Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Portugalsko Info a obrázky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Portugalsko Info a obrázky."— Transkript prezentace:

1 Portugalsko Info a obrázky

2 Poloha Portugalsko se rozkládá v jihozápadní Evropě na Pyrenejském (Iberském) poloostrově, a to na ploše km2.  Je to nejzápadnější země celého evropského kontinentu. Na pevnině hraničí portugalský stát se Španělskem, z východu a jihu je omýván Atlantským oceánem. Součástí země je také skupinka ostrovů Madeira (797 km2) a souostroví Azory (Açores) km2 ležící v Atlantském oceánu, cca 1500 km od hlavního města Lisabonu.

3 Povrch Při pobřeží se táhne rozsáhlá nížina, která ve vnitrozemí přechází v plošinu (tzv. meseta) pokrývající značnou část Pyrenejského poloostrova. Ve středu země se nachází pohoří Serra de Estrela s nejvyšší horou pevninského Portugalska - Estrela (1991 m). (Nejvyšší vrchol však najdeme na ostrově Pico na Azorách - je to vulkán Ilha do Pico vysoký 2351 m.). Hornatější sever je od mírně zvlněného jihu oddělen řekou Tagus. Další významnou řekou je Douro, jedná se o nejdelší vodní tok celé země.

4 Podnebí Podnebí ovlivňují větry vanoucí z Atlantiku. Zimy jsou proto mírnější (průměrné teploty okolo 10°C) a léta chladnější (srpen až 28°C) než ve Středomoří.

5 Všeobecné informace Oficiální název Portugalská republika (República Portuguesa) Hlavní město Lisabon (2,6 mil. obyv.) Rozloha km2 Počet obyvatel (2007) Státní zřízení Republika Časový posun SEČ Měna euro Úřední jazyk portugalština Elektřina 220 V Národnostní složení Portugalci (99%) Náboženství římští katolíci 94%, protestanti a další 6%

6 A pár fotek

7 Fotečky

8 Města a domečky

9 Památky

10 Konec prezentace Vytvořila Romana Sobotíková VII.B


Stáhnout ppt "Portugalsko Info a obrázky."

Podobné prezentace


Reklamy Google