Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních."— Transkript prezentace:

1

2 Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací OSN.

3 UNESCO bylo založeno podepsáním Ústavy v Londýně na ustavující diplomatické konferenci 4. listopadu 1945. Dvacet zakládajících států: Austrálie, Brazílie, Čína, Československo, Dánsko, Dominikánská republika, Egypt, Francie, Indie, Jižní Afrika, Kanada, Libanon, Mexiko, Norsko, Nový Zéland, Řecko, Saúdská Arábie, Spojené království, Turecko a USA.

4 Podnětem ke vzniku organizace byly hrůzy právě skončené druhé světové války.
Hlavním úkolem UNESCO bylo proto usilovat o udržení mezinárodního míru rozvíjením spolupráce v oblasti výchovy, vědy a kultury a prosazováním úcty k lidským právům a právnímu řádu.

5 V současné době má UNESCO 195 členů.
Zabývá se činností v pěti hlavních oborech: vzdělání přírodní vědy sociální a humanitní vědy kultura a komunikace informace

6 Ústava organizace definuje tři hlavní orgány:
• Generální konference UNESCO Výkonná rada UNESCO Sekretariát

7 Generální konference UNESCO je nejvyšším orgánem UNESCO.
Tvoří jej zástupci všech zúčastněných států. Každý zúčastněný stát má při hlasování jeden hlas. Pro přijetí klíčových rozhodnutí, jako je například změna ústavy či volba generálního ředitele, je zapotřebí dvoutřetinové většiny. Pro ostatní rozhodnutí stačí prostá většina hlasů.

8 Výkonná rada UNESCO především dohlíží na realizaci plnění programu přijatého Generální konferencí.
Dále projednává důležité otázky před jejich předložením Generální konferenci a podílí se na přípravě budoucích programů. V současné době má Výkonná rada 58 členů.

9 Sekretariát je výkonnou a servisní složkou UNESCO
Sekretariát je výkonnou a servisní složkou UNESCO. Tvoří jej okolo zaměstnanců ze 170 zemí. Z toho více než 680 pracuje v 58 kancelářích UNESCO po celém světě. (Údaje z června 2005.) V čele sekretariátu je generální ředitel. Jeho funkční období trvá 4 roky. Posledním generálním ředitelem je od 15. listopadu 2009 Irina Boková z Bulharska.

10

11

12 Československo patřilo k zakládajícím členům UNESCO.
Po rozpadu Československa se samostatná Česká republika stala jeho členem 22. února 1993.

13

14

15

16

17


Stáhnout ppt "Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních."

Podobné prezentace


Reklamy Google