Evropský exekuční titul pro nesporné nároky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Exekuce a uznávání rozhodnutí v komunitárním právu
Žaloby a petity v občanském soudním řízení
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Správní činnosti.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Komanditní společnost
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Nařízení Brusel I příslušnost ve věcech pojištění, ve věcech spotřebitelských a individuálních pracovních smluv.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Exekuční řízení.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Evropský platební rozkaz
Občanské právo procesní
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
Řízení o drobných nárocích Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 861/2007 ze dne 11. července 2007, kterým se zavádí evropské řízení o drobných.
Nařízení Brusel IIbis Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Úprava civilního soudnictví J. Kožiak. Občanský soudní řád Z.č. 99/1963 Sb. Z.č. 99/1963 Sb. Okolo stovky novelizací (jen 5 do 1989) Okolo stovky novelizací.
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Právní procesy.
1 Exekuční právo-modelové řízení II. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Úvod – historické souvislosti Přehled pramenů a informačních zdrojů
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
Exekuce Výkon rozhodnutí.
Výkon rozhodnutí – obecná část
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Občanské právo procesní
Občanské právo procesní
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
JUDr. Klára Drličková, Ph.D. Evropské mezinárodní právo soukromé a procesní.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
Aktuální judikatura k územnímu plánování
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Správní právo procesní 3. část
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Evropský exekuční titul, evropský platební rozkaz, řízení o drobných pohledávkách Tereza Kyselovská.
Tereza Kyselovská Rozhodnutí soudu v MPS.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Evropský exekuční titul pro nesporné nároky Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 805/2004 ze dne 21dubna 2004

EEO Nařízení – důvody jeho vzniku Od roku 2001 – možnost dosáhnout výkonu rozhodnutí v občanských a obchodních věcech jednoho členského státu ve druhém členském státu za splnění podmínek řízení o exequatur dle nařízení Brusel I Členské státy nebyly zcela spokojeny ----> zájem na vytvoření jednodušších pravidel pro výkon některých „nesporných“ rozhodnutí ----> v roce 2004 bylo vytvořeno nařízení, který se zavádí evropský exekuční titul pro nesporné nároky (EEO regulation)

EEO nařízení– vztah k nařízení Brusel I Obě nařízení představují „způsob, jak dosáhnout výkonu rozhodnutí“ Shodná věcná působnost Nařízení EEO může být nahlíženo jako speciální právní úprava k nařízení Brusel I – obecná právní úprava – EEO nařízení se vztahuje pouze na „nesporné nároky“ EEO nařízení přináší jednodušší způsob výkonu rozhodnutí – žádné řízení o exequatur

EEO nařízení – věcná působnost Občanskoprávní a obchodní věci, bez ohledu na povahu soudu. Negativní vymezení (nelze použít na): osobní nebo způsobilost k právním úkonům fyzické osoby, majetková práva vyplývající z manželských vztahů, závěti a dědictví; b) úpadky, vyrovnání a podobná řízení; c) sociální zabezpečení d) rozhodčí řízení.

EEO nařízení – důležité pojmy EEO nařízení se vztahuje na rozhodnutí, soudní smíry a úřední listiny o nesporných nárocích, jakož i rozhodnutí vydaná na základě opravných prostředků proti těmto rozhodnutím. Rozhodnutí - každé rozhodnutí vydané soudem členského státu bez ohledu na to, je-li označeno jako usnesení, příkaz, rozhodnutí nebo příkaz k nařízení výkonu, včetně rozhodnutí o nákladech řízení vydaného soudním úředníkem; nárokem" peněžitý nárok na konkrétní částku, která je splatná nebo jejíž datum splatnosti je uvedeno v rozhodnutí, soudním smíru nebo úřední listině; úřední listinou dokument, který byl: formálně vyhotoven nebo registrován jako úřední listina a jehož ověření souvisí s podpisem a obsahem listiny a provedl je orgán veřejné moci či jiný orgán zmocněný pro tento účel členským státem původu, ujednání o vyživovací povinnosti uzavřené se správními orgány nebo jimi ověřené;

EEO nařízení – důležité pojmy Nárok se považuje za nesporný (čl.3), pokud a) dlužník s ním výslovně souhlasil tím, že jej uznal, nebo prostřednictvím smíru, který schválil soud nebo který byl uzavřen před soudem v průběhu řízení nebo b) dlužník proti němu v průběhu soudního řízení nevznesl nikdy žádné námitky v souladu s odpovídajícími procesními předpisy členského státu původu nebo c) dlužník se neúčastnil soudního jednání, ve kterém se o tomto nároku jednalo, ani nebyl na takovém soudním jednání zastoupen poté, co nejprve vznesl proti nároku v průběhu soudního řízení námitky, pokud takové jednání znamená podle práva členského státu původu konkludentní souhlas s nárokem nebo skutečnostmi, které tvrdí věřitel nebo d) dlužník jej výslovně uznal v úřední listině.

EEO nařízení – výkon rozhodnutí Není třeba exequatur – řízení o prohlášení rozhodnutí za vykonatelné. Členský stát, který vydal rozhodnutí o nesporném nároku, potvrdí rozhodnutí jako evropský exekuční titul pro nesporné nároky (certifikátem) – příloha I pro rozsudky, příloha II pro soudní smíry, příloha III pro veřejné listiny. Rozhodnutí potvrzené jako evropský exekuční titul pro nesporné nároky je v jiném členském státě uznáno a vykonáno, aniž by bylo třeba jej prohlašovat za vykonatelné a bez možnosti namítat jeho uznání.

EEO – Nařízení-výkon rozhodnutí – podmínky potvrzení Rozhodnutí o nesporném nároku vydané v členském státě je po časově neomezené žádosti podané původnímu soudu potvrzeno jako evropský exekuční titul, pokud a) je rozhodnutí vykonatelné v členském státě původu a b) rozhodnutí není v rozporu s pravidly soudní příslušnosti, která jsou stanovena v oddílech 3 a 6 kapitoly II nařízení (ES) č. 44/2001 a c) soudní řízení v členském státě původu splnilo požadavky, které jsou stanoveny v kapitole III, pokud je nárok nesporný ve smyslu čl. 3 odst. 1 písm. b) nebo c) a d) rozhodnutí bylo vydáno v členském státě, ve kterém má dlužník bydliště ve smyslu článku 59 nařízení (ES) č. 44/2001, v případech, kdy - nárok je nesporný ve smyslu čl. 3 odst. 1 písm. b) nebo c), - souvisí se smlouvou, kterou uzavřela osoba, spotřebitel, za účelem, který nelze považovat za její obchodní či profesní činnost a - dlužníkem je spotřebitel.

EEO nařízení – požadavky na řízení (minimální normy pro řízení) Kapitola III nařízení Požadavky týkající doručení rozhodnutí dlužníku /povinnému/ - i když se ale nejedná o tak přísná pravidla. Článek 16 nařízení stanovuje pravidla - které informace musí být dlužníku /povinnému/ sděleny – informace o nároku a informace o tom, které procesní kroky jsou mu k dispozici, aby nárok popíral.

EEO nařízení – výkon rozhodnutí potvrzeného jako EEO Výkon rozhodnutí se řídí národním právem členského státu. Článek 23 – odklad nebo zastavení výkonu –“omezení nebo zastavení výkonu“ dle textu nařízení - Pokud dlužník: a) napadl rozhodnutí potvrzené jako evropský exekuční titul včetně žádosti o přezkum ve smyslu článku 19 nebo b) požádal o opravu nebo zrušení potvrzení evropského nařízení výkonu v souladu s článkem.

EEO nařízení – ostatní ustanovení Článek 6 odst. 2 nařízení - Pokud rozhodnutí potvrzené jako evropský exekuční titul přestalo být vykonatelné nebo jeho vykonatelnost byla pozastavena či omezena, je na časově neomezenou žádost podanou původnímu soudu vystaveno pomocí vzorového formuláře uvedeného v příloze IV osvědčení o pozastavené či omezené vykonatelnosti. Článek 6 (3) EEO –je-li rozhodnutí vydáno po napadení rozhodnutí, které bylo potvrzeno jako evropský exekuční titul, je na časově neomezenou žádost vydáno náhradní osvědčení pomocí vzorového formuláře uvedeného v příloze V, jestliže je rozhodnutí o opravném prostředku vykonatelné v členském státě původu. Článek 8 - částečný EEO (pouze pokud část rozhodnutí splňuje podmínky pro to, aby if only a part of decision meet the requirements of the Regulation to be certified as EEO)

EEO nařízení – česká právní úprava Řízení o potvrzení evropského exekučního titulu § 200ua občanského soudního řádu Na návrh oprávněného ze soudního rozhodnutí, soudního smíru nebo úřední listiny, které splňují podmínky podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství k potvrzení jako evropský exekuční titul, rozhodne soud usnesením za podmínek stanovených přímo použitelným předpisem Evropských společenství. K řízení o potvrzení evropského exekučního titulu je příslušný soud, který rozhodoval ve věci v době, kdy byly splněny podmínky vzniku nesporného nároku podle přímo použitelného předpisu Evropských společenství. Byly-li tyto podmínky splněny v případě úřední listiny, je k řízení příslušný obecný soud oprávněného. Účastníkem řízení je oprávněný. Proti usnesení o potvrzení evropského exekučního titulu není odvolání přípustné.