Pohled na řešení problému bezdomovectví Představení priorit MPSV Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Finanční možností svépomocných skupin
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Studium pro školní metodiky prevence
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR. SOCIÁLNÍ SLUŽBY Pojem sociální služby je používán v odborné literatuře ve dvou úrovních: jako forma sociální pomoci poskytovaná.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Sociální práce s lidmi ohroženými nebo sociálně vyloučenými Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
OBSAH Představení OP Praha Prioritní osa 3 Oblasti podpory – specifické cíle Výzvy Kontakty.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
S třednědobé plánování sociálních služeb v Ústeckém kraji v praxi Setkání s poskytovateli sociálních služeb, Ústí nad Labem, září 2016.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Kvalita v sociálních službách jako proces
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Transkript prezentace:

Pohled na řešení problému bezdomovectví Představení priorit MPSV Mgr.Adolf Polák, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování, MPSV

Sociální služby v procesu sociálního začleňování zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o sociálních službách“) sociální služba – činnost nebo soubor činností zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení sociální začleňování – proces, který zajišťuje, že osoby sociálně vyloučené nebo sociálním vyloučením ohrožené dosáhnou příležitostí a možností, které jim napomáhají plně se zapojit do ekonomického, sociálního i kulturního života společnosti a žít způsobem, který je ve společnosti považován za běžný sociální vyloučení – vyčlenění osoby mimo běžný život společnosti a nemožnost se do něj zapojit v důsledku nepříznivé sociální situace tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

Pomoc poskytnutá prostřednictvím soc. služeb musí:  vycházet z individuálně určených potřeb osob  působit aktivně  podporovat rozvoj jejich samostatnosti  motivovat je k takovým činnostem, které nevedou k dlouhodobému setrvávání nebo prohlubování nepříznivé sociální situace Sociální služby v procesu sociálního začleňování:  jsou pouze jednou z mnoha komponent,  nemohou být univerzálním modelem a  nemohou nahrazovat ostatní chybějící články tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

Plánování sociálních služeb Plán rozvoje sociálních služeb:  výsledek procesu aktivního zjišťování potřeb osob ve stanoveném území (nutnost identifikace konkrétních problémů)  zajišťován orgány veřejné správy (sociální služby musí sloužit jako objednaný produkt k uspokojení zjištěných potřeb)  tvorba založena na spolupráci všech zainteresovaných subjektů (orgán veřejné správy jako garant, poskytovatelé sociální služby, uživatelé sociální služby)  nezbytný pro proces sociálního začleňování Role MPSV:  podpora rozhodovacích procesů (konzultace, metodika)  možnost pouze pozitivních sankcí (kdo plánuje, může získat dotace, know-how, podporu) tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

Možnosti podpory z MPSV nastavení systému - zákon o sociálních službách metodická podpora a konzultace, akreditace vzdělávání v sociálních službách systém kontroly a inspekce kvality plánování rozvoje sociálních služeb kompetence obcí, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, krajů, krajských úřadů a MPSV (např. síť 272 sociálních kurátorů v ČR v jejichž evidenci v r bylo lidí a z toho propuštěných z VTOS a VV) => cca 22,5 tisíce osob se na kurátory obrátilo s problémy nesouvisejícími s propuštěním z VTOS registrace poskytovatelů sociálních služeb (síť v ČR: AD-222/6758 míst; NDC–52/1952 míst; N – 64/1381 míst; DPC – 55/605 míst) tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálních služeb

Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování tel: , Možnosti podpory z MPSV dotace ze státního rozpočtu ČR - poskytuje každoročně odbor sociálních služeb a sociálního začleňování. Poskytovány centrálním dotačním systémem – snaha o decentralizaci a převedení dotačních řízení na kraje (ovšem pouze za předpokladu, že řízení nebude diskriminační a nebude podporovat zařízení zřizované kraji (jak se ukázalo při dotačním řízení na letošní rok). Pro příklad v roce 2010 bylo službám sociální prevence (mimo prostředky ESF) přiděleno cca ¾ mld. Kč tvorba Národního akčního plánu sociálního začleňování Podpora prostřednictvím čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů – např. jednotlivé výzvy MPSV nebo IP krajů

Řešení problematiky bezdomovectví a sociálního začleňování  prostupnost a dostupnost sociálních služeb – 1. pomoc pro osoby v nouzi a v krizi  propojení s dávkovými systémy – poskytnout základní „sociální síť“, pomoci člověku v krizi, stabilizovat ho a aktivizovat a vrátit ho do běžného života, neboli „sociálně jej začlenit“ Související problémy (nikoli v oblasti sociálních služeb)  dostupnost kvalitního a cenově přijatelného bydlení pro nízkopříjmové skupiny osob  extrémní zadluženost – prevence a pomoc – přesné vymezení pojmu „lichva“ a její důsledné potírání, přísnější posuzování udělování povolení k poskytování půjček a úvěrů, včetně důsledné kontroly a postihu  prevence před ztrátou bydlení (zejména v souvislosti se zadlužením a exekucemi) tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

Priority MPSV  „Koncepce řešení problematiky bezdomovectví“ - vznik pracovní „expertní“ skupiny „v rámci Komise pro sociální začleňování  zástupci jednotlivých resortů, NNO a dalších organizací a institucí  konsensuální výstup s jasně definovanými úkoly – materiál bude následně předložen Vládě ČR tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

Navržené okruhy Koncepce řešení problematiky bezdomovectví 1. Legislativní oblast  Působnost, povinnosti a kompetence  Dořešení právní problematiky – zapracování definice osob bez domova do českého právního řádu  Oddlužení – řešit systém a princip oddlužení i dluhů státu, definice lichvy a její tvrdý postih  Vystěhování – povinnost soudů informovat OÚ ORP o návrhu exekuce na vystěhování 2. Koordinace - úroveň obcí, primární pomoc – důsledné uplatňování ustanovení § zákona o sociálních službách vč. realizace komunitního plánování 3. Specializované služby – podpora vzniku nových služeb při udržení služeb stávajících - princip: bezdomovci jsou různorodá skupina s různými problémy = pestré služby (tzn. specifické cílové skupiny, různě nastavené prahy, pružné poměry podpory a kontroly, různé míry svépomoci apod. tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování 4. Prevence - všechny úrovně např.: prevence vystěhování, prevence před ztrátou bydlení práce s lidmi z VT – oddlužení, zaměstnání lidí se záznamem v RT pomoc pro lidi se závislostmi výuka „sociálních dovedností“ na školách 5.Výzkum - podpora výzkumu, příklady ze zahraničí vč. již publikovaných zahraničních výzkumů, spolupráce s FEANTSA, projekty v rámci grantů - Norské fondy, Česko-Švýcarská spolupráce apod. Propojení výzkumu z praxí, vznik a rozvoj nových projektů 6. Vzdělávání Výchova k demokracii – tolerance k menšinám, k neúspěšným apod. finanční gramotnost, sociální dovednosti (viz prevence) 7. Publicita, informování veřejnosti - např. vést kampaň podobně jako „Rok 2010 – rok boje proti chudobě“

Náměty, podněty, návrhy, otázky a možnosti: Developerské projekty – v rámci bytových projektů zavázat developery k vybudování určitého % malometrážních bytů pro „startovací“, „podporované“ nebo „chráněné“ bydlení pro potřeby obce…??? Špína a zápach – vybudování nízkoprahových center hygieny a výměny šatstva Práce s neplatiči - prevence před ztrátou bydlení ……… tel: , Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování

tel: , Na závěr: …odpovědnost … …životní zvraty a nenadálé situace … …služby sociální prevence a sociální začlenění… …potřeba dalších návazných služeb … …kombinace nastavení stávajícího systému a plánovaných opatření… => účinnější a kvalitnější pomoc => lepší vyhlídky pro sociálně vyloučené na důstojnější život

Děkuji za pozornost Mgr. Adolf Polák Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ministerstvo práce a sociálních věcí Na Poříčním právu Praha 2 Tel: Ministerstvo práce a sociálních věcí, Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování tel: ,