Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-"— Transkript prezentace:

1 Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-

2 Oceány Protože při pohledu z vesmíru má naše planeta Země modrou barvu, říká se jí …… Téměř tři čtvrtiny povrchu naší planety pokrývají moře a oceány. V procentech je to cca 71%. Zbylých cca 29% je pevnina. Oceány působí jako velmi významný regulátor teploty a zabraňuje výkyvům teplot na povrchu planety.

3 Význam oceánů- důležitost
Řasy a bakterie, které jsou v oceánech, produkují jednu třetinu kyslíku na zemi. Oceán také v létě pohlcuje teplo a v zimě ohřívá vzduch, bez něj by nebylo možný život na Zemi. Člověk také v moři nalézá potraviny i jiné věci, třeba ropu.

4 Světový oceán Světový oceán je vodní obal Země složený z mnoha moří a pěti oceánů. Atlantský, Tichý, Severní ledový, Indický, Jižní oceán Plocha moří a oceánů = společná hladina.

5 Složení světového oceánu
Oceány Moře Oceán je část světového oceánu, která se rozprostírá mezi kontinenty Moře je na okrajích oceánů, částečně ohraničené pevninou.

6 Jižní oceán

7 Otázky a odpovědi na téma- „ Modrá planeta“ Vyber jednu z možností.
voda v oceánu (v moři) je- slaná, sladká na Zemi je více – vody, pevniny po pevnině se dá-nedá obejít celá Zeměkoule? po oceánech se dá- nedá obeplout celá Zeměkoule? Větší je – moře, nebo oceán? V mořích a oceánech je voda slaná. Na Zemi je více vody. Po pevnině se nedá obejít celá Zeměkoule. Po oceánech se celá Zeměkoule obeplout dá. Větší je oceán.

8 rozloha OCEÁNŮ Tichý oceán Atlantský oceán Indický oceán Jižní oceán
Rozloha (mil. km²) Tichý oceán 155,557 Atlantský oceán 76,762 Indický oceán 68,556 Jižní oceán 20,327 Severní ledový oceán 14,056 EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr

9 Tichý OCEÁN (PACIFIK) Název oceánu vychází z plavby portugalského mořeplavce Fernão de Magalhãese, který při své cestě na Filipíny v roce 1520 zažil v jeho vodách klidnou plavbu. V latině se moře nazývá mare pacificum, „poklidné moře“, odtud název pacifický, česky Tichý oceán. Tichý oceán  je největší oceán na Zemi. Rozprostírá se od Arktidy na severu po Antarktidu na jihu a ze stran je ohraničen Asií a Austrálií na západě a Severní a Jižní Amerikou na východě.  V Pacifiku se nachází nejhlubší místo na Zemi - MARIÁNSKÝ PŘÍKOP , hloubka 11 km.

10 Tichý OCEÁN (PACIFIK) Arktida Asie Severní Amerika Tichý oceán
Jižní Amerika Austrálie Antarktida

11 Atlantský oceán Původ názvu „Atlantský oceán“ pochází z řecké mytologie. Podle ní byl Atlas obr, který podpíral nebeskou klenbu. Řecké jméno Atlantis thallasa znamená Atlantovo moře. Atlantik je druhý největší oceán na Zemi. Rozprostírá se mezi Evropou, Afrikou, Severní a Jižní Amerikou. Na severu sahá po Arktidu a na jihu po Antarktidu.

12 Atlantský oceán Arktida Evropa Asie Severní Amerika Afrika
Tichý oceán Jižní Amerika Antarktida

13 Indický oceán Vzhledem ke své poloze je Indickým oceán nejteplejším světovým oceánem. Velká část jeho plochy se nachází v tropickém nebo subtropickém podnebném pásu. Indický oceán je třetí největší oceán na Zemi. Nachází se mezi východním pobřežím  Afriky, jižní částí Asie, západním pobřežím Austrálie a Antarktidou.

14 indický oceán Asie Tichý oceán Afrika Indický oceán Atlantský oceán
Austrálie Antarktida

15 Jižní oceán Jižní oceán (resp. Jižní ledový oceán nebo Antarktický oceán) byl oficiálně definován Mezinárodní hydrografickou organizací jako oceán obklopující Antarktidu až v roce 2000. Jižní oceán je čtvrtý největší oceán na Zemi. Nachází se kolem celé Antarktidy. Jižní oceán se od ostatních odlišuje tím, že jej kromě Antarktidy neohraničuje zemská pevnina, ale Atlantský, Indický a Tichý oceán

16 jižní oceán Atlantský oceán Indický oceán Antarktida Jižní oceán
Tichý oceán

17 Severní ledový oceán Hladinu Severního ledového oceánu pokrývá větší část roku silná vrstva ledu (až 50 m silný) – Arktida, takže se po většině jeho plochy mohou v této době plavit pouze těžké ledoborce. Severní ledový oceán je nejmenší oceán na Zemi. Rozkládá se kolem severního zemského pólu. Původně se mělo za to, že Arktida je kontinent, v roce 1958 ale americká atomová ponorka USS Nautilus podplula severní pól a zjistila, že žádný kontinent Arktida neexistuje a že je to pouze trvale zamrzlá hladina Severního ledového oceánu.

18 Severní ledový oceán Tichý oceán Asie Severní Amerika
Arktida Evropa Atlantský oceán

19 Doplň slova ze závorky do vět a věty přepiš do sešitu.
OCEÁNY Světový oceán pokrývá tři čtvrtiny povrchu naší __________. Tvoří ho 5 oceánů : Tichý, Atlantský , Indický a __________ ____________. Jejich menší okrajové části se nazývají ____________. Hospodářský přínos : ___________. Některé druhy mořských __________________ jsou vážně ohroženy. ( moře, planety, živočichů, rybolov, Severní ledový )

20 Opakování – poznáš Oceány
Arktida Severní Amerika Evropa Asie Afrika Jižní Amerika Austrálie Antarktida

21 Opakování – řešení Severní ledový oceán Arktida Severní Amerika Evropa
Asie Tichý oceán Atlantský oceán Afrika Tichý oceán Jižní Amerika Indický oceán Austrálie Jižní oceán Antarktida

22 Další zajímavosti z moří a oceánů.
Panamský průplav – spojnice mezi oceány

23 Panamský průplav – spojnice mezi oceány

24 Panamský průplav – spojnice mezi oceány

25 Dobývání ropy z mořského dna
Žraloci jsou respektovaní mořští predátoři Výroba soli z mořské vody Tichomořské ostrovy lákají k rekreaci

26 Lov mořských ryb Námořní lodní doprava Přístavy spojují vnitrozemí s moři a oceány

27 Doplň názvy oceánů Atlantský oceán Tichý oceán Jižní oceán
Severní ledový oceán. Indický oceán

28

29 Oceány podle velikostí- seřaď
1.Tichý oceán 2. Atlantský oceán 3. Indický oceán 4. Jižní oceán 5. Severní ledový oceán Indický oceán Atlantský oceán Jižní oceán Severní ledový oceán

30 Použité zdroje Kliparty a obrázky – sada MS Office 2010 EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Zeměpis 9 – učebnice, nakladatelství Parta, ISBN Zeměpis Svět učebnice, nakladatelství Parta, ISBN Zeměpis Svět - PS, nakladatelství Parta, ISBN


Stáhnout ppt "Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-"

Podobné prezentace


Reklamy Google