__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
3 Separace SO2 a CO2 ze spalin reálné elektrárny Pavel Machač
Advertisements

Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta
XX. ODBORNÝ SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Dopady energetiky na životní prostředí, obnovitelné zdroje energie JELENOVSKÁ Valašské Klobouky 26. – 28. ledna 2010 Ing.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Skleníkový efekt a energetika,
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Zplyňování odpadů v cementárně Prachovice
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
Skleníkový efekt je proces, p ř i kterém atmosféra zp ů sobuje oh ř ívání planety tím, že absorbuje dopadající slune č ní zá ř ení a zárove ň brání jeho.
NEOBNOVITELNÉ ZDROJE.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Ohrožování základních složek biosféry
Vypracovávání nové mezinárodní dohody EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Změna klimatu.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Vysoká škola chemicko - technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Obhajoba semestrálního projektu.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum
Tepelná elektrárna.
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Technická 5, Praha 6 Školitel: Ing. Pavel Machač,
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Skleníkový efekt.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Fosilní zdroje je nutné opustit Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Znečištění vzduchu dopravou
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Vysokoteplotní sorpce CO2 na laboratorně připraveném CaO
Energetická (ne)bezpečnost
Podpora provozu sekundárních DeNOx opatření
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
Vojtěch Razima Societas Rudolhpina
Transkript prezentace:

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických zdrojů Pavel Noskievič

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Teze přednášky máme tady (možná) problém co se s tím dá dělat kolik to bude stát

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Skleníkový efekt je přirozenou a pro život nezbytnou součástí Země Podíl skleníkových plynů: vodní páracca dvě třetiny oxid uhličitý30 % ostatní plynyzbytek

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Uhlíkový cyklus atmosférou a pevninoucca 60 Gt/rok atmosférou a povrchem oceánucca 90 Gt/rok povrchem a hloubkou oceánucca 100 Gt/rok příspěvek fosilních paliv do atmosférycca 5,5 Gt/rok Uhlíkové toky mezi:

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

__________________________________________________________

__________________________________________________________

__________________________________________________________

__________________________________________________________ Možnosti snížení emisí CO 2 snížení spotřeby energie zvýšením účinnosti transformace a využití posílení role paliv s nízkým obsahem uhlíku posílení přirozených procesů vázajících CO 2 (lesy,půda,oceán) využívání energetických zdrojů neprodukujících CO 2 (jaderné a obnovitelné) separace CO 2 ze spalování fosilních paliv a jeho dlouholeté ukládání

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Fosilní paliva zabezpečují cca 85 % spotřeby energie složeníh + a + w = 1 složení hořlavinyC + H + S + N + O = 1 Produkty spalování 1 kg C3,7 kg CO 2 1 kg H 2 9 kg H 2 O 1 kg S2 kg SO 2

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Hodnocení paliv podle produkce CO 2 Emisní faktor uhlíku

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Měrné emise CO 2 z energetických zdrojů pro konkrétní palivo

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Technologie výroby elektřiny z fosilních paliv spalování uhlí v práškových a fluidních kotlích (PC, FBC) spalování zemního plynu v kombinovaném cyklu (NGCC) integrovaný zplyňovací kombinovaný cyklus (IGCC)

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Po spalování

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Před spalováním

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Spalování s kyslíkem

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

__________________________________________________________

__________________________________________________________ Technologie záchytu CO 2 vypírání spalin (MEA – monoetanolamin) kryogenní technologie separační membrány adsorpce jiné principy

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Schéma CES

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum

__________________________________________________________ - Současná světová produkce oxidu uhličitého představuje cca 23 Gt ročně -Podle odhadů IEA (Greenhouse Gas R&D Programme) jsou k dispozici následující globální kapacity pro geologické ukládání CO 2 : vyčerpaná ropná ložiska125 Gt vyčerpaná ložiska zemního plynu800 Gt hlubinné salinické aquifery 400 – Gt netěžitelná uhelná ložiska150 Gt oceány> 10 6 Gt

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Přednosti ukládání do vyčerpaných ložisek nízké náklady na ukládání ověřené zásobníky (sloužily miliony let) dobře známé geologické podmínky částečná možnost využití těžebních zařízení zvýšení výtěžnosti (EOR, ECBM)

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Nejistoty dlouhodobá spolehlivost podzemních uložišť odstraňování CO 2 zvýšenými energetickými nároky produkuje další CO 2 vliv CO 2 na mořský život (zvýšení kyselosti) kontrola uložišť

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Ukládání CO 2 jako součást obchodování s emisními povolenkami bude vyžadovat spolehlivé měření jeho množství. vhodné technologie jsou k dispozici náklady nebudou velké (zkušenosti s SO 2 ) monitorování potrubní dopravy je běžné geologický monitoring (seismické metody) umožní kontrolu v zásobnících

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Srovnání technologií (pro 500 MW) ProcesSeparace CO 2 ÚčinnostMěrné emise CO 2 A / N[%][%][g.kWh -1 ] NGCC Ne56370 Ano*47 – 4860 PC Ne46720 Ano*33150 IGCC Ne46710 Ano*38130 * včetně komprese CO 2 (110 bar)

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Zvýšení investičních nákladů NGCC2 x PC1,8 x IGCC1,5 x

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Výrobní náklady

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Zvýšení ceny elektřiny NGCC1,5 x PC1,7 x IGCC1,7 x

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Jedná se o významnou perspektivní problematiku? prokáže se souvislost emisí CO 2 a oteplování – ANO neprokáže se – ANO, protože:

__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Závěr souvislost obsahu CO 2 v ovzduší a teploty na zemském povrchu je prokázána vliv antropogenní produkce CO 2 na globální klima je pravděpodobný opatření, budou-li nutná, budou omezená a nákladná racionálním opatřením je zlepšování účinnosti energetického systému a snižování měrné spotřeby růst spotřeby energie lze pouze zmírnit je nutno odlišovat snižování měrné produkce CO 2 a jeho odstraňování technologický vývoj vede k čistým energetickým systémům energetiku čeká zajímavé období