Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: Autor:PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých Sacharidy I organismů Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Sacharidy I Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku Čas: 25 minut VY_32_INOVACE_CHK MK
Sacharidy I 1
Charakteristika významné organické látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách obsahují atomy uhlíku, vodíku, kyslíku zelené rostliny je produkují při fotosyntéze v rostlinách tvoří buněčné stěny živočichové je musí přijímat v potravě funkce – zdroj energie, zásobní látka, stavební materiál využití v průmyslu
Vznik FOTOSYNTÉZA FOTOSYNTÉZA biochemický proces biochemický proces energie světelného záření se mění na energii chemických vazeb fotosyntéza má zásadní význam pro život na Zemi 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O 2 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O 2 2
Dělení Dle počtu tzv. monosacharidových jednotek: Monosacharidy obsahují pouze jednu monosacharidovou jednotku glukóza Oligosacharidy obsahují více monosacharidových jednotek (2- 10) sacharóza Polysacharidy obsahují mnoho monosacharidových jednotek (více než 10, často stovky až tisíce) glykogen, škrob
Vlastnosti Monosacharidy a oligosacharidy rozpustné ve vodě sladká chuť Polysacharidy většinou ve vodě nerozpustné nemají sladkou chuť nemají redukční vlastnosti cukry 3
Monosacharidy základní stavební jednotka oligosacharidů a polysacharidů nedají se štěpit na jednodušší sacharidy z chemického hlediska je považujeme za polyhydroxyketony polyhydroxyketony KETÓZY -C=O polyhydroxyaldehydy polyhydroxyaldehydy ALDÓZY -CHO
podle počtu atomů uhlíku v molekule je dělíme na triózy (3 atomy C), tetrózy (4 atomy C), pentózy (5 atomů C) a hexózy (6 atomů C). Oba systémy se pak kombinují: např. aldohexózy jsou odvozeny od aldehydů se 6 atomy C nejrozšířeněšjší v přírodě jsou pentózy a hexózy hexózy
Význam zdroj a krátkodobá zásoba energie (glukóza, fruktóza) zásobní látky (škrob, glykogen, inulin) stavební materiál (celulóza, chitin) složka některých složitějších látek (nukleových kyselin, hormonů) průmyslový význam – v potravinářském průmyslu, pro výrobu papíru, textilních vláken, výbušnin
Úkoly 1.Charakterizuj chemické složení: A) disacharidů A) disacharidů B) ketopentóz B) ketopentóz 2.A) Které sacharidy v běžném životě označujeme jako cukry? B) Jaké mají typické vlastnosti? B) Jaké mají typické vlastnosti? 3.A) Jak nazýváme nejdůležitější biochemický proces na Zemi? B) Zapiš danou chemickou reakci B) Zapiš danou chemickou reakci 4. Jaké jsou funkce sacharidů?
Zdroje 1 Kliparty Office [online] [cit ]. Dostupné z www: kace_sacharid.C5.AF kace_sacharid.C5.AF kace_sacharid.C5.AF Benešová, Marika; Satrapová, Hana.Odmaturuj z chemie.1. vyd. Brno: Didaktis, 2002,