Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Politický systém Austrálie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Politický systém Austrálie"— Transkript prezentace:

1 Politický systém Austrálie
Hana Šimonová 385382

2 Základní informace Oficiální název státu: Australské společenství (Commonwealth of Australia) Hlavní město: Canberra Největší města: Sydney (4,3 mil. obyv.), Melbourne (3,7mil.), Brisbane (1,8 mil.), Perth (1,5 mil.) a Adelaide (1,1 mil.) Úřední jazyk a ostatní nejčastěji používané jazyky: Angličtina. V etnických hromadných sdělovacích prostředcích jsou používány téměř všechny jazyky přistěhovalců včetně českého. Měna: australský dolar (AUD). 1 AUD = 100 centů (1 AUD = 20,9 Kč)

3 Základní informace Rozloha: 7 682 300 km²
Počet obyvatel: cca 22, 650 mil. Národnostní složení: 70% - potomci britských a irských přistěhovalců 15% - přistěhovalci z ostatních evropských národů      12% - přistěhovalci asijského původu 2% - původní obyvatelé – Austrálci Náboženské složení 27,6%  - katolíci 23,3%  - anglikáni   9,7%  - metodisté   9,2%  - presbyteriáni   5,0%  - jiná než křesťanská náboženství

4 Politický systém Státní zřízení: federální konstituční monarchie s parlamentním systémem vlády Povinná volební účast občanů Královna: Alžběta II., reprezentovaná generální guvernérkou Quentin Bryce Předseda vlády: Tony Abbott

5 Administrativně správní členění
Australská federace se skládá ze šesti států a dvou teritorií: Nový Jižní Wales (New South Wales, NSW) - hlavní město Sydney Victoria (VIC) - hlavní město Melbourne Queensland (QLD) - hlavní město Brisbane8 Jižní Austrálie (South Australia, SA) - hlavní město Adelaide Západní Austrálie (Western Australia, WA) - hlavní město Perth Tasmánie (Tasmania, TAS) - hlavní město Hobart Teritorium australského hlavního města (Australian Capital Territory, ACT) - Canberra a okolí Severní teritorium (Northern Territory, NT) - hlavní město Darwin Australskými občany jsou rovněž obyvatelé Vánočního ostrova (Christmas Island) a Kokosových ostrovů (Cocos Islands), kteří mohou uplatňovat své volební právo v rámci Severního teritoria. Tichomořský ostrov Norfolk administrativně spadá pod Nový Jižní Wales.

6 Výkonná moc Hlavou státu a moci výkonné je královna Austrálie (the Queen of Australia). V Austrálii je královna zastupována generálním guvernérem (Quentin Bryce), stejně tak je guvernérem zastupována v každém spolkovém státu. Australská federální vláda = Federální výkonná rada (Federal Executive Council), tvořena premiérem a ministry. Navíc každý spolkový stát má svou vládu (a parlament).

7 Zákonodárná moc Reprezentována svazovým Australským parlamentem (dvoukomorový) - skládá se ze Sněmovny reprezentantů a Senátu. Součástí parlamentu je i královna (jako hlava moci zákonodárné). Moc královny se omezuje na souhlas či nesouhlas se zákony. Sněmovna reprezentantů (dolní komora) tvoří 150 členů (jejich počet je určen podle počtu obyvatel jednotlivých států). Do sněmovny reprezentantů se volí každé tři roky všech 150 poslanců. Volí se tzv. australským systémem (alternativní hlasování). Podobně jako ve Spojeném království, strana s nejvyšší podporou ve sněmovně reprezentantů vytváří vládu vedenou premiérem („ministerský předseda“). Senát (horní komora) tvoří 76 senátorů, kde každý spolkový stát má 12 zástupců a každé teritorium 2. Funkční období senátorů je 6 let, přičemž se každé 3 roky volí polovina senátorů. Volby jsou povinné (neúčast je postihnutelná) pro všechny občany starší 18 let. Roku 1986 přijal australský parlament tzv. Australia Act, podle kterého není australský parlament či vláda v ničem podřízena britskému parlamentu a společný je pouze panovník.

8 Politické strany V zemi působí tři hlavní politické strany: Australská strana práce (levicová), Liberální strana Austrálie (středopravicová, vůdce strany Tony Abbott) a Australská národní strana. Několik nezávislých a menších stran, například Strana zelených nebo Australští demokraté. V posledních federálních volbách, které se uskutečnily v září 2013, zvítězila Liberální strana Austrálie a ministerským předsedou se stal lídr strany Tony Abbott.

9 Vztah k EU Hlavním dokumentem upravujícím bilaterální vztahy mezi EU a Austrálií je Rámcové partnerství EU – Austrálie (EU – Australia Partnership Framework) podepsané Dokument je zaměřen na spolupráci v multilaterální oblasti obchodu, obchod službami, investice a na usnadnění obchodu průmyslovými výrobky. Z obchodní oblasti je rovněž důležitým momentem založení obchodně-politického dialogu (Trade Policy Dialogue).

10 Použité zdroje


Stáhnout ppt "Politický systém Austrálie"

Podobné prezentace


Reklamy Google