Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3"— Transkript prezentace:

1 18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3. březen 1703, Londýn, Velká Británie Robert hooke

2 Mládí Robert Hooke navštěvoval školu v Freshwateru, poté odešel na známou univerzitu do Oxfordu. Tady upoutal pozornost anglického fyzika R. Boyla (1627 – 1691) tím, že uvedl k dokonalosti Boylovu vývěvu. V 60. letech 17. století začal Boyle v Londýně rozvíjet organizaci Royal Society. Hooke se stal jejím členem v r

3 Hooke na poli biologie Hooke udělal své nejdůležitější objevy na poli biologie a mikrobiologie: zavedl pojem „buňka“, napsal knihu Micrographia a zabýval se i mikroskopy, vynalezl např. nový typ čoček. Zabýval se však i fyzikou, objevil ZÁKON O PRUŽNÉ DEFORMACI (také Hookův zákon.) Hooke však dělal jednu obrovskou chybu. Opíral se o Descarta, který vynalezl kartézské souřadnice, a věřil tudíž v éter, který neexistuje.

4 Hooke a Newton Hooke měl chladné vztahy s Newtonem vždycky, zvlášť poté, co Isaac popřel éter a tím zpochybnil hodně Hookových teorií a hypotéz. Jednou se sešel s Isaacem u kávy, ale k ničemu to nevedlo, pouze se tam pohádali. Později mu Isaac dal přezdívku Děd Vševěd, aby ho trochu pozlobil.

5 Hooke v 60. letech 1663: Vstoupil do Royal Society
1665: Stal se prezidentem geometrie na Gresham College 1665: Napsal Micrographii 1666: Přežil Velký požár Londýna, později vypracovával stavební plány na znovuobnovu města Knihu De potentia restutiva (Přednášky o návratné schopnosti neboli o pružině, vysvětlující sílu pružících těles)

6 Další Hookovy objevy Robert Hooke byl jako vynálezce všestranný. Vynalezl, jen namátkou: Irisovou clonu Hookův kloub Hustoměr pro měření koncentrace soli ve vodě Batometr Optický telegraf Zrcadlový dalekohled Helioskop …a mnoho dalších přístrojů a pomůcek.

7 Na konci života Hooke až do své smrti v roce 1703 působil ve funkci tajemníka v Royal Society. To také přimělo Newtona, aby nepřijal výhodné pracovní místo v R. S. Teprve po Hookově smrti se o toto místo začal zase ucházet, ale tou dobou tam byl už dávno někdo jiný. Hookovo tělo je pohřbeno v Londýně.

8 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Hooke http://velikani.cz
Kniha: Poskitt, Kjartan: Isaac Newton a jeho jablko (části Hooke a Newton, Na konci života),překlad Jan Pipek, naklad. Egmont, Praha 2008

9 Prima A Jan tranžík


Stáhnout ppt "18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3"

Podobné prezentace


Reklamy Google