Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává."— Transkript prezentace:

1 3. SKUPINA 3. SKUPINA

2 KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává otevřenou krajinu se sady, křovinami a lesíky. V obcích a městech se vyskytují spíše na okraji a v zahradách. Pochází pravděpodopně z Malé Asie nebo Arabského poloostrova.

3 POTRAVA Dospělí vrabci jí především rostlinou potravu – semena kulturních plodin(obilí, kukuřice, slunečnice), plevelů a nebo také plody s měkkou dužinou(bez černý, ostružiny). Mláďata jsou krmena drobným hmyzem. V blízkosti lidských se přiživují drůbeží nebo hospodářskými zvířaty. Potrava vrabců je energeticky bohatá.

4 HNÍZDĚNÍ Mimo oblíbených žlabů okapů si vybírají vrabci k hnízdění i dutiny stromů či budov nebo obsadí již opuštěné hnízdo jiných druhů, které si "upraví" dle svého gusta. Vrabčí hnízdo je pověstné svou neupraveností a proto se někdy o někom, kdo nemá upravené učesané vlasy říká, že má na hlavě "vrabčí hnízdo". Hnízda si staví ze slámy, stébel, papíru a peří, ale i kousků umělé hmoty.

5 ROZMNOŽOVÁNÍ Po tom, co samička snese 5-6 skvrnitých vajec se oba rodiče střídají v jejich opatrování a zahřívání - sezení na nich. To trvá 11 - 13 dní. Další dva týdny se pak oba starají o vylíhlá mláďata. Hnízdí od dubna do srpna a to až třikrát ročně.

6 ZÁSTUPCI VRABEC OBECNÝ VRABEC POLNÍ Rozdíl mezi nimi není sice na první pohled zvlášť výrazný, ale vrabec domácí je daleko méně vybarven, než vrabec polní. Navíc je zde rozdíl mezi samcem a samicí. Samec je o něco pestřejší. Ale v případě vrabce polního jsou samec i samice zbarveni skoro stejně. Tyto dva druhy si můžeme snadno splést.

7 ZAJÍMAVOSTI Vrabec se stal ptákem roku 2003. Patří k nejrozšířenějším žijícím ptákům na světě. Ozývá se širokou škálou švitořivých zvuků. Tokající samec např. vydává řadu dlouhých švitořivých tónů jako „čilp čef čilp“, v období hnízdění se často ozývají dlouhým „čurr“. V letech 2001-2003 v Česku hnízdilo odhadem 2,8 - 5,6 milionu párů.

8 DĚKUJEME ZA POZORNOST SABINA LORENCOVÁ – KDE ŽIJÍ, KŘÍŽOVKA KATEŘINA PIVKOVÁ – POTRAVA IVANA SLIVKOVÁ – ZÁSTUPCI APOLENA SOCHŮRKOVÁ – HNÍZDĚNÍ, ROZMNOŽOVÁNÍ


Stáhnout ppt "3. SKUPINA 3. SKUPINA. KDE ŽIJÍ? Vrabci žijí v Euroasii a byli převezeni i do Ameriky, jižní Afriky, Austrálie a na Nový Zéland. Vrabec polní vyhledává."

Podobné prezentace


Reklamy Google