Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Factoring České spořitelny, a.s.
Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_14_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
O co se jedná? Státu trvá 3 – 6 měsíce než DPH vrátí Často vrácení předchází finanční kontroly atd. Exportérům a firmám nárokujícím si velké odpočty DPH.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
AMSP ČR, Škola řízení pohledávek
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_08_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
9. tématický okruh: Zúčtovací vztahy
Zúčtování s dodavateli a odběrateli „25“
24. září 2008 DŮVĚRNÉ benson oak Projekt BROOK: Rekapitalizace Diskusní materiál pro setkání s Komerční bankou.
Právní problematika financování nemovitostí REM winter 2006.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Úročení Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Příklady OPH P9 – P10 Změna a zánik závazků. Náhrada škody.
Účtování DPH účet 343.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_604 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Souvislý účetní příklad.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji. DŮLEŽITÉ INFORMACE K EKONOMICKÉ STRÁNCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.13 RočníkDruhý.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdena Rojíková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_PISEMNA_A_ELEKTRONICKA_KOMUNIKACE_07.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Daňová evidence Pohledávky a závazky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Stavební spoření Jaká bude celková naspořená částka na konci roku v případě stavebního spoření, kde spoříme pravidelně na konci každého měsíce částku 1700.
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_253_TÉMA_ Zálohové platby Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Finanční matematika 2. část
Kam s penězi, aby nezahálely
Financování EPC projektů z pohledu banky
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Krátkodobé financování podniku. Dlouhodobé financování podniku.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
MAJETEK A JEHO ČLENĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Řízení pohledávek Ing. Gabriela Dlasková.
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Definice finančního majetku
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
VKLADY Dárek k nové smlouvě o stavebním spoření pro děti do 15 let prodloužení akce do Výhody: zhodnocení vkladů až 3,4 % ročně, a to díky státní.
akce platí od do Jaké jsou podmínky pro získání odhadu zdarma?
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
HYPOTÉKY ODHAD SNÍŽENÍ ZDARMA SAZEB
Účtování DPH účet 343.
Akční nabídka snížení sazeb a odhad nemovitosti ZDARMA!
Zúčtování s dodavateli a odběrateli
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
ZJEDNODUŠENÍ UKONČOVÁNÍ SMLUV O STAVEBNÍM SPOŘENÍ
Transkript prezentace:

Pharma Factoring Factoring České spořitelny, a.s. ve spolupráci s Českou spořitelnou, a.s. a partnery Emil Dočkal DOWER-D a Gaddi-Globe, s.r.o. Ing. Martin Štěpka, ředitel obchodu 3.11.2006, Benešov

Pharma factoring = komplexní služba = nová služba v nabídce Finanční skupiny České spořitelny, která je šitá na míru lékárnám Garance služby: Podepsána smlouva mezi VZP a Factoring ČS Projednáno s ostatními zdravotními pojišťovnami Projednáno s Českou spořitelnou Projednáno s Českou lékárnickou komorou

Jak funguje Pharma factoring? Lékárna Zdravotní pojišťovny Lékárna lékárna pravidelně fakturuje na zdravotní pojišťovny (především VZP) a zároveň posílá kopie faktur s domluvenou dokumentací na Factoring ČS Factoring ČS lékárně standardně do 48 hodin posílá zálohovou platbu až 80% hodnoty faktury po zaplacení od zdravotní pojišťovny na účet Factoringu ČS lékárně zasílá zbývajících 20% hodnoty faktury

Pharma factoring – okamžité financování a péče o pohledávky Výhody: využitím Pharma factoringu se zásadním způsobem řeší problematika profinancování, aniž by došlo ke zvýhodňování věřitele lékárna nemusí čekat na zaplacení od pojišťovny – peníze má okamžitě k dispozici a může je použít na zaplacení svých závazků a využít slevy od dodavatele za rychlejší platbu → větší nezávislost na dodavatelích o odkoupenou pohledávku se lékárna v případě bezregresního factoringu (na VZP) už nestará nejedná se úvěr, ale o komplexní službu

Příklad „Lékárna s.r.o.“ Současná situace: Lékárna s.r.o. sídlí v menším okresním městě a podniká od roku 1995. Má stabilní roční obrat 12 mil.Kč. Dlužníci jsou zdravotní pojišťovny, které mají odloženou splatnost, a ještě k tomu platí několik dnů po splatnosti (celkem cca 70 dní). Lékárna s.r.o. má např. 5 hlavních stálých odběratelů - pojišťoven, z nichž největší cca 80% podíl realizuje s VZP. Problém: Vzhledem k delším splatnostem pojišťoven si lékárna nemůže řídit svoje peněžní toky a nemůže přesně plánovat nákupy nových léků a plnění svých dalších závazků (nájem, platy zaměstnanců ad.) Nedostatek hotovosti ji občas způsobuje nepříjemnosti, kdy nemůže zaplatit včas svým dodavatelům (hlavně distributorům léků), kteří odkupují její pohledávky za pojišťovnami za méně výhodných podmínek. Řešení: Pokud se lékárna rozhodne využít factoring na všechny stálé odběratele-dlužníky, získá především: okamžitou hotovost, čímž si může plánovat a řídit využívání peněžních prostředků ušetří, neboť může využít skont od svých dodavatelů, nemusí odprodávat pohledávky za pojišťovnami distributorům o pohledávky se nestará, ty administruje factoringová společnost, lékárna si pouze kontroluje jejich stav přes internetovou aplikaci eFactoring Lékárna s.r.o. dostane od factoringu nabídku na 80% zálohové platby na vystavené a postoupené faktury, za cenu 0,7% z hodnoty pohledávek a úrokovou mírou 3,8% p.a. viz. dále Díky bezregresnímu factoringu (s pojištěním) na VZP získá další výhodu: pojištění pohledávek

Příklad „Lékárna s.r.o.“ – kolik to bude stát? Fakturovaná částka na VZP: 500 000,- Kč Reálná doba splatnosti 70 dnů Factoringový poplatek: 0,7% Úrok z profinancování: 3,8% p.a. (1M PRIBOR + 1,3% p.a.) Výše zálohové platby: 80% 1. den Lékárna s.r.o. vystaví fakturu na VZP a druhopis faktury s průvodními doklady zašle Factoringu ČS 2. den Factoring ČS poskytne Lékárně s.r.o. zálohovou platbu ve výši 400.000,- Kč (500.000,- x 80% = 400.000,-) 70. den VZP zaplatí na účet Factoringu ČS 500.000,- Kč a Factoring ČS doplatí Lékárně s.r.o. 100.000,- Kč (20% z 500.000,-) Náklad za měsíc na Pharma factoring pak činí: factoringový poplatek z transakce 1.500,- Kč (500.000,- Kč x 0,7/100 / 70 dní x 30 dní) factoringový úrok za měsíc 1.249,- Kč (400.000,- Kč x 3,8/100 x 30/365) Lékárna s.r.o. za tuto službu za měsíc zaplatí 2.749,- Kč

Děkuji za pozornost Ing. Martin Štěpka, ředitel obchodu Factoring České spořitelny,a.s. Pobřežní 46,186 00, Praha 8 Tel: 246 003 311 Fax: 246 003 319 http://www.factoringcs.cz V případě zájmu o tuto službu se obracejte na : Emil Dočkal DOWER-D Trávník 28, Přerov Tel: 581 201 088 http://www.dower.cz E-mail: dower@dower.cz Gaddi-Globe, s.r.o. Křovinovo náměstí 9/12, 19300 Praha 9-Horní Počernice Tel: 777 321 393 E-mail: info@gaddi.cz