Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689 Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689 Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti."— Transkript prezentace:

1 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689 Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Šablona: I/2 Název školy: Základní škola Panenský Týnec 439 05 Panenský Týnec 166 Téma: Pobřeží Evropy Ročník: 5. Autor: Petra Brethová Datum: 14.1.2013

2 Klíčová slova: Skandinávský, Apeninský, Pyrenejský a Balkánský poloostrov Anotace: Žák se naučí co je poloostrov, ostrov a kde se nacházejí.

3 Pobřeží Evropy: Pobřeží Evropy je ze všech světadílů nejčlenitější. Z pevniny vybíhá množství poloostrovů. Největšími z nich jsou Skandinávský, Pyrenejský, Apeninský a Bálkánský. Součástí Evropy je také množství přilehlých a vzdálenějších ostrovů. Ve Středozemním moři se nachází Sicílie, Korsika a Sardinie. Pobřeží britských ostrovů a ostrov Island omývá Atlantský oceán.

4 Skandinávský poloostrov Skandinávský poloostrov je největší v celé Evropě a je položený na jejím severu. Tvarem připomíná nějaké zvíře, zřejmě psa, který chce spolknout jižně ležící Dánsko. Tento poloostrov je obléván Baltským, Barentsovým, Norským a Severním mořem spolu s Botnickým zálivem. Norsko, Švédsko,Finsko a kousek Ruska jsou země, které jsou na tomto území. O Finsku je známé, že se mu říká ostrov tisíce jezer a Norsko je známé svými zrádnýmifjordy. Z toho vyplívá, že Skandinávský poloostrov má dostatek zdrojů na elektrickou energii.DánskoŠvédskoFinsko

5 Balkánský poloostrov Balkán je území, jehož břehy obklopuje Jaderské a Černé moře. Polohu Balkánu lze určit také řekami, protože v severní část Balkánského poloostrova je oddělena Sázavou a Dunají a směrem na jih to je Makarské moře. Na Balkáně je asi nejkrásnější krajina, množství hor, řek, pastvin, čisté moře a neznám nikoho kdo by nevěděl o proslulém balkánském sýru.

6 Pyrenejský poloostrov Pyrenejský poloostrov, neboli Iberský poloostrov je součástí jihozápadní Evropy, ale pouze Gibraltarským průlivem se odděluje od Afriky. Kromě zmíněného průlivu ho omývá Atlantský oceán, Středozemní moře a Biskajský záliv. Poblíž Pyrenejského poloostrova je známý a oblíbený ostrov Malorka (Malorca). Uvažte, jestli dovolená Malorka může být tou správnou volbou. Na poloostrově se nacházejí státy Andorra, samosprávná Britská kolonie Gibraltar, Portugalsko a Španělsko. Toto hornaté území skrývá ložiska pyritů, černého a hnědého uhlí, rtuti, železných rud a zinku. Tento poloostrov se může pyšnit památkami, býčími zápasy, flamengem a různými pokrmy, které láká tolik turistů.

7 Apeninský poloostrov Apeninský poloostrov patří mezi evropské poloostrovy a je pojmenován podle pohoří, které je spíše na jihu Itálie (dovolená Itálie). Jsou to Apeniny. Jeho největší část se rozkládá na Itálii, poté na San Marino, které leží na severozápadě poloostrova a poslední je Vatikán. Na severu se ve tvaru polokruhu táhnou hřbety Alp v délce 1000 km. Zde se tyčí nejvyšší bod Itálie - Monte Bianco (Mont Blanc). Alpy se postupně snižují směrem k jihu nejprve do Pádské nížiny a poté Apeninský poloostrov zakončuje pohoří, které nese název Apeniny. Ze západní a východní strany se k Apeninám připojuje několik pohoří a pobřežních nížin.

8 Otázky: 1. Které poloostrovy znáš? 2. Pomocí mapy je najdi a ukaž. 3. V jakém moři se nachází Sicílie, Sardinie a Korsika? 4. Island omývá jaký oceán?

9

10 Použité zdroje: http://www.vyukovematerialy.cz/zemak/rocni k7/evrop1.htm http://www.vyukovematerialy.cz/zemak/rocni k7/evrop1.htm


Stáhnout ppt "Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1689 Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google