Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické 20. 3. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k IP krajů v rámci OP LZZ Zpracovala: Mgr. Jitka Marková
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zákon o sociálních službách
Financování sociálních služeb
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Dotace na provoz sociálních služeb v roce 2009 Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 29. ledna 2009.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Aktuální informace k zavádění eGovernmentu Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Dne:
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Projekt: „Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK “ Moravskoslezský kraj.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
KI ISVS MSK pilot spolupráce
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Informační a komunikační technologie KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Internet ve státní správě a samosprávě.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Financování sociálních služeb a podmínky podpory nově vznikajících sociálních.
Dotační řízení MPSV Mgr. Petr Studenovský. Dotační řízení MPSV Setkání s poskytovateli sociálních služeb Jihočeského kraje k dotačnímu řízení Ministerstva.
Mechanismus finanční podpory sociálních služeb formou vyrovnávací platby 1.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory ve Zlínském kraji Konference „Plánování a financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji“
Síť pobytových služeb pro seniory Pobytové služby nesmějí řešit nedostatek financí uživatelů terénních služeb, ani nedostatečnou síť terénních služeb.
Jednání MT KP Ostrava Domov na Liščině od 9:00.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 6. prosince 2011.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2017 OSV JMK.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Olomoucký kraj Mgr. Yvona Kubjátová náměstkyně hejtmana.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová. Sociální služby - definice Nástroj sociálního zabezpečení – sociální pomoci Poskytovány lidem společensky znevýhodněným,
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Setkání členů RZK a představitelů KUZK se starosty měst a obcí Zlínského kraje 6. dubna 2017, Vsetín Sociální oblast Michaela Blahová radní Zlínského.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory JMK pro rok 2018 OSV JMK.
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Obecná východiska.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
My na zázraky nevěříme, my na ně spoléháme!
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Plánování sociálních služeb krajů
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Financování sociálních služeb Odbor sociálních věcí – oddělení ekonomické

Financování sítě sociálních služeb V Moravskoslezském kraji je v současné době poskytováno více než 680 registrovaných sociálních služeb. Ročně hospodaří s přibližně 3,8 miliardovým rozpočtem. Financování těchto služeb je založeno na principu vícezdrojového financování, přičemž výrazný zdroj financování tvoří rozpočty obcí, rozpočet kraje a rozpočet České republiky.

Přehled finančních prostředků k poskytování sociálních služeb v MSK v letech 2008 – 2013 (včetně dofinancování) ze SR a ze zdrojů EU Finanční prostředky (v tis. Kč) Státní rozpočet Individuální projekt *) Celkem *) Předpoklad navý š en í prostředků z Individu á ln í ho projektu

Druh služby Počet podaných žádostíPožadovaná dotacePřidělené směrné číslo odborné sociální poradenství služby sociální péče služby sociální prevence CELKEM Přehled požadovaných a přidělených finančních prostředků v r a 2013 ze SR

Dotační řízení MPSV tzv. směrné číslo na r pro MSK 669,819 mil. Kč skutečnost roku 2012: směrné číslo ve výši 731,553 mil. Kč během roku navýšeno o cca 100 mil. Kč na 834,700 mil. Kč pokles dotace v r oproti r o 160 mil. Kč od roku 2009 trvalý pokles objemu finančních prostředků ze státního rozpočtu

Individuální projekty deficit 160 mil Kč nezachrání ani realizace individuálních projektů kraje Podpora a rozvoj služeb v sociálně vyloučených lokalitách MSK Optimalizace sítě služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji

Optimalizace sítě služeb sociální prevence v MSK navazující projekt k projektu Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v MSK, primární cíl - podpora integrace osob sociálně vyloučených nebo osob ohrožených sociálním vyloučením prostřednictvím efektivního poskytování sociálních služeb, které jim pomohou při odstraňování bariér k plnohodnotnému sociálnímu začlenění a zaměstnání, realizace v letech 2013 – 2014, pro r předpoklad přínosu pro síť cca 80 mil. Kč ze zdrojů EU, pro r předpoklad přínosu pro síť cca 90 mil. Kč ze zdrojů EU,

Optimalizace sítě služeb sociální prevence v MSK zajištění povinné udržitelnosti kapacity u vybraných sociálních služeb v letech z rozpočtových prostředků MSK a z rozpočtových prostředků obcí Moravskoslezského kraje, které se rozhodly v Projektu participovat, finanční prostředky pro udržitelnost ve výši cca 90 mil. ročně v letech , z toho 50 % Moravskoslezský kraj a 50 % zainteresované obce

Optimalizace sítě služeb sociální prevence v MSK Podpora služeb azylové domy domy na půl cesty nízkoprahová denní centra nízkoprahová zařízení pro děti a mládež podpora samostatného bydlení sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi sociální rehabilitace sociálně terapeutické dílny terénní programy

Podpora a rozvoj služeb ve vyloučených lokalitách MSK realizace projektu v letech 2012 – 2013 finanční prostředky ve výši cca 30 mil. Kč příprava návazného projektu

Analýza financování sítě sociálních služeb dosud vychází z dat systému výkaznictví MPSV za r pro specifické analýzy další zdroje dat (příspěvek na péčí, cash flow, rozpočtové určení daní) kalkulace cen podle druhů služby náklady dle jednotlivých druhů zdroje financování sociálních služeb analýza příspěvku na péči

Průměrná kalkulační cena za lůžko a den dle druhů a skupin služeb Moravskoslezského kraje Druh služby Skupina služby Počet lůžek Roční náklady služby Kalkulační cena: celkové náklady / (počet lůžek x 365) noclehárnyprevence azylové domyprevence chráněné bydlenípéče domy na půl cestyprevence sociální služby poskytované ve zdravotnických zařízeních ústavní péče péče odlehčovací služby pobytovépéče sociální rehabilitaceprevence terapeutické komunityprevence krizová pomocprevence následná péčeprevence domovy pro seniorypéče týdenní stacionářepéče domovy se zvláštním režimempéče domovy pro osoby se zdravotním postiženímpéče Celkem Pozn.: Roční náklady služby neobsahují výdaje na nákup investičního majetku.

Příklady průměrných kalkulačních cen na lůžko a den dle druhů Značná rozdílnost v rámci jednotlivých druhů služeb domovy pro seniory – 500 – 1100 Kč/lůžko/den domovy pro osoby se ZP – 600 – 1600 Kč/lůžko/den domovy se zvláštním režimem – 700 – 1400 Kč/lůžko/den

Přehled vyplacených příspěvků na péči a přijatých úhrad od uživatelů v jednotlivých POU (1.část) POUÚhrady od uživatelů v tis. KčPříspěvek na péči v tis. Kč Ostrava Opava Frýdek Místek Havířov Třinec Karviná Hlučín Nový Jičín Frýdlant nad Ostravicí Jablunkov Orlová Bohumín Kravaře Český Těšín Vítkov

Přehled vyplacených příspěvků na péči a přijatých úhrad od uživatelů v jednotlivých POU (2.část) POUÚhrady od uživatelů v tis. KčPříspěvek na péči v tis. Kč Krnov Frenštát pod Radhoštěm Kopřivnice Bruntál Bílovec Odry Studénka Příbor Rýmařov Město Albrechtice Fulnek Vratimov Vrbno pod Pradědem Osoblaha Horní Benešov CELKEM

Analýza příspěvku na péči Celková výše vyplacených příspěvků na péči v Moravskoslezském kraji byla v roce tis. Kč. Zpět do systému sociálních služeb – do služeb, které jsou provozovány v Moravskoslezském kraji - se od uživatelů vrátilo pouze tis. Kč, tj. 54 %.

Výhled financování v r a dalších letech Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v § 101a stanoví způsob financování sociálních služeb, podle kterého má kraj s účinností od rozhodovat o poskytnutí finančních prostředků z dotace, která bude kraji poskytnuta ze státního rozpočtu k financování běžných výdajů souvisejících s poskytováním sociálních služeb. V současné době není vyjasněno, zda k převodu dojde či zda bude účinnost § 101a opět odložena. Krajský úřad připravuje kalkulace cen jednotlivých služeb; zdrojem budou data z výkazů o poskytovaných sociálních službách za r (k dispozici červenec 2013)

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v MSK na léta Podmínky financování nových sociálních služeb ze SR deklarace potřebnosti dané služby – soulad se SPRSS a KP obcí minimální míra spoluúčasti na financování sociální služby ze strany obce - u služeb odborné sociální poradenství minimálně 30% - u služeb pobytových minimálně 30 % - u služeb ambulantních minimálně 25 % - u služeb terénních minimálně 20 % z tzv. oprávněné provozní ztráty Oprávněná provozní ztráta = rozdíl mezi celkovými rozpočtovanými náklady služby a rozpočtovanými úhradami uživatelů vč. rozpočtovaných jiných zdrojů (např. dotace ÚP, tržby z vlastní činnosti, dary) vyjma dotací ze SR Zahájení přípravy SPRSS MSK na léta

Děkuji za Vaši pozornost