Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná."— Transkript prezentace:

1 Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná po berberském dobyvateli Džabalu al Tárikovi. Zkomolením pak vzniklo Gibraltar, v současnosti také jen Gib nebo Skála a nebo také Herkulovy sloupy Na základně v městě žije okolo britských občanů. Na severu hraničí se Španělskem.

2 Středozemní moře Gibraltarská skála Evropa Afrika Alantický oceán

3 Gibraltarský a Alžírský záliv
skála

4 východní strana Skály

5 západní strana Skály

6 Hranici mezi Gibraltarem a Španělskem většina lidí překračuje pěšky

7 Skála je ve skutečnosti masivní vápencový ostroh

8 Do poloviny Skály vede silnice
Při cestě je Ibrahim-al-Ibrahimova mešita, postavená v roce 1997.

9 Za mešitou stojí na stráži maják

10 Lanovkou se můžete dostat až na vrchol Skály

11 Jeskyně svatého Michala, o které se vyprávi, že je bezedná, což je pravděpodobně důvodem vzniku pověsti, že Gibraltar je spojen s Afrikou podmořským tunelem přes 15 mil (24 km) dlouhým, vedoucím pod gibraltarskou úžinou

12 Jeskyně Gorham, obývaná před 24.000 lety neandrtálci

13 Gibraltar je území, kde Britové mohou vládnout, ale podle opičích pravidel.
Legenda praví, že pokud opice budou pobývat na Skále, zůstane území Gibraltaru bezpečně pod britskou vládou . Tato pověst je součástí britského folkloru, ani Churchil se neodvážil ji porušit. Když se v roce 1944 populace magotů značně snižovala, nařídil je dovézt z Maroka. V současné době obývá toto území přibližně 230 magotů bezocasých.

14

15 o peněženky, fotoaparáty a tašky z umělých hmot, které turisté nosí.
Opice mají svůj vyhrazený domov – opičí doupě. Mohou se ale volně toulat, což také činí, hlavně při hledání stánků s občerstvením, stinných míst, ovocných stromů a zábavy. Speciální zájem mají především o peněženky, fotoaparáty a tašky z umělých hmot, které turisté nosí.

16

17 Opice chytře využivají svoji schopnost odvést pozornost dříve než se zmocní kořisti. Naučily se usmívat do kamer a napodobovat cvakání spouští; pro legraci skáčou na hlavy turistů a čekají za to od nich odměnu; rovněž se naučily rozbalovat cukroví. Jedním z jejich oblíbených triků je krást dětem kornouty se zmzlinou, přičemž za sebou nechají hromadu drobečků a dětský pláč. (Není proto překvapující, že trpí zubním kazem.) Krmit opice a dotýkat se jich není dovoleno pod pokutou kolem 1000 dolarů. Naposledy byla tato pokuta udělena v roce 1918.

18

19 Skála má dva vrcholy

20 Jenom ptáci mohou létat z jednoho vrcholu na druhý…

21 Pohled na město z vrcholu

22 Gibraltar je důležitým přístavem

23 Pohled na Afriku z Evropy z vrcholu gibraltarské skály

24 Památník poblíž hranice se Španělskem je věnován španělským dělníkům v Gibraltaru.

25 Milí přátelé, opice a já doufáme, že se Vám návštěva Gibraltaru líbila …


Stáhnout ppt "Gibraltar je britské území na nejjižnějším výběžku Iberského poloostrova. Průliv je deset mil široký a třicet mil dlouhý (18 km x 55 km). Úžina je pojmenovaná."

Podobné prezentace


Reklamy Google