Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam SJM pro inkaso pohledávek
Advertisements

ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Knihovny a vymáhání pohledávek
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Zajištění a utvrzení dluhu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Obchodně-závazkové vztahy Naše zkušenost světa je relativní našemu rozhledu Zhuangzi ODBORNÝ SEMINÁŘ Management DP hl. m. Prahy Mgr. František Šejnost.
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Mis-selling ve finančním poradenství Mgr. Lukáš Kaplan, €FA™
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
Smlouvy Petr Machala.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Smluvní právo I Non scholae, sed vitae discimus.. Učíme se ne pro školu ale pro život.. Seneca FEL ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků.
Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zajištění závazků.
Osobní bankrot - Insolvence -
Kolektivní vyjednávání. Kolektivní smlouvy (KS)  upravují individuální a kolektivní vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci a práva a povinnosti smluvních.
Jana Urbanová Lucie Chvojková Martina Kakáčková
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Právní problematika financování nemovitostí REM winter 2006.
Obchodní závazkové vztahy
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Dlužní úpis DLUŽNÍ ÚPIS (DLUHOPIS) Při půjčce větší částky peněz nebo při zapůjčení cenné věci je správné sepsat dlužní úpis. Dlužní úpis je listina, která.
Rezervy na opravu hmotného majetku Podmínky (součást daňových výdajů) -Jedná se o opravu HM odpisovaného déle jak 5 let -Jde skutečně o opravu nikoliv.
Právní procesy.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Příklad 1 Pan Dvořák je vlastníkem nemovitostí, a to pozemku parc. č. 314/1 a pozemku parc. č. 314/2, v katastrálním území Horní Heršpice, zapsaných v.
Základy soukromého práva – témata č. I., II. SEMINÁŘ.
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
SMLUVNÍ VZTAHY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Občanské právo procesní II Dokazování I :40-18:10, 18:15-19:45.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,8,9_12_SMLOUVY.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_18.
Zvláštní část MPS – závazky ze smluv Klára Svobodová.
Bezdůvodné obohacení § 2991NOZ. kdo se na úkor jiného bez spravedlivého důvodu obohatí, musí ochuzenému obohacení vydat musí být vydáno vše, co bylo nabyto.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Finanční matematika 2. část
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Závazkové právo Změna závazků
Občanské právo procesní II Opakování 30. 9
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků
Mezinárodní právo soukromé – 4. seminář
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
§§ 516 – 543 obč. zákoníku §§ 1879 – 1907 NOZ
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Modelace úvěru BD Vánek
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Transkript prezentace:

Příklady OPH – P7, P8 Závazky (obecná část). Vznik závazků. Zánik závazků

Příklad č. 1) V rámci odstraňování kalamitního stavu dva muži, kteří těžili dříví v lese pro vlastní potřebu, způsobili společně škodu na budově rekreační chaty jiné osoby ve výši ,- Kč, vzniklou pádem poraženého kmene na střechu chaty. Zabývejte se žalobou poškozené osoby na zahájení řízení náhradu škody vůči oběma odpůrcům otázkou společné odpovědnosti za škodu a formulujte tzv. žalobní petit v dané věci.

Příklad č. 2) X.Z. uzavřel s občanem A.P. smlouvu o výpůjčce domácího kina. A.P. jako věřitel měl původně v úmyslu učinit součástí smlouvy klauzuli o lhůtě k vrácení věci, při smluvním jednání však opomenul tento požadavek uplatnit. Posuďte: Zda smlouva byla platně uzavřena Zda smlouva byla platně uzavřena Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci Od kdy je možno soudně uplatňovat právo na vydání věci

Příklad č. 3) Pan Krbec a pan Ruprecht uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí na koupi hradu Kulíkova za cenu 5 mil. Kč. Posuďte: Nároky stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Nároky stran smlouvy o smlouvě budoucí v případě, že není uzavřena z důvodu nesouhlasu druhé strany Co se stane v případě, že pan Krbec jako vlastník před uzavřením kupní smlouvy nemovitost převede? Co se stane v případě, že pan Krbec jako vlastník před uzavřením kupní smlouvy nemovitost převede?

Příklad č. 4 Společnost Hardware, s. r. o. uzavřela s panem Gůglilem kupní smlouvu na dvě počítačové sestavy. Součástí kupní smlouvy bylo i ujednání o tom, že kterákoliv ze stran může odstoupit od smlouvy, pro ten případ bylo sjednáno odstupné. Pan Gůglil zaplatil pouze část kupní ceny a odebral jen jednu počítačovou sestavu. Lze od smlouvy platně odstoupit? Lze od smlouvy platně odstoupit?

Příklad č. 1) B.N. a občan K.S. uzavřeli smlouvu o půjčce peněz. Ve smlouvě bylo ústně dohodnuto, že dlužník (K.S.) peníze vrátí, až bude moci. Po určité době požádal věřitel (B.N.) dlužníka o vrácení peněz. Poněvadž K.S. na tuto výzvu nereagoval, podal na něho po 3 měsících opakovaných urgencí B. N. žalobu. Posuďte: B.N. a občan K.S. uzavřeli smlouvu o půjčce peněz. Ve smlouvě bylo ústně dohodnuto, že dlužník (K.S.) peníze vrátí, až bude moci. Po určité době požádal věřitel (B.N.) dlužníka o vrácení peněz. Poněvadž K.S. na tuto výzvu nereagoval, podal na něho po 3 měsících opakovaných urgencí B. N. žalobu. Posuďte: a) Úspěšnost shora uvedeného návrhu b) Určete příslušenství této pohledávky. c) B. N. vznikla nesplněním dluhu škoda, neboť si sám musel půjčit peníze na splacení svých závazků. Může se domáhat po K. S. její náhrady?