Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc"— Transkript prezentace:

1 Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
Simon wiesenthal Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc

2 Mládí Narozen v Bučači nedaleko Lvova 31. prosince roku 1908 a zemřel 20. září roku 2005 ve Vídni. Vystudovaný židovský architekt na Ukrajině. Po smrti otce roku 1915 v první světové válce se rodina přesunula do Rakouska. V roce 1932 vystudoval architekturu na ČVUT v Praze.

3 Život v táborech V roce 1941 byl Wiesenthal přesunut do koncentračního tábora Janowska blízko Lvova. O pár měsíců později byl přesunut do koncentračního tábora Ostabahn. V červnu 1944 byl opět zatčen a převezen do koncentračního tábora Mauthausen.

4

5

6

7 Po 2. světové válce Po konci druhé světové války se vrátil k architektuře. Začal shromažďovat svědectví, informace a důkazy o nacistických zločinech. Pracoval pro OSS, kontrarozvědku americké armády a stal se předsedou židovského výboru. Roku 1947 založil v Rakousku v Linci Židovské dokumentační středisko.

8 Jeho činy Za jeden ze svých největších úspěchů považuje podílení se na dopadení Adolfa Eichmanna v roce 1960. Mossad a předseda Isser Harel však informace poskytnuté k dopadení považují za neplatné a nepravdivé. Simon Wiesenthal ve svoji funkci pochytal velké množství členů SS a dovedl je tak ke spravedlnosti.

9

10 Ocenění a památka Otto-Hahn-Friedensmedaille. Erasmus Prize.
Jagellonské univerzity v Krakově. Řád Čestné legie. Dostal hodnost komandér. V roce 2010 byla na památku v Izraeli vydána poštovní známka.

11 Literatura Simon Wiesenthal: The Life and Legends – Tom Segev
Simon Wiesenthal: Die Biographie – Tom Segev Nazi Hunter: The Wiesenthal File – Alan Levy The Sunflower: On the Possibilities and Limits of Forgiveness – Simon Wiesenthal

12

13 Zdroje WIESENTHAL, Simon. Slunečnice: vyprávění o vině a odpuštění. Přeložila Zlata KUFNEROVÁ. Praha [i.e. Jinočany]: H & H Vyšehradská, ISBN Simon Wiesenthal – Holocaust. Holocaust [online]. Dostupné z: wiesenthal-2/ Simon Wiesenthal, skutečnost a legenda – RESPEKT. RESPEKT [online]. Dostupné z nacistu-bez-legendy Před 12 lety zemřel Simon Wiesenthal. 5 zajímavostí o legendárním lovci nacistů – G.cz. G.cz – Internetový magazín bez zábran [online]. Dostupné z: simon-wiesenthal-5-zajimavosti-o-legendarnim-lovci-nacistu/ Lovec nacistů Simon Wiesenthal zemřel. iDNES.cz [online]. Dostupné z: wiesenthal-zemrel-dh5- /zahranicni.aspx?c=A050920_090654_zahranicni_nel

14 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc"

Podobné prezentace


Reklamy Google