Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Od vigvamů k mrakodrapům.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nejposvátnější čínská hora
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
SEVERNÍ AFRIKA.
HYDROSFÉRA - Vodní obal.
Registrační číslo projektu
EGYPT.
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá možnost jak se z kontinentu skokem dostat na ostrov Averøy fantastickou cestou přes moře po.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá trasa jak se z kontinentu skokem z ostrova dostat na ostrov Averøy, fantastickou cestou přes.
Portugalsko Info a obrázky.
Islám, ropa, oblast napětí
 Projekt:internetové vzdělávací kluby  Jméno:Jan Zatloukal  Téma:Jaro přichází.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Velká Británie (Great Britain).
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy moří, světovým oceánem a.
Seminární práce Macocha
poloha, rozloha, členitost
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
(Atlantic Road, v norštině Atlanterhavsveien) je velkolepá trasa skákající z kontinentu na ostrovy a opět z ostrova na ostrov, silnice se fantasticky kroutí.
Peru a Ekvádor.
Viet Nam.
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Afrika – poloha, rozloha
MALTA Repubblika ta‘ Malta
Madeira Eliška Nováková.
Řecký ostrov Lefkada !! Vstupte !!.
Pobřeží Afriky Obepluj Afriku prstem po mapě. Je to vůbec po moři možné? Bylo tomu tak vždy? Kterými oceány, moři, zálivy se plavíte? Vyplň slepou mapu.
Mýlil by se ale ten, kdo by myslel, že je v Evropě.
Cesta po Dunaji Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Teď uvidíš neobvyklý snímek ! To není špatné, co?! Jestli ne, tak čti... Víš, co je to?
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: PaedDr. Vaňková Marcela Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_34.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
PŘELIDNĚNÍ ZEMĚ VYPRACOVAL: ŠIMON HARTMANN OBOR: TECHNICKÉ LYCEUMTŘÍDA: 2.L PŘEDMĚT: BIOLOGIEŠKOLNÍ ROK: 2015/16 VYUČUJÍCÍ: MGR. KAŠPAR LUDVÍKDATUM VYPRACOVÁNÍ:
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_09_Norsko Téma:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
VY_32_INOVACE_Vac_I_10 Zeměpisné pojmy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
Josef Chrpa student kvarty Gibraltar 2004 výlet
VY_32_INOVACE_Vac_II_01 Afrika –poloha, rozloha,členitost
Digitální učební materiál
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
New york city Open Presentation.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AFRIKA (anglicky Africa, francouzsky Afrique, portugalsky África, arabsky أفريقيا, Afrīqiyā, amharsky አፍሪቃ, 'Äfəriqa, svahilsky Afrika) RZS ,
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Světadíly
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Nejposvátnější čínská hora
TUNISKO
Zuzka Mallátová – Gibraltar 2017 dovolená
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
zpracovaný v rámci projektu
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Úžina gibraltarského průlivu je deset mil široká a třicet mil dlouhá (18 km x 55 km). V současnosti je Gibraltar hovorově nazýván jako Gib nebo Skála, někdy je též znám jako Herkulovy sloupy. Na severu hraničí se Španělskem. Na základně v městě žije okolo 28.000 britských občanů.

SATELITNÍ SNÍMEK AFRIKA STŘEDOZEMNÍ MOŘE ROCK OF GIBRALTAR EVROPA ATLANTICKÝ OCEÁN

GIBRALTARSKÝ ZÁLIV A ALŽÍRSKÝ ZÁLIV ROCK OF GIBRALTAR GIBRALTARSKÝ ZÁLIV A ALŽÍRSKÝ ZÁLIV

VÝCHODNÍ STRANA SKÁLY

ZÁPADNÍ STRANA SKÁLY

HRANICE MEZI GIRALTAREM A ŠPANĚLSKEM. VĚTŠINA LIDÍ PŘEKRAČUJE HRANICI PĚŠKY A JSOU JIM KONTROLOVÁNY CESTOVNÍ DOKLADY .

“Skála” je ve skutečnosti masivní vápencový ostroh

Kolem vede silnice, po které je možné se dostat až do poloviny „Skály“ Kolem vede silnice, po které je možné se dostat až do poloviny „Skály“. Při cestě je Ibrahim-al-Ibrahimova mešita, která je v ceně asi 9 milionů dolarů darem saudsko-arabského krále Fahda. Oficiálně byla otevřena v roce 1997.

Na stejném místě stojí na stráži maják.

Další atrakcí při této cestě je jeskyně svatého Michala Další atrakcí při této cestě je jeskyně svatého Michala. O této jeskyni se vyprávi, že je bezedná, což je pravděpodobně důvodem vzniku pověsti, že Gibraltar je spojen s Afrikou podmořským tunelem přes 15 mil (24 km) dlouhým pod gibraltarskou úžinou

Gibraltar je území, kde Britové mohou vládnout, ale podle opičích pravidel. Legenda praví, že pokud opice budou pobývat na “Skále”, zůstane území Gibraltaru bezpečně pod britskou vládou . Tato pověst je součástí britského folkloru. Ani Churchil se neodvážil ji porušit. Když se v roce 1944 populace magotů značně snižovala, nařídil dovézt magoty z Maroka. V současné době obývá toto území přibližně 230 magotů bezocasých.

Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě. Mohou se ale volně toulat, což take činí hlavně při hledání stánků s občerstvením, stinných míst, ovocných stromů a lidských zábav. Speciální zájem mají předevší o peněženky, lesklé fotoaparáty a nákupní tašky z umělých hmot, které turisté nosí.

Chceš se se mnou přátelit?

Opice chytře využivají svůj šarm a schopnost odvést pozornost dříve než se zmocní kořisti. Naučily se usmívat do kamer a napodobovat cvakání spouští; pro legraci skáčou na hlavy turistů a čekají za to od nich odměnu; rovněž se naučily rozbalovat cukroví. Jedním z jejich oblíbených triků je krást dětem kornouty se zmzlinou, přičemž za sebou nechají hromadu drobečků a dětský pláč. (Není proto překvapující, že tyto opice trpí zubním kazem.) Krmit opice a dotýkat se jich není dovoleno pod pokutou kolem 1000 dolarů. Naposled byl za tento přestupek někdo stíhán v roce 1918.

Parkoviště vyhrazené pro opice

Čekám Tě

Rodinná rada

I na holé skále najdeme magickou krásu planých rostlin.

Lanovkou se můžete dostat až na vrchol „Skály“

Pohled na město s vrcholu „Skály“

Gibraltar je rovněž důležitým přístavem

„Skála“ má dva vrcholy. Observatoř je na jednom z nich.

Druhá strana vrcholu

Jenom ptáci mohou létat z jednoho vrcholu na druhý.

Pohled na Afriku z Evropy s vrcholu gibraltarské skály.

Památník poblíž hranice se Španělskem je věnován španělským pracovníkům v Gibraltaru. Jízdní kolo pravděpodobně připomíná nedostatek parkovacích míst ve městě.

Pojišťovna Prudential Insurance Company má své logo:”Silná jako gibraltarská skála”. A své motto: “S Prudential máte kus “Skály”. a piece of the Rock". Na „Skále“ je portrét jednoho z hlavních výkonných manažerů pojišťovny Prudential..

Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila. Nashledanou příště na jiných zajímavých místech. Presentation and Pictures (some from Internet) by Dan Calistrat dcalistrat@aol.com Music: "I am a Rock" sung by Simon and Garfunkel