVÝCH AUTORŮ V OBORU PODNIKOVÉHO MANAGEMENTU A PRŮKOPNÍK VÝZNAMNÝCH MANAŽERSKÝCH INOVACÍ.
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Ludvík Blažek Petra Kadlecová Petra Kačírková
Teorie řízení Alena Bílková Petra Elena Kubíčková.
- narozen roku 1906 v Michiganu - studium psychologie na College of the City of Detroit - první titul v roce studium na Harvardu, kde získal.
TERI – L 2015 – PREZENTACE MAREK JELÍNEK, DAVID FRIC
MANAGEMENT - Pojetí managementu
VYPRACOVAL: Jan Mrkvica VEDOUCÍ PRÁCE: Mgr. Luděk Páleník 2014/2015
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Frederick Winslow TAYLOR
Management.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Deset významných osobností ICT.
Magisterský studijní program N 6208 Ekonomika a management Obor Management a marketing.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
ŽIVOTOPIS JAROMÍR ŠTŮSEK  Datum narození:  Místo narození: Vsetín  Národnost: česká  Adresa bydliště: Litvínovská 591, Praha 9 –
Projekt Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů reg. č. CZ.1.07/1.3.48/ Centrum pro kulturní a sociální studie, spolek.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Dny vědy a techniky v Plzni
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Jir_I_27 George Orwell
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Severoatlantická aliance
Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
Transkript prezentace:

Lyndall Fownes Urwick Vypracovali: Filip Devera Otto Jarolímek

Obsah prezentace Životopis Kariéra Přínos teorii managementu Systém POSDCoRB Ocenění Publikace Shrnutí

Životopis Narozen 3. března 1891 v Malvern v hrabství Worcestershire v Anglii Jedináček Otec: Sir Henry Urwick Matka: Annis Urwick (rozená Whitby) Vzdělání: Boxgrow Primary School, Guildford (1900 – 1905) Repton School, hrabství Derbyshire (1905 – 1910) New College, Oxford (1910 – 1913)

Životopis Jako podporučík se účastnil 1. světové války bitva na Marně, bitva na Sommě Oceněn válečným křížem Průkopník vědeckého managementu Celý život se věnoval psaní knih a působení v oblasti vzdělávání manažerů Zemřel 5. prosince 1983 v Sydney v Austrálii

Kariéra Po ukončení studia začal pracovat v rodinné firmě na rukavice Fownes Brothers and Company Během války působil v různých štábních pozicích se zaměřením na organizování v armádě Od roku 1922 pracoval jako manažer ve firmě Rowntree & Co. (Čokoláda a cukrovinky) Zde byl ovlivněn Seebohmem Rowntreem a Oliverem Sheldonem (další myslitelé managemtu)

Kariéra Přednášel na Oxford Management Conferences V roce 1928 se stal ředitelem International Management Institute v Ženevě (první mezinárodní manažerský orgán) V roce 1934 byl institut uzavřen – přišel o sponzory Díky této pozici se stal čestným tajemníkem International Council for Scientific Management

Kariéra Po návratu do Londýna založil se skotským inženýrem J. L. Orrem British management consulting firm Urwick Orr & Partners V této firmě působil vyjma období 2. světové války až do 60. let, kdy odcestoval do Austrálie Během 2. světové války působil v různých poradenských funkcích a výborech Byl zakládajícím členem a poté i předsedou (1947-52) British Institute of Management a členem mnoha dalších výborů a institutů

Kariéra Přednášel na vysokých školách se zaměřením na obchod v USA, Kanadě i Austrálii Za svůj život se podílel minimálně na 14 knihách, které buď sám napsal nebo byl jejich spoluautorem. Vytvořil také stovky odborných článků, přednášek a odborných prezentací.

Přínos teorii managementu Koncipoval organizaci managementu jako sociální filozofii Byl představitelem směru správního řízení Zabýval se procesy organizace a organizačními strukturami Prosazoval koncept celistvého řízení firem s důrazem na vedoucí pracovníky a organizace řídícího procesu Byl ovlivněn Frederickem Winslowem Taylorem, Henri Fayolem a Mary Parker Follettovou

Přínos teorii managementu Spolu se svým přítelem a kolegou Lutherem Gulickem uspořádal manažerské činnosti do systému POSDCoRB Pojmenování tohoto systému je odvozeno od počátečních písmen anglických slov, která označují jednotlivé činnosti, které podle autorů tvoří náplň vlastního manažerského procesu.

POSDCoRB Planning (Plánování) Organizing (Organizování) Staffing (Rozmisťování) Directing (Řízení) Coordination (Koordinování) Reporting (Vykazování) Budgeting (Rozpočtování)

Ocenění Military Cross (Válečný kříž) Order of the British Empire (Řád Britského Impéria) International Committee of Scientific Management gold medal Wallace Clark International Management medal American Management Association’s and American Society of Engineers’ Henry Laurence Gantt memorial gold medal

Ocenění Taylor key British Institute of Management’s Bowie medal Knight first class of the Order of St. Olaf A mnoho dalších Byl také čestným členem mnoha významných organizací v oblasti managementu

Publikace Principle of Objective Principle of Correspodence Principle of Responsibility Scalar Principle Span of Control Principle of Specialization Principle of coordination Principle of Definition + Lyndall Urwick, Management Pioneer (Biografie)

Shrnutí Lyndall Fownes Urwick byl významný a někdy opomíjený evropský i světový myslitel v oblasti managementu Vyučoval na mnoha významných universitách a byl členem ba i předsedou několika mezinárodních institucí zabývajících se managementem Za svůj přínos obdržel mnoho ocenění Napsal nespočet knih a odborných článků

Děkujeme za pozornost