Proč jsem si vybrala toto téma?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Doc. Ing. Hana Bartošová, CSc. Ing. Mgr. Jan Bartoš
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
Programové období Benefit Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 Datum:
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Evropský sociální fond v ČR
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
Operační programy Praha OP Praha Adaptabilita OP Praha Konkurenceschopnost.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Strukturální politika
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech Ing. Zdeněk Vašák RP MMR NUTS.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
FONDY EU Programové období
Nové příležitosti pro města a obce v letech Mgr. Petr Gandalovič Ministr pro místní rozvoj ČR IX. Celostátní finanční konference 7. a 8. prosinec.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
FONDY EU Programové období
Hradec Králové ISSS 2006 Webové prostředí pro prezentaci programů a projektů spolufinancovaných EU se zaměřením na cestovní ruch RNDr. Blanka Fischerová.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Programovací období Fondy ESIF - nový souhrnný název Evropské strukturální a investiční fondy EU (ESIF) - jednotný soubor předpisů  Evropský.
Evropská územní spolupráce. Základní charakterisitka Iniciativa Evropského společenství Interreg III z období dala základ novému cíli politiky.
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Fondy EU programové období 2014 – 2020 Fakulta sportovních studií Projektový management ve sportu Mgr. Pavel Mrnuštík 1.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
ROP JV – informace o novém programovém období
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Tvorba veřejných projektů – teorie vers. praxe Mgr. Bc
Strukturální politika
Možnosti spolufinancování vědecké a výzkumné činnosti ČHMÚ
Transkript prezentace:

Proč jsem si vybrala toto téma? Čerpání z grantů EU Marie Nováková Proč jsem si vybrala toto téma?

Proč se o nás EU tak pěkně stará? V rámci EU existují rozdíly mezi regiony a členskými státy v ekonomické a sociální oblasti. To se snaží řešit regionální strukturální politika, která se uplatňuje v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti. Základním nástrojem strukturální a regionální politiky Evropské unie jsou strukturální fondy a Fond soudržnosti EU.

Strukturální politika podporuje: - vyvážený rozvoj regionů snižování nezaměstnanosti a rozvoj lidských zdrojů snižování regionálních disparit ochranu životního prostředí zabezpečení rovných příležitostí pro muže i ženy

Evropská unie má k dispozici tři základní strukturální fondy Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Fond soudržnosti (FS)

Operační programy V soustavě programových dokumentů jsou pro žadatele a realizátory projektů nejdůležitějšími dokumenty operační programy (OP), které jsou tematicky a regionálně vymezené a specifikují cíle, kterých chtějí pomocí realizovaných projektů dosáhnout. V období 2007-2013 bude v České republice využíváno 26 operačních programů, které jsou rozděleny mezi tři cíle: Cíl konvergence Cíl regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Cíl evropská územní spolupráce

Cíl konvergence OP Doprava Spadají sem všechny regiony soudržnosti (NUTS II) kromě Hlavního města Prahy. Je realizován prostřednictvím 8 tematických OP a 7 regionálních OP. Na cíl Konvergence připadá v ČR cca 730,00 mld Kč. Tématické OP: OP Doprava OP Podnikání a inovace OP Výzkum a vývoj pro inovace OP Lidské zdroje a zaměstnanost OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Integrovaný operační program OP Technická pomoc OP Životní prostředí 7 x regionální OP

Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Podpora regionů, které nespadají do cíle Konvergence. V ČR pod něj spadá Hl. m. Praha se 2 OP. Na cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost připadá v ČR cca 11,73 mld. Kč). Tématické OP: OP Praha Konkurenceschopnost OP Praha Adaptabilita

Cíl Evropská územní spolupráce Podpora přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráce regionů. V ČR pod něj spadají všechny regiony a podporu lze čerpat z 9 OP Na cíl Evropská územní spolupráce připadá v ČR 10,89 mld. Kč OP přeshraniční spolupráce ČR-Bavorsko OP přeshraniční spolupráce ČR-Sasko OP přeshraniční spolupráce ČR-Polsko OP přeshraniční spolupráce ČR-Rakousko OP přeshraniční spolupráce ČR-Slovensko OP meziregionální spolupráce OP nadnárodní spolupráce (ČR, Rakousko, Polsko, část Německa, Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, část Itálie a část Ukrajiny) Síťový OP ESPON 2013 Síťový OP INTERACT II

KOMUNITÁRNÍ PROGRAMY Vedle zdrojů ze SF jde o další zdroj financování projektů (převážně mezinárodních) Řízeny přímo generálním ředitelstvím EK PŘ. Progress, Life +,Mládež v Akci atd.

Operační program životní prostředí Řídícím orgánem Operačního programu Životní prostředí je Ministerstvo životního prostředí Zprostředkujícím subjektem bude Státní fond životního prostředí České republiky. Čerpání finanční podpory z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF) a Fondu soudržnosti Na základě analýzy životního prostředí ČR byly pro období 2007 - 2013 stanoveny následující prioritní osy: ochrana vody, ochrana ovzduší, využití obnovitelných zdrojů energie, řešení problematiky odpadů a starých ekologických zátěží, omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik, zlepšení stavu přírody a krajiny, rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání a osvětu. Vláda České republiky na své schůzi dne 15. listopadu 2006 schválila návrh OPŽP pro období 2007 - 2013. Toto vládou schválené znění OPŽP bude sloužit jako podklad pro další vyjednávání s Evropskou komisí. Na Programový dokument OPŽP navazuje svým obsahem Implementační dokument OPŽP. Obsahuje podrobné informace o implementaci programu, prioritních osách, oblastech podpory a jednotlivých opatření včetně specifikace potenciálních příjemců podpory. Od 19. listopadu 2007 do 31. ledna 2008 je možné podávat žádosti v rámci prioritní osy 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny.

Projektový cyklus

Projektové řízení u fondů EU Předinvestiční fáze: vyplnění příslušné žádosti (např.ELZA, BENEFIT, BENE-FILL), studie proveditelnosti, CBA (analýza nákladů a přínosů), přílohy. Investiční fáze Provozní fáze

Na co si musíme dát pozor Rozpočet Horizontální témata Udržitelný rozvoj Rovné příležitosti Informační společnost

Hodnotící kritéria důležité je se na ně zaměřit již při přípravě projektu součástí pokynů pro žadatele vypočítat si předběžný počet bodů, zda má vůbec smysl projekt připravovat a podávat oblasti hodnotících kritérií: Schopnosti a zkušenosti žadatele Potřeba a relevance projektu Kvalita projektu Horizontální kritéria

Požadované přílohy Studie proveditelnosti (zjednodušená či v plném rozsahu), CBA (Analýza nákladů a přínosů), Smlouvy o partnerství, Rozpočet, Dokumentace ke stavebnímu povolení, resp. územnímu řízení, Logický rámec, Souhlasy institucí

Příklady projektů financovaných z fondů EU Rekvalifikační kurzy pracovního úřadu Turistika na koni (financována Evropskou unií a Jihočeským krajem v rámci Společného regionálního operačního programu - grantové schéma 4.1.2 na podporu regionálních a místních služeb cestovního ruchu v Jihočeském kraji pro veřejné subjekty)

Konečně závěr !!! Děkuji za pozornost Odpověď na moji úvodní otázku zní: Není to zase taková legrace čerpat z grantů EU..., ale ... Poděkovat bych za informace chtěla: nejnejnejnejvíce - M.Novotné ( Jihočeská agentura pro podporu inovačního podnikání) hodně moc – Míše Brožkové ( rekvalifikační kurzy na ÚP) nejméně – Krajskému úřadu (...) Zdroje :http://www.opinfrastruktura.cz/web/op-ziv-prostredi http://www.opzp.cz/sekce/44/na-co-mohu-ziskat-dotaci/ Děkuji za pozornost