Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk"— Transkript prezentace:

1 Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/ Geografie Austrálie - SES Autor: Mgr. Jaromír Vaněk

2 AUSTRÁLIE

3 Austrálie Rozloha: 7,7 mil. km2 Počet Obyvatel: 22 mil
Hlavní město: Canberra Jazyk: Angličtina Státní zřízení: Konstituční monarchie Královna: Alžběta II. Měna: Australský dolar

4 Canberra Hlavní město Austrálie Rozloha: 814,2 km2
Počet obyvatel: Sídlo Australské vlády a nejvyššího soudu Australská národní univerzita, národní muzeum, národní knihovna

5

6 Socioekonomická sféra
. Nejmenší kontinent a zároveň jeden z největších států na světě. Australská federace se skládá z šesti států a dvou teritorií. Přiléhá k ní také několik zámořských území, například Vánoční ostrovy nebo Norfolk. Oficiální název státu zní Australské společenství (Commonwealth of Australia) a rozkládá se přibližně na sedmi a půl miliónech čtverečních kilometrů. V jeho čele stojí britský panovník, kterého v zemi zastupuje generální guvernér.

7 Naprostá většina významných sídel se nachází na pobřeží
Naprostá většina významných sídel se nachází na pobřeží. Mezi ně patří zejména Melbourne, Brisbane, Adelaide, Perth nebo nejlidnatější Sydney, které pojme přibližně patnáctkrát více obyvatel než hlavní město, zhruba čtyři a půl miliónu. Tím je pouze tří set tisícová Canberra, ležící na jihovýchodě nedaleko oceánu. Ve městech žije naprostá většina tamních obyvatel.

8 SYDNEY

9 OBYVATELSTVO V roce 2012 dosahoval počet obyvatel přibližně 22 miliónů. V poměru k rozloze země je toto číslo značně nevyrovnané. Na jednom kilometru čtverečním žijí podle statistik pouze tři lidé, což řadí Austrálii až na nejspodnější příčky žebříčku států podle zalidnění. Téměř polovina veškerého obyvatelstva navíc žije v největších městech Sydney a Melbourne a jejich přilehlém okolí. Zhruba padesát procent všech obyvatel tvoří katolíci a anglikáni, po deseti procentech je metodistů a presbyteriánů a pět procent se hlásí k jiným než křesťanským náboženstvím.

10 Historie obyvatelstva
Sedmdesát procent tamních obyvatel jsou potomky britských a irských přistěhovalců, patnáct procent tvoří shodně přistěhovalci z ostatních evropských zemí a obyvatel přišlých z Asie. Dvě procenta připadají na původní obyvatele, kterým se říká Austrálci nebo Aboriginci. Jde o původně kočovné lovce a sběrače se silným spirituálním cítěním, kteří žili v blízkém souznění s přírodou. V průběhu 19. století je ale bílí osadníci téměř vybili a uplatňovali na nich takzvaný zákon prázdné země, který jim upřel jakákoli práva na vlastnění půdy.

11 Historici hovoří o příchodu prvních lidí přibližně před padesáti tisíci lety. Údajně šlo o dosavadní obyvatele jihovýchodní Asie. Původní australští obyvatelé, Aboriginci, dodnes představují významnou etnickou složku. V zemi jich žije kolem tří set tisíc.

12 Původní obyvatelé-aboriginci

13 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Austr%C3%A1lci
KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, ISBN Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk"

Podobné prezentace


Reklamy Google