Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"— Transkript prezentace:

1 Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_602 Tématický celek: Evropské státy I. Autor: Pavla Žilinská Anotace: Materiál je určen k využití pro práci s interaktivní tabulí. Slouží k probírání učiva Evropské státy formou prezentace a k doplnění učiva o Evropě. Materiál obsahuje obrázky a hypertextové internetové odkazy k větší názornosti a zpestření výuky. Materiál může být využit jako zápis do sešitu.

2

3

4 Světadíly Kontinent = světadíl je velkou souvislou pevninskou masou
Afrika Austrálie a Oceánie Asie Antarktida Evropa Amerika /Někdy se dělí na Severní Ameriku a Jižní Ameriku /

5

6 Základní informace o světadílech
Kontinent Rozloha (km²) Populace (odhad 2002)  % celkové světové populace Hustota zalidnění (ob./km²) Asie 60% 86,7 Amerika 14% 20,2 Afrika 30,4 Antarktida 1 000 0,00002% 0,00007 Evropa 11% 69,7 Austrálie a  Oceánie 0,5% 3,5

7 Asie Asie je svou rozlohou 44 603 853 km² největší a s téměř 4 miliardami obyvatel nejlidnatější světadíl. Rozkládá se především na východní a severní polokouli. Pokrývá 8,6 % povrchu Země (29,9 % souše) a její obyvatelstvo představuje 60 % světové populace. Během 20. století se počet lidí žijících v Asii téměř zčtyřnásobil.

8 Amerika Amerika je druhý největší kontinent a zároveň je jeden z šesti zemských kontinentů. Jde o jediný kontinent, jehož celé území leží na západní polokouli a zároveň s tím se (tak jako Afrika) rozkládá na jižní i severní polokouli. Tradičním datem objevení Ameriky Evropany je rok 1492, kdy k břehům tohoto světadílu pod španělskými vlajkami přirazila flotila vedená Kryštofem Kolumbem. Z Evropy však s velkou pravděpodobností vstoupili na americkou půdu jako první Vikingové, a to již o několik stovek let dříve.

9 Afrika Afrika je třetí největší kontinent po Asii a Americe s celkovou rozlohou přes 30 500 000 km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Rozkládá se jižně i severně od rovníku z většiny na východní polokouli. Z větší části je obklopena oceány, na východě Indickým oceánem a na západě Atlantickým oceánem. Na severu se nachází Středozemní moře, které odděluje Afriku od Evropy. Velkou část Afriky tvoří pouště (Sahara,Kalahari), polopouště a savany.V centru Afriky se nachází deštný prales. Afrika je přezdívaná jako černý kontinent.

10 Antarktida Antarktida (název pochází z řečtiny a znamená „naproti Arktidě“, tedy v přeneseném významu „naproti severu“) je čtvrtý největší světadíl po Asii, Africe,  Americe. Zároveň je tak pojmenována jižní polární oblast rozprostírající se kolem jižního pólu Země. Krajina i podnebí jsou v Antarktidě natolik drsné, že se tu žádní lidé nikdy neusadili natrvalo. Jedinými obyvateli tohoto kontinentu jsou vědci, kteří tu pracují na výzkumných projektech.

11 Evropa Evropa je pátý ze šesti kontinentů.
Ze severu jej ohraničuje Severní ledový oceán, ze západu Atlantský oceán, z jihu Středozemní a Černé moře spolu s vodními cestami, které je spojují, a z východu Asie. Jde o druhý nejmenší světadíl mající rozlohu asi 10 180 000 km² (asi 7 % zemského povrchu), zároveň však druhý nejhustěji zalidněný.

12 Austrálie a Oceánie Austrálie, oficiálně Australské společenství, někdy též Australský svaz, je stát na jižní polokouli tvořený stejnojmenným kontinentem, dále pak velkým ostrovem Tasmánií a množstvím menších ostrovů v Jižním, Indickém a Tichém oceánu.  Oceánie je zeměpisný a kulturní celek, který se rozkládá v Tichém oceánu. Zahrnuje asi 1500 tichomořských ostrovů a z politických i jiných důvodů se k ní počítá také Austrálie.

13 Citace NASA:The Earth seen from Apollo 17.jpg [online] :23:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < NASA:Whole world - land and oceans jpg [online] :23:54 [cit ]. Dostupný z WWW: < Cogito ergo sumo:Continents vide couleurs.png [online] :51:04 [cit ]. Dostupný z WWW: <

14 Zdroje http://cs.tixik.com/ http://www.google.cz


Stáhnout ppt "Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1504 Č. DUMu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google