Podobenství o Božím království (Mk 4,26-31)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Advertisements

ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Společenství - Co je církev. Církev není budova ani nějaké místo.
Neboj se mít zájem o druhé!. Neboj se mít zájem o druhé „…na strach musí být dva, jeden, který strach nahání a druhý, který se bojí…“ (jeden nestačí)
Kdy to bylo stvořeno?
Slovo života prosinec 2012 „Všem, kdo ho přijali, dal moc stát se Božími dětmi.“ (Jan 1,12)
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
Dej a bude Ti dáno !!!. Dej a bude Ti dáno !!!
Vyjít ze zóny bezpečí , Kolín. Hned nato přiměl Ježíš učedníky, aby vstoupili na loď a jeli před ním na druhý břeh, než propustí zástupy.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Bezpečný sbor. Jak důležitý je pro člověka pocit bezpečí?
Umění prezentace.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
V ODA A JEJÍ ŽEHNÁNÍ Voda má pro život člověka mnoho významů, především umožňuje život a očišťuje.
Ve společenství s Matkou Boží
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Slovo života životaSlovo Listopad 2009 „Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království.“ (Mt 19,24)
Různá ponaučení a zlaté pravidlo
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Vánoční zvyky v Maďarsku
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. Hrad přepevný je Pán Bůh náš, | zbroj výborná i síla. | On chrání nás, | když satanáš své proti nám vysílá. | Ten starý nepřítel zničit by nás chtěl,
 © Centrum pro katechezi Olomouc.  Modlitba je setkání s Bohem.  Modlitba je rozhovor.  Modlitba je základní kámen naší víry. Vyrobilo Centrum pro.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Ilustrace: Henry Martin Copyright © 2007 Použití zdarma ke službě. Czech translation © Academia Via Familia o.s. Použito se svolením.
Ježíšův den Podle plakátu La giornata di Gesu, příloha časopisu Dossier Catechista, Elledici, Torino. Obrazy: Guerrino Pera.
1. Bože náš, Otče náš, do ruky tvé s důvěrou klademe teď štěstí své: | Dítě, jež z lásky své i nám jsi přál, | od tebe život má, veď je i dál, | Dítě,
M I S E Slovo, které se stalo tělem A Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Spatřili jsme jeho slávu, slávu, jakou má od Otce jednorozený Syn,
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
FEMINISTICKÁ STUDIE CHLAPŮ
Chci, Pane, růst 1. Poručil Bůh kdysi pustým pláním, aby rodily, po zemi nás rozsel ze svých dlaní jako obilí. Jako rozsévač nás rozsel všude na kulatou.
1. Sejme záhy símě, | dobré símě lásky, | símě vůle Boží sejme v každý čas! | Pán dá požehnání, | símě naše vzklíčí, | o žni budem jásat: | Rychle zraje.
Pátá antiteze (Mt 5,38-42) 5,38 Slyšeli jste, že bylo řečeno: 'Oko za oko, zub za zub'. 39 Já však vám pravím, abyste se zlým nejednali jako on s vámi;
Marta a Marie. Příběh o lásce Boha k člověku - Vztah z Boží strany beze zbytku naplněný - Vztah, který se máme snažit naplňovat i z naší strany - Vztah.
{  Zbav nás od zlého. Amen.. Zbav nás od zlého.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
POKUŠENÍ S hudbou – úvod k tématu POKUŠENÍ.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Jirka Pospíšil, KC NADĚJE Bučovice,
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Zázrak komunikace s Bohem
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Byl jednou jeden svět… Luk. 17
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Poznání Boží vůle.
Až přečteš tento , zeptej se sám sebe: „Mám utéct?“
Transkript prezentace:

Podobenství o Božím království (Mk 4,26-31) 26 Dále řekl: "S královstvím Božím je to tak, jako když člověk vhodí semeno do země; 27 ať spí či bdí, v noci i ve dne, semeno vzchází a roste, on ani neví jak. 28 Země sama od sebe plodí nejprve stéblo, potom klas a nakonec zralé obilí v klasu. 29 A když úroda dozraje, hned hospodář pošle srp, protože nastala žeň." 30 Také řekl: "K čemu přirovnáme Boží království nebo jakým podobenstvím je znázorníme? 31 Je jako hořčičné zrno: Když je zaseto do země, je menší, než všecka semena na zemi; 32 ale když je zaseto, vzejde, přerůstá všechny byliny a vyhání tak velké větve, že ptáci mohou hnízdit v jejich stínu."

1. Kontext 1.1 Vzdálený kontext poté, co je Ježíš představen (křest, základ jeho poselství Mk 1,15; učedníci, uzdravování...) rodina jej považuje za blázna (3,21), zákoníci za posedlého (3,22nn), Ježíš se však solidarizuje s tím, kdo činí vůli Boží (3,34), učedníky velké učení o Božím královstí Mk 4; jen učedníci to chápou (4,10nn) závěr řeči v podobenstvích a utišení bouře (4,33nn) - kdo to jen je?! (4,41)

… kontext 1.2 Blízký kontext v. 24-25: upozornění na naslouchání „Dávejte pozor na to, co slyšíte! Jakou měrou měříte, takovou Bůh naměří vám, a ještě přidá. Neboť kdo má, tomu bude dáno, a kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má.“ v. 33-34: V mnoha takových podobenstvích k nim mluvil, tak jak mohli slyšet (ř.). Bez podobenství k nim nemluvil, ale v soukromí svým učedníkům všechno vykládal.

2. Struktura Úryvek součástí řady podobenství a přirovnání; vymezili jsme 2 sekce: (1) Semeno zaseté do země (vv.26-29) (2) Hořčičné zrno (vv. 30-32) Důležité prvky: „je to tak, jako když…“, „je jako…“

3. Výklad v.26 S Božím královstvím je to tak, jako když člověk zaseje semeno do země… setba zaseta, Boží moc se ujala svého díla, i když růst skrytý a nepozorovatelný čas sbírání přijde, je třeba čekat a důvěřovat, i samotný růst je dar země sama od sebe plodí („automaté“) námi nevynaložená energie skrytým způsobem mění malé počátky ve velký výsledkek v. 29 je citát z Joele (4,13); silou učedníků je to, že znají tajemství Království Božího (v.11)

…výklad v.31 Je jako hořčičné zrno… velký růst z nepatrného počátku důraz na rozdíl mezi počátkem a výsledkem strom (Dan 4,8-9; Ez 17,23; 31,6) Zrno (J 12,24; 1K 15,35-38) Ježíš hovoří k lidem slabým a ponižovaným, protože takto se Království Boží dá vidět jen očima víry

4. Shrnutí a aplikace 2 obrazy: kontrast mezi zdánlivou nečinností a konečným výsledkem kontrast mezi zdánlivou nepatrností a konečným výsledkem Oba obrazy inspirují: optimismus, trpělivost Pro pochopení důležitý kontext: „vám je dáno znát tajemství…“ (v.11); „dávejte pozor, co slyšíte“ (v. 24)