Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-14 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma: EVROPA (region Jižní Evropa) Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Ročník: 7. Jméno autora: Mgr. Lucie Marková Vytvořeno dne:

2 Anotace: Žák by měl: Umět ukázat na mapě hranice jednotlivých států a určit jejich polohu Umět ukázat sousední státy jednotlivých států Umět pojmenovat a ukázat hlavní města vybraných států Umět popsat charakteristická odvětví hospodářství jednotlivých států Evropy Seznámit se s kulturními zajímavostmi a zvláštnostmi života obyvatel Materiál slouží jako motivace žáka v oblasti práce s digitálními technologiemi a prohloubení schopností vyhledávat informace. Metodický popis: Materiál slouží jako výkladová a motivační prezentace. Učitel vyloží žákům učivo a případně doplní další informace. Žáci si pozorně prostudují text a prohlédnou obrázky. Na závěr prezentace žáci vypracují závěrečný úkol. Následující snímek obsahuje řešení. Řešení lze vyhledat přímo v prezentaci, na internetu nebo v atlasu světa. (Vytištěný pracovní list lze použít rovněž samostatně, jako opakování a prověřování vědomostí žáků.) Klíčová slova: Evropa, regiony Evropy, jižní Evropa, Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko Materiál má návaznost na: Průřezové téma Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech (VMEGS)

3 JIŽNÍ EVROPA ŠPANĚLSKO – Madrid Itálie – Řím PORTUGALSKO – Lisabon
Jižní Evropa je region poměrně chudý, většinu příjmů získává z turistického ruchu, který je zde velmi rozvinutý. Díky Středozemnímu moři se jedná o velmi oblíbená místa pro letní dovolené. Státy a jejich hlavní města: ŠPANĚLSKO – Madrid Itálie – Řím PORTUGALSKO – Lisabon Řecko – Athény

4 ŠPANĚLSKO ŠPANĚLSKO je členem EU a používá EURO. Hlavní město: MADRID
Oficiální název: Španělské království Ke Španělsku náleží i Kanárské ostrovy a Baleáry. Tradiční býčí zápasy neboli Korida jsou ve Španělsku oblíbenou zábavou. Španělsko leží na Pyrenejském poloostrově.

5 PORTUGALSKO PORTUGALSKO je členem EU a používá EURO.
Hlavní město: LISABON Oficiální název: Portugalská republika Portugalsku dále náleží souostroví Azory a Madeira. Z Portugalska pochází slavný fotbalista Cristiano Ronaldo.

6 ITÁLIE ITÁLIE je členem EU a používá euro. Hlavní město: ŘÍM
Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino. K Itálii patří dva velké ostrovy ve Středozemním moři: Sardinie a Sicílie. Itálie má rozvinuté dopravní strojírenství. Pochází odsud známé sportovní vozidlo Ferrari.

7 ŘECKO ŘECKO je členem EU a používá EURO . Oficiální název:
Helénská republika Hlavní město: ATHÉNY Na území Řecka lze nalézt mnoho památek, které jsou důkazem jeho bohaté historie. Starověké Řecko (antické Řecko) mělo obrovský vliv na vývoj celé Evropy a její odkaz je tak ohromný, že ovlivňuje i současnost. Pro řeckou ekonomiku je velmi důležitý cestovní ruch. Díky jeho ostrovní členitosti je to velmi oblíbené místo pro letní dovolené.

8 OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Ke státům Jižní Evropy přiřaďte jejich hlavní města a vlajky. ŘECKO Athény ŠPANĚLSKO ITÁLIE Lisabon Řím Madrid PORTUGALSKO

9 OTÁZKY A PROCVIČOVÁNÍ Správné řešení. ŘECKO Athény ŠPANĚLSKO Madrid
ITÁLIE Řím PORTUGALSKO Lisabon

10 POUŽITÁ LITERATURA A ZDROJE
Text Vlastní poznámky Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jižní Evropa [online]. c2012 [citováno 2. 07. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Španělsko [online]. c2012 [citováno 10. 07. 2012]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Korida [online]. c2012 [citováno 10. 07. 2012]. Dostupný z WWW: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Portugalsko [online]. c2012 [citováno 10. 07. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Itálie [online]. c2012 [citováno 10. 07. 2012]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Řecko [online]. c2012 [citováno 10. 07. 2012]. Dostupný z WWW: < Obrázky SAN JOSE. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < PEDRO A. GRACIA FAJARDO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NOTSUREIFSRS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < DRLF. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < CASTELAZO, Tomas. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < NEZNÁMÝ. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < PINHEIRO, Columbano Bordalo. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < GURDZIEL, Dagmara. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SCHMALTZ, Jeff. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ZARCO. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SEE BELOW. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < DANIDF1995. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < SFOSKETT. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < -XFI-. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < DIMBOUKAS. Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem"

Podobné prezentace


Reklamy Google