Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Advertisements

Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Křesťanská iniciace pokřtěných dětí s odkazem na aktuálnost dekretu Quam singulari.
Život a působení apoštola Pavla „Nevíte, že při běhu na závodišti všichni závodníci sice běží, ale cenu že získá jenom jeden? Běžte tak, abyste jí dosáhli!“
Dávání – životní postoj křesťana Matouš 6:1 Varujte se konat skutky spravedlnosti před lidmi, jim na odiv; jinak nemáte odměnu u svého Otce v nebesích.
Jirka Pospíšil, BIBLICKÁ ŠKOLA EBED KŘEST VE VODĚ Jirka Pospíšil,
STAŇ SE ZÁZRAK... Sk 3/1 Petr a Jan vystupovali o třetí hodině odpoledne — hodině modlitby — do chrámu. 2 Právě tam přinášeli nějakého muže, který byl.
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Znám, zemi znám 1. Znám, zemi znám, tam se touha má vrací, tu kterou Bůh lidem dávno dal. Znám, zemi znám, kde se trápení ztrácí, tam není místa pro žal.
Přijď Duchu svatý.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Křesťanství vznik a podstata.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křesťanství.
Světová náboženství.
Světová náboženství.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Ježíšův den Podle plakátu La giornata di Gesu, příloha časopisu Dossier Catechista, Elledici, Torino. Obrazy: Guerrino Pera.
Vypracoval: Jakub Moravec
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy. Ukázky z tzv. svátkové řady:
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Každý vstup ke mši svaté je obřadním a slavnostním vstupem. Každé.
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Přísloví.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Vliv rodiny na víru a život. 2. Timoteovi 1,5 Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké, a kterou máš, jak.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Ikonostas Otevřená kniha o Božím díle spásy. Ikonostas je tvořen ikonami, které připomínají Boží dílo v dějinách spásy.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Křesťanství B. Trojanová.
Evangelizace doma.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obnov svoje brány!.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Bibličtí objevovatelé (Discovery Bible Study)
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová

Shrnutí pojmů pro učitele v NZ didaskalos (pseudo-didaskalos, nomo- didaskalos, poly-didaskaloi) grammateus epistatés kathégétés sofós rabbi (rabbuni) paideutés kybernétés viz písemný materiál vyučující – tabulka

Učitelství jako služba učitelé stojí za apoštoly a proroky, mají zvláštní úkol pro křesťanskou životní praxi věcné pořadí: nejprve kázáno evangelium, probuzena víra, pak budován křesťanský život učitelé v nz době stejnou funkci jako „moudří“ (sofoi) dříve učitelé uchovávali podání o Kristu – také christologicky vykládají SZ někdy apoštolové učiteli

Učit – služba, oddání, přijetí povolání sloveso didaskein v evangeliích a první polovině Sk – u Pavla jen 10krát – tj. učení (poučování) zejména činnost Ježíše a prvních apoštolů mezi Židy mezi pohany nazývána tato služba jinak – kázání, evangelizace (kéryssein, euangelizein) – obsah: království Boží, skutečným kazatelem Bůh v Kristu. věřící, kteří jsou naplněni Duchem svatým nepotřebují, aby je někdo učil, jestliže zachovávají, v čem byli vyučeni (čím naplněni) sloveso manthanein (zvyknout si na něco, naučit se, porozumět, poznat) – vyučit se, znát Písma, doslova: naučit se Krista – plné přijetí, přisvojení si Krista a jeho díla, přisvojit si vůli Boží, nechat se vést Bohem

Učit – získávat pro- sloveso mathéteuein – získávat za učedníky, tj. význam učitelské činnosti učedníků: učení vedlo k pokání a přijetí víry v Krista, službě v Kristu – učednictví peuthein – získat, pohnout, přemluvit – přesvědčivé působení na rozhodnutí člověka „přesvědčoval o království Božím“ (Sk 19,8; 18,4).

Učení kérygma – zvěst budující víru, prvotní, v NZ zde podstata, základ didaché – všechno poučování, učení, obecnější význam

Rabbi řecký přepis hebrejského slova, které tvarem od „rav“ rav – velký, hlavní, pán rav → rabbi – „můj velký“, „můj pane“, „můj učiteli“, později čestný titul zákoníků od 2. st. př. Kr. rab titulem pro učitele, koncovka (-i) ztrácí přivlastňovací význam rabbuni – aramejský tvar (J 20,16) 3 podmínky k získání titulu rabi: odpovídající studium, charakterové vlastnosti, ordinace – kladení rukou na hlavu

Kdo učitelem u Židů: –rodiče, od 6. roku zvláště otec – uvádí do řemesla i do nábož. zvyklostí, matka – uvádí do mravně-náboženských požadavků (úcta k starším) –domácí učitelé (v bohatých rodinách –proroci (u králů) –zákoníci (učitelé lidu): výklad Tóry

Místo vyučování chrám –v Jeruzalémě –při východní straně chrámu Šalomounova kolonáda, síň, zde se scházejí Ježíšovi učedníci synagoga –shromaždiště, škola, vznikají v babyl. zajetí, zde četba Písma, vyučování Písmu, modlitby, místní soud, učení se znalosti Zákona při sobotních shromážděních –druhý, pátý den v týdnu a v sobotu, podmínka: alespoň 10 dospělých mužů (starších 13ti let) –představený synagogy – určuje členy na čtení, výklad, modlitbu křižovatky cest městské brány